Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 30

Wątek: Canon trzy czy czterocyfrowy, za i przeciw?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Domyślnie Odp: Canon trzy czy czterocyfrowy, za i przeciw?

Kup Canon 100d. Będziesz zadowolony.

Coś już napisał Awatar mystical

A może w takim razie jakaś tzw. hybryda? Skoro zadowala Cię jakość zdjęć z 1200D to z pewnością zaawansowane kompakty również będą ok. Nie każdy musi mieć lustrzankę, do wielu zastosowań wystarczą prostsze aparaty.
    Ja zaczynałem z Lumixem z obiektywem Leica i byłem zadowolony, do tej pory przeglądając starsze fotki jestem zadowolony z ich jakości. A przecież postęp widzimy cały czas, czyli dzisiejsze hybrydy będą jeszcze lepsze.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Canon 700D, 100D, 1300D prawdopodobnie mają taką samą (podobną) matrycę. 750D/760D mają już trochę nowszą generację. 100D powinien "leżeć" w ręku tak, jak 400D, obecne trzycyfrowe EOSy są ciut większe.
    zdRAWki
    Fotograf platoniczny

Czyli rozumiem że czterocyfrowy np 1300 można by przypisać do któregoś trzycyfrowego? A jak umiejscowić model 100 do czego go porównać, bliżej mu do trzy czy czterocyfrowych?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez jamto Zobacz posta
    Czyli rozumiem że czterocyfrowy np 1300 można by przypisać do któregoś trzycyfrowego? A jak umiejscowić model 100 do czego go porównać, bliżej mu do trzy czy czterocyfrowych?

Podejdź do sklepu i pomacaj wszystkie serie. Ważne żeby aparat dobrze leżał w dłoni. Potem w danej serii szukaj aparatu który ma funkcje na których ci zależy.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Cytat Zamieszczone przez jamto Zobacz posta
    Liczba 100 ma trzy cyfry, to jest jednoznaczne .
    A tak poważnie, 100D to coś w rodzaju eksperymentu, gdzie Canon zrobił bardzo mały aparat, pasujący zwłaszcza do małych obektywów ("50", "24 STM"), funkcjonalnie bliski serii "trzycyfrowej". Patrząc na dane techniczne, w zasadzie większość funkcji 100D jest taka sama jak w 700D. Matryca, jak pisałem, prawdopodobnie taka sama, wizjer - taki sam, filmy - takie same opcje itp. itd. Co ważne - seria "czterocyfrowa" ma trochę mniejszy wizjer (powiększenie 0.80 w 1300D vs. 0.85 w 700D, 0.87 w 100D). Co ciekawe - właśnie sprawdziłem i nowsze aparaty serii "trzycyfrowej" (750D, 760D) mają znowu trochę mniejszy wizjer (powiększenie 0.82).

Tak jak napisali Koledzy - przejdź się do sklepu fotograficznego i obejrz sobie, pobaw się, to ważne co Tobie bardziej odpowiada:
    a) mniejszy rozmiar, choć trochę starsza technologia - EOS 100D
    b) nowsza technologia, ale większa cena - EOS 750D/760D
    c) mniejsza cena - więcej pieniędzy zostaje np. na obiektywy i statyw - EOS 1300D
    d) starszy model, być może dobra cena - EOS 700D*

* z wymienionych przeze mnie modeli tylko na EOSa 700D jest już dostępne fajne oprgoramowanie Magic Lantern, mocno rozszerzające możliwośći aparatu/

Ja, użytkując od prawie sześciu lat EOSa 550D, gdybym miał wybierać teraz, pewie wybrałbym 760D... ale wybrałem 80D bo trafiła się w dobrej cenie - i mam nadzieję że będę zadowolony z wydatku. Mam nadzieję że Ty też.

zdRAWki
    Fotograf platoniczny

Cytat Zamieszczone przez HuleLam Zobacz posta
    Liczba 100 ma trzy cyfry, to jest jednoznaczne .
    Ale się wygłupiłem... Tyle że te 100 to tak mimowolnie wypada z serii 400,450,500,550,600 itd a tu nagle 100 jakby zupełnie coś innego. Ja użyskuję 400 i 1200 więc jakieś tam porównanie mam w tym co piszecie jak leży w dłoni. Oba podchodzą mi tak samo z przewagą na 1200 bo (nie zabijcie mnie śmiechem) migawka ma przyjemny klank znany z Nikona. Ale oczywiście to nie jest dla mnie najważniejszy atut. Wkurza mnie że włożono tam znów jakiś nowy przycisk w stylu upiększ, udoskonal czy coś w tym stylu Dlatego zaczynałem zastanawiać się czy czterocyfrowe nie poszły w kierunku "jeszcze bardziej dla idiotów" i czy nie skreślić tego z listy ewentualnego zakupu. Dlatego zaczynałem się zastanawiać co włożono im do środka (matryca, procesor itd)

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Dobiegaczka do 7 m jest lepsza niż dobiegaczka do 10 m.
    W zasadzie jest to logiczne. Lepiej dobiegać bliżej niż dalej.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    W zasadzie jest to logiczne. Lepiej dobiegać bliżej niż dalej.
    Podążając za logiką dalej: najlepiej to jednak w ogóle bez dobiegaczki, bo wcale nie trzeba biegać.

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Cytat Zamieszczone przez tomfoot Zobacz posta
    Podążając za logiką dalej: najlepiej to jednak w ogóle bez dobiegaczki, bo wcale nie trzeba biegać.
    Wszystko się zgadza. Najlepiej jeśli dobiegaczka w ogóle nie jest potrzebna

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów