Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Canon 7D Mark II i jaki obiektyw .

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Domyślnie Odp: Canon 7D Mark II i jaki obiektyw .

Cytat Zamieszczone przez macis Zobacz posta
    wszedłem na to forum żebyście się wypowiedzieli co do moich pomysłów
    Nie wiem jakim kapitałem dysponujesz, ale proponuję 70-200/4 ale z IS, do tego 400/5,6 oraz TC x1,4 II lub III i powinno wystarczyć.

Uniwersalność nie idzie w parze z przydatnością - zwłaszcza do przyrody, gdzie zwykle jest zbyt ciemno albo zbyt daleko.

70-200 to zakres reporterski, przydatny średnio do przyrody. Można spróbować przyrodę macro, ale to jeszcze inne szkła.

Może lepiej od razu 100-400 II serii ?!

Do przyrody jak znalazł, sam na niego zbieram
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 05-08-2016 o 18:46

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Canon 7D Mark II i jaki obiektyw .

Cytat Zamieszczone przez RobertON Zobacz posta
    Nie wiem jakim kapitałem dysponujesz, ale proponuję 70-200/4 ale z IS, do tego 400/5,6 oraz TC x1,4 II lub III i powinno wystarczyć.

Uniwersalność nie idzie w parze z przydatnością - zwłaszcza do przyrody, gdzie zwykle jest zbyt ciemno albo zbyt daleko.

70-200 to zakres reporterski, przydatny średnio do przyrody. Można spróbować przyrodę macro, ale to jeszcze inne szkła.

Może lepiej od razu 100-400 II serii ?!

Do przyrody jak znalazł, sam na niego zbieram
    się wypowiem bo się nie znam ale
    użytkowałem przez przez rok jednocześnie C70-200 4 LIS i C100-400 bo 70-200 małe i uniwersalne a 100-400 potrzebne po roku zabawy doszedłem do wniosku że posiadanie ich na raz nie ma sensu

Myślę że podobnie jest z posiadaniem stałki C400 5.6 ani to jasne (raczej ciemne jak bobo) ani jakość tego nie jest większa od 100-400, a uniwersalność żadna i jeszcze żonglerka konwerterem.

Fotografujesz ludzi i 200mm jest dla ciebie wystarczające kup 70-200 ale w wersji z IS, jeśli potrzebujesz 400mm to raczej 70-200 ci nie wystarczy to bardzo różne obiektywy wieć się skupię na "wadach" 70-200 jest słabszy pod światło (oba 70-200 są słabsze bo miałem obie wersje ze stabilizacją i bez), 70-200 oddycha - kadr się zmienia (z powodu zmiany ogniskowej) przy zmianie odległości na którą ustawiasz ostrość. 100-400 to ciężki i wielki klonkier i ma starą znaczy słabszą stabilizację którą trzeba wyłączać jak się go kładzie na statyw i to są jego najwieksze wady ale jeśli potrzebujesz 400mm to zupełnie niezła opcja.
    Ogólnie to dość fajne obiektywy ale kup coś docelowego np. 100-400 w wersji II lub w wersji I jeśli chcesz zaoszczędzić, uniwersalny tele powienien mieć stabilizację.
    Ostatnio edytowane przez jaś ; 05-08-2016 o 20:00
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Uprawnienia umieszczania postów