a czy na pewno musi byc lustzanka?
osobiscie robie duzo B&W bezlusterkowcem, w ktorym mozna od razu zobaczyc podglad zdjecia w monochromie, co jak dla mnie jest wyjatkowo pomocne. sam mam Fuji (X-E1), dla osob z sentymentem do starych analogow jego manualna obsluga ma ogromna zalete. za 2500 PLN powinienes znalezc jakies X-E1 w zestawie ze stalka XF 35/2, to jest niezle na start. no i to jest w tym wypadku stalka normalna a nie krotkie telefoto...
z lustrzanek - D300s wydaje mi sie zdecydowanie za duze i zbyt wybajerzone jak na start. raczej celowalbym w jakies prostsze body ale w zamian chociaz z jakims standardowym zoomem, bo to jednak daje duze mozliwosci na starcie.
w Canonie model 60D sam z siebie jest niezlym korpusem, ale jego standardowy zoom 18-55 jest raczej niepowalajacy. lepiej wyglada tutaj cos w desen Nikona D700 z 18-105. do tego Nikona mozna tez niedrogo dokupic stalke normalna 35/1.8 i IMHO jest idealny zestaw na start. jesli oczywiscie nie przekonasz sie do bezlusterkowca
wspomniany Canon 5D tez nie jest najgorszym pomyslem. o ile oczywiscie da sie znalezc sensowna sztuke