Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 55

Wątek: Brudne lustro... prosze o pomoc..

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubak82

chyle czoła, ze sie udało ..z moim szczesciem wszystko poszo by na matryce ;-)

Jak mogloby pojsc na matryce jak ona w tym czasie jest zaslonieta migawka? No chyba ze do czyszczenia lustra ktos uzywa opcji 'sensor clean' z menu aparatu .
    Ja lustro podobnie jak koledzy - delikatnie mikrofibra.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Jak mogloby pojsc na matryce jak ona w tym czasie jest zaslonieta migawka?
    za krotko tu jestem zebyscie poznali co czasem potrafie zdzialac

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez snow
    Dzięki ;-)

A co do srebra to każde lustro jest zbudowane z powierzchni pokrytej srebrem od której odbija się swiatło i powstaje na niej obraz, bo przecież nie na tym szkle. W budowie niczym się nie różni od tego co masz w łazience. Tyle że tu jest mniej tego szkła. Ja tam lustro w łazience czyszcze płynem do mycia szyb :smile:
    Mozesz mi wierzyc ze lustro w Twoim Canonie rozni sie od lustra w lazience wszystkim, poza tym ze rowniez odbija swiatlo z tym ze czesciowo i pod odpowiednimi kontami...

Nie ma tam nawet mikrograma srebra, slyszales cos o powlokach dielektrycznych?

Jezeli czyscisz je plynem do szyb to gratuluje pomyslu , nie nacieszysz sie nim zbyt dlugo jezeli bedziesz to dalej robic...
    Ostatnio edytowane przez Andee ; 24-04-2006 o 17:33
    Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.pl

Pełne uzależnienie Awatar snow
    Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andee
    Jezeli czyscisz je plynem do szyb to gratuluje pomyslu , nie nacieszysz sie nim zbyt dlugo jezeli bedziesz to dalej robic...
    Dziękuje za uznanie i za troske

Może jeszcze dodam że ja nie czyszcze lustra. Raz wyczyściłem bo był ślad palca na nim i od tego czasu nie czyściłem, więc żeby nie było że ja to tam je kąpie w tym co drugi dzień. :wink:
    Ostatnio edytowane przez snow ; 24-04-2006 o 18:15
    40d + m42 58-500 + EF 18-75

"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

NO podobniez to lusto wlasnie jest w taki sposob zbudowane ze nie jest przykruyte szklem jak te nasze w lazience, dlatego wymagana jest ostroznosc bo nawet wata mozna porysowac.... Tak mi mowil Facet z zakladu Kadeji w Krakowie... a poza tym za30 zl w 30 minut wyczyscil mi lustro, matryce i caly korpus, wyglada jak nowy a nie mam ani jednej plamki na fotkach nawet przy przyslonie 30+ Zaplacilem co prawda ale wydaje mi sie ze pieniadze sa smiesznie niskie a ja sie nie musze martwic czy cos porysuje czy nie a moze tym plynem a moze tshirtem...Pozdr.
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Bywalec
    Miasto
    Toruń

Domyślnie Brudne lustro

Pomocy !!!
    Zakładałem obiektyw i zauważyłem na lustrze pyłek który chciałem ściągnąć wacikiem. Nie wiem czy przez przypadek dotknąłem wacika palcami ale po sciągnięciu pyłka z lustra zostawiłem na nim tłusty ślad. Nie wiem czym to teraz wyczyścić? Proszę o pomoc.

Pełne uzależnienie Awatar tpop
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

daj sobie spokoj bo to i tak nie wychodzi na zjeciach. A jak juz musisz to czymkolwiek. Np papierem delikatnie wilgotnym. To tylko lustro. Nie panikuj.

Bywalec
    Miasto
    Toruń

Domyślnie :(

kupilem zestaw do czyszczenia optyki bubula waciki plyn i ...... chcialem wyczycic i tylko bardziej sie pomazalo co za g...... co to za plyn ktory zostawia slady?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Trzeba było zrobić test np. na filtrze UV czy ten płyn jest coś wart i ewentualnie poćwiczyć technikę uzyskania czystej powierzchni. Niekiedy powierzchnie szklane trzeba czyścić kilka razy. Jeśli czujesz się niepewnie to oczywiście bezpieczniej skorzystać z usług serwisu. Jeśli jednak masz duszę eksperymentatora (ja mam ) to pewno w końcu uda Ci się to wyczyścić.
    PS. Chromianka wszystko wyczyści - EDIT - jednakże tutaj bym jest jednak nie zalecał - zbyt agresywna
    PS2. Nigdy nie stosuj NADMIARU rozpuszczalnika - trzeba go stosować odpowiednią ilość i nie dopuścić do zalania wszystkiego dookoła.
    Ostatnio edytowane przez KMV10 ; 07-07-2007 o 22:28

Początki nałogu Awatar pmagdalena
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie Canon 400d zabrudzone lustro główne

Jestem tu nowa i zanim postanowiłam sie zalogować i zadac pytanie to przeszukałam całe forum i nie znalazłam odpowiedzi na moje pytanie.

Mianowicie mam nowy aparat ale na lustrze głównym widnieje zabrudzenie którego nie da sie usunąc gruchą , wyglada ono jakby czymś zostalo dotkniete( nie wiem czy to ja czy ktos w sklepie).

W serwisie na Żytniej( telefonowałam dzisiaj) powiedziano mi że nie mogę lustra dotykać i mam wysłac im aparat. Nie widzi mi sie taki sposób bo wiem jak traktuja przesyłki.

Stąd moje pytanie czy moge czyms sama wyczyścić lustro żeby go nieuszkodzić? Wiem że zabrudzone lustro w niczym nie przeszkadza ale jestem pedantka więc prosze o pomoc bardziej doświadczonych ode mnie.:grin:

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów