Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 53

Wątek: Canon na prezent.

Mieszany widok

Domyślnie Canon na prezent.

Witam na początku wszystkich użytkowników forum,

Jestem tutaj nowy, ale mam nadzieje ze zostanie mi udzielona pomoc i spełni się jedno z marzeń mojej dziewczyny . A więc do rzeczy, niedługo zbliżają się urodziny osoby, która od zawsze marzy o super aparacie tak by zacząć poważnie swoją przygodę z fotografią bo uwielbia to robić (niestety na ten moment jest to tylko mocno rozbudowana i kreatywna praca poprzez telefon i swoje konto na instagramie). Szukam dla niej czegoś co posłuży dłuży czas. Od zawsze marzyła o canonie 6d, ale niestety nie jest w moim zasięgu finansowym i zastanawiam się nad canonem 70d? Nowe body kosztuje w granicach 3,5k więc cena całkiem całkiem, teraz pytanie czy warto? Czy lepiej kupić np. 60d i dorzucić lepszy obiektyw?

Prosiłbym o pomoc, gwarantuje, że Wasze rady spełnią czyjeś marzenie

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Domyślnie Odp: Canon na prezent.

Pewnie zaraz Koledzy polecą starą, używaną cegłę 5D Classic, ale ja uważam, że 70D to świetny wybór.

Do tego obiektyw 50-tka STM i można pracować.

Mam cropa i FF, a całej tej "magii" pełnej klatki nigdy nie dostrzegłem. Nie wynika to z płykiej GO, którą można i na cropie osiągnąć, tylko trzeba jaśniejszych szkieł.

To co na FF będzie f 4,, to na cropie typu 70D będzie wymagało f2,8, a jeszcze lepiej 1,8 czy 1,4. Poza tym, szkła pod APS-C są tańsze, mniejsze i lżejsze niż pod FF.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez fre3z Zobacz posta
    Czy lepiej kupić np. 60d i dorzucić lepszy obiektyw?
    Body się zmienia, a szkła się kolekcjonuje... jakoś tak słyszałem.

Więc może lepiej zacząć od nowoczesnego przetwornika Dual Pixel i nowoczesnych algorytmów AF jakie ma właśnie aparat 70D.
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 01-08-2016 o 20:53

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

nie znam się ale skoro marzy o 6d to może być problem gdy dostanie co innego
    może zacznij od obiektywu do wymarzonego aparatu
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez becekpl Zobacz posta
    nie znam się ale skoro marzy o 6d to może być problem gdy dostanie co innego
    może zacznij od obiektywu do wymarzonego aparatu
    Tez sie na kobietach nie znam, ale tez bym sie wkur...l jakbym dostal cos na zapchajdziure...

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez p0m Zobacz posta
    widzę tu przerost formy nad treścią. jeśli osoba obdarowywana na razie jedynie fociła telefonikiem, to powinna się cieszyć, że dostanie jakiekolwiek lustro ze szkłem. ja bym kupił 760d + 18-135 + 50 1.8 bądź 70d + 18-135 i niech się uczy. przy przejściu z cropa na ff widać różnicę, no ale błagam, dobrym zestawem cropowym można wszystko ogolić, od krajobrazu przez reportaż sportowy po fotografię "noworodkową" (sic!)

poza tym nie chcę uogólniać, ale większość osób płci damskiej, pytającej mnie o poradę względem zakupu "jakieś lustrzanki do wszystkiego" uważa, że sam sprzęt zrobi robotę. coś w stylu - kupie sobie maskarę za 200 zł to będzie lepsza niż ta za 20 zł cnie?
    sorry, jeśli post trąci szowinizmem. wśród mężczyzn jest to samo.
    Chyba jednak słabo znasz płeć przeciwną . Kobiety są niesamowicie ambitne. Jak sobie coś postanowi to nie ma zlituj.
    Poza tym nie popadajmy w paranoję 6D to prosty amatorski sprzęt. Bez problemu do ogarnięcia dla kogoś kto ma odrobinę zapału i chęci żeby go używać.
    Cytat Zamieszczone przez jelcyk Zobacz posta
    Tez sie na kobietach nie znam, ale tez bym sie wkur...l jakbym dostal cos na zapchajdziure...
    Dokładnie.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez jelcyk Zobacz posta
    jakbym dostal cos na zapchajdziure...
    No nie wiem .

problem w tym, że ona, jako osoba początkująca moim zdaniem nie wykorzysta potencjału 6d, czyż nie?

Początki nałogu
    Miasto
    Poznań

No to ja jednak polecę 5d Classic - należę do tych, co widzą magię pełnej klatki .
    Ostatnio edytowane przez radiki ; 01-08-2016 o 22:45

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Jak kochasz to kupisz 6d :-). Może być na początek z obiektywem 50mm stm. Poszukaj dobrej ceny.
    Nie kupuj używanego, bo to nie wypada. Poza tym dziewczyna może stwierdzić, ze tez jesteś juz używany :-)

Cytat Zamieszczone przez tomfoot Zobacz posta
    Nie kupuj używanego, bo to nie wypada.:-)
    Uważam inaczej. Jeśli jesteś w stanie dołożyć do 6d używki, to to nie będzie żaden wstyd. Taki prezent to naprawdę coś!
    Człowiek myślał, że jak kupi lustereczko, to będzie jak w bajce...A tu gniot za gniotem
    c600d; c 50/1.8; t 17-50/2.8->5Dc;50 1.4;70-210 3.5; 35 2.0 i inne...
    mój FB
    mój Flickr

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów