Zamieszczone przez Kubak82
Jak mogloby pojsc na matryce jak ona w tym czasie jest zaslonieta migawka? No chyba ze do czyszczenia lustra ktos uzywa opcji 'sensor clean' z menu aparatu.
Ja lustro podobnie jak koledzy - delikatnie mikrofibra.
Zamieszczone przez Kubak82
Jak mogloby pojsc na matryce jak ona w tym czasie jest zaslonieta migawka? No chyba ze do czyszczenia lustra ktos uzywa opcji 'sensor clean' z menu aparatu.
Ja lustro podobnie jak koledzy - delikatnie mikrofibra.
za krotko tu jestem zebyscie poznali co czasem potrafie zdzialacZamieszczone przez Vitez
![]()
Mozesz mi wierzyc ze lustro w Twoim Canonie rozni sie od lustra w lazience wszystkim, poza tym ze rowniez odbija swiatlo z tym ze czesciowo i pod odpowiednimi kontami...Zamieszczone przez snow
Nie ma tam nawet mikrograma srebra, slyszales cos o powlokach dielektrycznych?
Jezeli czyscisz je plynem do szyb to gratuluje pomyslu, nie nacieszysz sie nim zbyt dlugo jezeli bedziesz to dalej robic...
Ostatnio edytowane przez Andee ; 24-04-2006 o 17:33
Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.pl
Dziękuje za uznanie i za troskeZamieszczone przez Andee
Może jeszcze dodam że ja nie czyszcze lustra. Raz wyczyściłem bo był ślad palca na nim i od tego czasu nie czyściłem, więc żeby nie było że ja to tam je kąpie w tym co drugi dzień. :wink:
Ostatnio edytowane przez snow ; 24-04-2006 o 18:15
40d + m42 58-500 + EF 18-75
"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770
NO podobniez to lusto wlasnie jest w taki sposob zbudowane ze nie jest przykruyte szklem jak te nasze w lazience, dlatego wymagana jest ostroznosc bo nawet wata mozna porysowac.... Tak mi mowil Facet z zakladu Kadeji w Krakowie... a poza tym za30 zl w 30 minut wyczyscil mi lustro, matryce i caly korpus, wyglada jak nowy a nie mam ani jednej plamki na fotkach nawet przy przyslonie 30+ Zaplacilem co prawda ale wydaje mi sie ze pieniadze sa smiesznie niskie a ja sie nie musze martwic czy cos porysuje czy nie a moze tym plynem a moze tshirtem...Pozdr.
Jarek
----------------------------------------
Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje
Pomocy !!!
Zakładałem obiektyw i zauważyłem na lustrze pyłek który chciałem ściągnąć wacikiem. Nie wiem czy przez przypadek dotknąłem wacika palcami ale po sciągnięciu pyłka z lustra zostawiłem na nim tłusty ślad. Nie wiem czym to teraz wyczyścić? Proszę o pomoc.
daj sobie spokoj bo to i tak nie wychodzi na zjeciach. A jak juz musisz to czymkolwiek. Np papierem delikatnie wilgotnym. To tylko lustro. Nie panikuj.
kupilem zestaw do czyszczenia optyki bubula waciki plyn i ...... chcialem wyczycic i tylko bardziej sie pomazaloco za g...... co to za plyn ktory zostawia slady?
Trzeba było zrobić test np. na filtrze UV czy ten płyn jest coś wart i ewentualnie poćwiczyć technikę uzyskania czystej powierzchni. Niekiedy powierzchnie szklane trzeba czyścić kilka razy. Jeśli czujesz się niepewnie to oczywiście bezpieczniej skorzystać z usług serwisu. Jeśli jednak masz duszę eksperymentatora (ja mam) to pewno w końcu uda Ci się to wyczyścić.
PS. Chromianka wszystko wyczyści - EDIT - jednakże tutaj bym jest jednak nie zalecał - zbyt agresywna![]()
PS2. Nigdy nie stosuj NADMIARU rozpuszczalnika - trzeba go stosować odpowiednią ilość i nie dopuścić do zalania wszystkiego dookoła.
Jestem tu nowa i zanim postanowiłam sie zalogować i zadac pytanie to przeszukałam całe forum i nie znalazłam odpowiedzi na moje pytanie.
Mianowicie mam nowy aparat ale na lustrze głównym widnieje zabrudzenie którego nie da sie usunąc gruchą , wyglada ono jakby czymś zostalo dotkniete( nie wiem czy to ja czy ktos w sklepie).
W serwisie na Żytniej( telefonowałam dzisiaj) powiedziano mi że nie mogę lustra dotykać i mam wysłac im aparat. Nie widzi mi sie taki sposób bo wiem jak traktuja przesyłki.
Stąd moje pytanie czy moge czyms sama wyczyścić lustro żeby go nieuszkodzić? Wiem że zabrudzone lustro w niczym nie przeszkadza ale jestem pedantka więc prosze o pomoc bardziej doświadczonych ode mnie.:grin: