Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 55

Wątek: Brudne lustro... prosze o pomoc..

lmfoto
    Guest

Domyślnie Ach ten sprzęt

Przestańcie z tymi serwisami i problemami z czyszczeniem. Sam kiedys chciałem oddać do czyszczenia ale chyba musiałbym to robić raz na miesiąc. Wacik, szmatka lub inny materiał nadaje się idealnie. Na pewno nie wpłynie to na jakość waszych zdjęć. Weźcie się za robienie zdjęć a nie szukacie problemów w sprzęcie.
    Kiedyś gdzies spotkałem sie z takim podziałem fotografów (tak w skrócie):
    1. Amator - martwi sie o sprzęt
    2. Profesjonalista - martwi sie o swój czas
    3. Artysta - martwi się o światło
    Nie jestem pewien na setke ale coś takiego kiedyś przeczytałem na angielskiej stronie.
    Daje do myślenia.

Pełne uzależnienie Awatar tpop
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ghost7 Zobacz posta
    Jeśli pisze ze robiłem to bardzo delikatnie to oznacza ze tak właśnie było.
    no to jak zes dorobil przy tym matryce to jestes zajebiscie delikatny Vitez ma pod avatarem "zlo konieczne". Ty powienien miec "Delikatny".
    Ostatnio edytowane przez tpop ; 08-08-2007 o 10:06

Bywalec
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tpop Zobacz posta
    no to jak zes dorobil przy tym matryce to jestes zajebiscie delikatny Vitez ma pod avatarem "zlo konieczne". Ty powienien miec "Delikatny".
    Dobre. Ale tak juz na powaznie. Wysłałem im body by wyczyscili lustro no a wrociło z nowa matryca bo podobno byl syf pod filtrem a dodatkowo body wrociło z rozwalonymi punktami AF. aparat pojechal jeszcze raz do serwisu tym razem byla wymiana pryzmatu. nie wiem dokladnie co i jak bylo naprawde to wie tylko Wszechmogacy i serwis na zytniej. Ciesze sie ze mam juz to za soba i ze apart dziala aktualnie bezproblemowo. Koniec i .
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez lmfoto Zobacz posta
    Przestańcie z tymi serwisami i problemami z czyszczeniem. Sam kiedys chciałem oddać do czyszczenia ale chyba musiałbym to robić raz na miesiąc. Wacik, szmatka lub inny materiał nadaje się idealnie. Na pewno nie wpłynie to na jakość waszych zdjęć. Weźcie się za robienie zdjęć a nie szukacie problemów w sprzęcie.
    Kiedyś gdzies spotkałem sie z takim podziałem fotografów (tak w skrócie):
    1. Amator - martwi sie o sprzęt
    2. Profesjonalista - martwi sie o swój czas
    3. Artysta - martwi się o światło
    Nie jestem pewien na setke ale coś takiego kiedyś przeczytałem na angielskiej stronie.
    Daje do myślenia.
    Bardzo dobre stwierdzenie Zgadzam sie z tym w 200%. Ja już sobie obiecałem ze nie bede zagladal do srodka apartu bedzie brudne lustro to bedzie mam to w d.... zaczne sie interesowac aparatem jak cos bedzie nie tak ze zdjeciami.
    Ostatnio edytowane przez ghost7 ; 08-08-2007 o 11:02 Powód: Automerged Doublepost
    Canon 5D + Canon EF 24-70 f/2.8 L

Coś już napisał

Domyślnie

Dobre. Ale tak juz na powaznie. Wysłałem im body by wyczyscili lustro no a wrociło z nowa matryca bo podobno byl syf pod filtrem a dodatkowo body wrociło z rozwalonymi punktami AF. aparat pojechal jeszcze raz do serwisu tym razem byla wymiana pryzmatu. nie wiem dokladnie co i jak bylo naprawde to wie tylko Wszechmogacy i serwis na zytniej. Ciesze sie ze mam juz to za soba i ze apart dziala aktualnie bezproblemowo. Koniec i .
    Pewnie im upadł

A tak na poważnie, jak czyścisz lutstro patyczkiem z wacikami to jest to normalne, że będzie brud. Po prostu etanol rozpuszcza tłuszcz/brud i pozostają takie białe smugi. Potem trzeba umiejętnie chuchną i wypolerować miekką ściereczką nawiniętą na patyczek. U mnie działa i wszystko jest ok. Dodam jeszcze, że przed czyszczeniem zawsze przedmuchuję lustro, żeby nie było piachu itd. bo wtedy się robią rysy. Poza tym... w końcu to tylko lustro.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Canon EOS System Zobacz posta
    Poza tym... w końcu to tylko lustro.
    no. I mozna siknac ajaxem

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

aparat pojechal jeszcze raz do serwisu tym razem byla wymiana pryzmatu.
    No to masz pierwszy na świecie 400d (?) z pryzmatem!

Pewnie o tym wiesz, że tam nie ma pryzmatu tylko 5 lusterek, ale musiałem to dopisać, żeby nie było tu przekłamań. ;-) Ciekawe czy masz jakiś dokument serwisowy gdzie napisali o wymianie "pryzmatu"? To by dopiero była ciekawostka przyrodnicza! ...Albo ślad oszustwa. :rolleyes:

EDIT: Napisałem "5 lusterek" tłumacząc zbyt dosłownie "pentamirror", ale po przemyśleniu doszedłem do wniosku, że wystarczą 2 lusterka w układzie podobnym jak w pryzmacie lustrzanki (wtedy pryzmat ma przekrój w kształcie pięciokątu). Jeśłi ktoś wie jak dokładnie zbudowany jest "pentamirror" proszę o dopowiedzenie! ;-)
    Ostatnio edytowane przez ewg ; 08-08-2007 o 12:57
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Bywalec
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewg Zobacz posta
    No to masz pierwszy na świecie 400d (?) z pryzmatem!

Pewnie o tym wiesz, że tam nie ma pryzmatu tylko 5 lusterek, ale musiałem to dopisać, żeby nie było tu przekłamań. ;-) Ciekawe czy masz jakiś dokument serwisowy gdzie napisali o wymianie "pryzmatu"? To by dopiero była ciekawostka przyrodnicza! ...Albo ślad oszustwa. :rolleyes:
    Miałem to sprawdzić, bo tak mi sie wydawało ze 400D nie ma pryzmatu. jak bede w domu to zrobie fotke z adnotacja serwisu "wymiana pryzmatu" bo na gwarancji jest umieszczona taka informacja.
    Canon 5D + Canon EF 24-70 f/2.8 L

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tpop Zobacz posta
    Pod avatarem to ja mam date zarejestrowania .

Początki nałogu Awatar pmagdalena
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Dzięki wszytkim za pomoc.
    Przetarłam szmatka do okólarów i jest czyste , już go nie dotykam a jak sie ponownie zabrudzi to wyslę do serwicu na Żytnią( mam wkońcu gwarancje) i tak wyślę go pewnie po Świetach niech mi wyczyszcza cały w ramach gwarancji.

Jescze raz dziekuję i wracam do fotek

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pmagdalena Zobacz posta
    wyslę do serwicu na Żytnią( mam wkońcu gwarancje) i tak wyślę go pewnie po Świetach niech mi wyczyszcza cały w ramach gwarancji.
    czyszczenie w ramach gwarancji jest realizowane tylko przez pierwsze 6 miesiecy tej gwarancji. Pozniej trzeba placic.
    Ostatnio edytowane przez tpop ; 08-08-2007 o 15:52 Powód: Automerged Doublepost

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów