Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Lampa studyjna do 700 zł

Coś już napisał Awatar Wołek
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie Lampa studyjna do 700 zł

Witam serdecznie. Chciałbym dowiedzieć się jakie lampy studyjne brać pod uwagę przy zakupie. Chodzi mi o fotografie dzicięcą na tłach w małych pomieszczeniach. Kompletnie nie znam się na tego typu sprzęcie. Proszę o wasze opinie, żebym nie płakał po zakupach . Budżet około 700 zł, jak trochę przekrocze to nic się nie stanie

Początki nałogu Awatar biodar

Domyślnie Odp: Lampa studyjna do 700 zł

700 zł to budżet na dwie lampy czy na jedną ?,
    no i czy coś jest już do tych lamp np softboxy - z jakim mocowaniem?
    Czy to będzie mobilne w sensie "trzeba zatargać wszystko do klienta do domu"czy na stałe we własnym studio/pokoju
    Zasilanie z gniazdka oczywiście.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Cytat Zamieszczone przez Wołek Zobacz posta
    Chciałbym dowiedzieć się jakie lampy studyjne brać pod uwagę przy zakupie. Chodzi mi o fotografie dzicięcą na tłach w małych pomieszczeniach.
    1. Ciężki statyw. Będzie trudno nosić, ale będzie solidniej stał.
    1a. "Skarpeta" lub torba z piaskiem do obciążenia statywu. Będzie ciężko nosić...
    2. Małe pomieszczenie, jesteś pewien, że statyw z lampą i statyw z tłem się zmieści? Jeśli tak, to softbox oka, np. 120cm.
    3. Wyzwalanie radiowe. Im mniej wiszących kabelków przy dzieciach tym lepiej.
    4. Lampa studyjna 200-300Ws z regulacją co najmniej do 1/32. Sprawdź na jaką Ci wystarczy.

Wariant drugi:
    1. Lekki, wysoki statyw.
    2. Torba lub "skarpeta" z pisakiem jako obciążenie.
    3. "Parasolkosoftbox" takiego rodzaju jak Phottix Easy-up.
    4. Uchwyt do zamocowania na statywie lampy "reporterskiej" i takiego softboxu.
    5. Lampa YN560III albo IV, plus nadajnik RF-603c II na aparat.

Miasto
    Szczecin

700 zł na jedną lampę. Statyw już posiadam solidny, wyzwalacze radiowe również. Jako modyfikator myślałem żeby zakupic beauty disha z gridem, tylko nie mam pojecia jakiej firmy lampy będą znośne w tym przedziale cenowym.

r_m
    Zdecydowanie bardziej odpowiada mi wariant pierwszy.

Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka
    Ostatnio edytowane przez Wołek ; 08-08-2016 o 11:21

Ja mam do dyspozycji dwie takie: Jinbei DPsIII 300 i dają radę. Mają jednak silne 250W piloty, które żrą prąd i ogrzewają pomieszczenie oraz softboxy gdy są włączone na pełną moc -ale jest wygodna regulacja nie tylko mocy lampy ale też pilota. Ma uziemienie co przy pracy z dziećmi chyba jest ważne . Do temperatury błysku i tak musisz dopasować ustawienia w aparacie bo te które używam raczej nie mają równo 5500. Na pewno są jakieś inne lepsze w tej cenie ale nie znam ich "osobiście" - może ktoś inny doradzi.
    Te 300ws to akurat do niedużego pomieszczenia (np 4x5m), gdy chce się zrobić coś na większych przesłonach obejmujących cały dobytek na planie i czasem odbić światło np od sufitu, blendy czy ściany. Tym bardziej ze słoneczkiem z gridem, który zabiera sporo światła.
    Zastanawia mnie jednak ten beauty dish i to jeszcze z gridem, trochę nie pasujący do moich wyobrażeń o fotografii dziecięcej, tym bardziej z tłem i wszystkimi pierdołami które tam będą leżały. Ale każdy robi jak chce, byle się podobało

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

@Wołek:Jak wyżej, przemyślałbym słoneczko, chyba, że masz akurat taki styl i dokładnie wiesz, jak to świeci, i jaki efekt chcesz uzyskać, zwłaszcza w przypadku jednej lampy i lekko błyszczącego tła (o ile dobrze się domyślam - "matowe profesjonalne tła winylowe" lekko błyszczą).

@biodar: chodzi o "uziemienie" małych modeli, żeby siedzieli w wyznaczonym miejscu? Takie coś byłoby świetnym pomysłem, ale jest nierealne
    Prawie każda lampa ma kabel "komputerowy", i (tak jak sprzęt komputerowy) powinna być podłączana do odpowiedniego gniazdka. Tylko znalezienie w przeciętnym pokoju albo salonie gniazdka "z bolcem" może być pewnym problemem.

Miasto
    Szczecin

Cytat Zamieszczone przez biodar Zobacz posta
    Ja mam do dyspozycji dwie takie: Jinbei DPsIII 300 i dają radę. Mają jednak silne 250W piloty, które żrą prąd i ogrzewają pomieszczenie oraz softboxy gdy są włączone na pełną moc -ale jest wygodna regulacja nie tylko mocy lampy ale też pilota. Ma uziemienie co przy pracy z dziećmi chyba jest ważne . Do temperatury błysku i tak musisz dopasować ustawienia w aparacie bo te które używam raczej nie mają równo 5500. Na pewno są jakieś inne lepsze w tej cenie ale nie znam ich "osobiście" - może ktoś inny doradzi.
    Te 300ws to akurat do niedużego pomieszczenia (np 4x5m), gdy chce się zrobić coś na większych przesłonach obejmujących cały dobytek na planie i czasem odbić światło np od sufitu, blendy czy ściany. Tym bardziej ze słoneczkiem z gridem, który zabiera sporo światła.
    Zastanawia mnie jednak ten beauty dish i to jeszcze z gridem, trochę nie pasujący do moich wyobrażeń o fotografii dziecięcej, tym bardziej z tłem i wszystkimi pierdołami które tam będą leżały. Ale każdy robi jak chce, byle się podobało
    Powiem szczerze, że nie wiem jak to się ma z gridem, ale naczytałem się, że dla wielu to najważniejszy modyfikator w studio . W razie jak nie spełni swojej roli mam jeszcze softboxa 60x90, wspomnianego wyżej photixa. Dzięki za zasugerowanie lampy Jinbeia, naczytałem się o niej wiele dobrego będę miał na uwadze.

Jeszcze zapytam czy mój softbox ma racje bytu, bo jest to wersja ktora odbija się od czaszy i dopiero rozchodzi się po sofcie i trafia w cel. Jeżeli nie to jakiego softboxa używasz? O jakich wymiarach byly by najlepsze?

Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka
    Ostatnio edytowane przez Wołek ; 08-08-2016 o 13:11

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Słoneczko jest świetne, ale nie do wszystkiego. Napiszę coś, czym mogę się narazić wielu kolegom (na szczęście nie widziałem tu koleżanek ) : zaryzykowałbym z przeciwieństwem słoneczka z gridem, tzn. z białą parasolką (odbijającą). Mam pełną świadomość tego, że parasolka "sieje światłem" we wszystkie strony, i właśnie dlatego o niej napisałem. Małe pomieszczenia, więc może zabraknąć miejsca na rozbudowane układy kilku lamp. Kierunkowe źródło o małej powierzchni (słoneczko z gridem) nie pozwoli na odbijanie się światła od pomieszczenia i wypełnienie cieni, będziesz musiał samodzielnie dokładnie wszystko ustawić. Dziecko (chyba, że śpi) raczej nie wytrzyma w jednej pozycji precyzyjnego ustawiania świateł, a lekkie poruszenie głowy może znacznie zmienić rozkład świateł. Szeroko i miękko świecąca parasolka może wypuścić wystarczająco dużo światła do pomieszczenia, żeby lekko wypełnić cienie. Duża powierzchnia świecąca nie stawia tak dużych wymagań w stosunku ustawienia modeli, jak mała powierzchnia i kierunkowe światło.

Do tej lampy co podałem musi być modyfikator z mocowaniem bowens - inaczej się nie da (chyba, że z parasolkami, które wchodzą w odpowiednią dziurę w lampie i tej małej czaszy, która jest razem z lampą). Tak więc, jeśli Twój photix nie ma takiego mocowania do się nie nadaje bo jak go przyczepisz. Kupowanie "przejściówek" jest imo bez sensu.
    Tak jak r_m napisał również moim zdaniem słoneczko do fotografii dzieci to słaby wybór. Ja go stosuję tylko do wydobycia kości jarzmowych i czoła modelki w głębokich cieniach raczej A więc portret i to głównie twarz. Gdybym miał wybierać coś do jednej lampy to bym wybrał dużą, koniecznie białą od środka parasolkę odbijającą 95cm lub więcej, bo transparentne się słabo nadają i wtedy pasuje do lampy do tej małej czaszy no i tania. Sieje wszędzie ale równo i chyba o to chodzi. Na drugim miejscu duża okta 120cm - droga ale można coś kombinować ze światłem np dokupując grid (są też wersje składane jak parasolki), na kolejnym miejscu prostokątne softboxy np 60x90 - dają w oczach zamiast fajnych kółek prostokąty a na końcu właśnie beauty dish dający najbardziej ostre światło. Im mniejsze dziecko tym bardziej taka kolejność. Ale jak zaznaczyłem to tylko moje zdanie i każdy może mieć swoje własne.

PS. To uziemienie to oczywiście do lampy - bo są modele ze zwykłym dwużyłowym kablem i odradzam je. Zresztą nawet tło z polipropylenu czasem tak się w suchym powietrzu elektryzuje, że statyw na którym wisi potrafi soczyście kopnąć - nie trzeba prądu z gniazdka

Jeszcze jedno: Ja używam obecnie dwie okty ok 100cm z gridami jesli potrzeba na tych właśnie lampach na wysięgnikach a do tego mam różne pomocnicze rzeczy np dwie mniejsze lampy na kontry z małymi softboxami plus różne parasolki jeśli trzeba, słoneczko, statywy, system łańcuszkowy teł i całą resztę gratów. Z tym, że ja fotografuję głównie dzieci w wieku szkolnym (SP i G).
    Wszystko co tu piszemy dotyczy studyjnych lamp błyskowych, a równie dobrze można używać lamp ze światłem stałym na świetlówki Znacznie taniej, tyle, że trudniej panować nad światłem
    Ostatnio edytowane przez biodar ; 08-08-2016 o 14:43

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Siedlce

Najważniejsze moim zdaniem to ustalenie w jakich pomieszczeniach będą robione zdjęcia. Jeżeli zlecenia będą wykonywane mobilnie, to może trafić się sesja zdjęciowa w naprawdę małym pokoju. Nie każdy posiada salony min.20mkw. Proponowałbym rozłożenie standardowego statywu lub dwa i sprawdzenie na jakiej minimalnej powierzchni uda się je sensownie rozstawić bez wynoszenia np.foteli, łóżka czy innych mebli. Następnie jakiej wielkości modyfikatory zmieszczą się w takim rozstawieniu statywów, bo czasami 100-120 lub 150cm czasza będzie za duża.
    Po prostu...fotografia

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów