Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 28 z 28

Wątek: Co wybrać? Nikon d300s czy Canon 60d?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie Odp: Co wybrać? Nikon d300s czy Canon 60d?

Cytat Zamieszczone przez jaszko Zobacz posta
    Powiedzmy, ze mam okazje kupic bardzo tanio body 60d. Czy jest to dobra opcja, jeśli reszte przeznaczyłbym na szkło. Powiedzmy jakieś 1500zł na jakiś obiektyw (albo moze lepiej kupić 2 różne stałki np?). Co byście polecili w tej cenie?
    Jeśli tanio to zawsze jest to dobra opcja. Z cropem jest ten problem, że trudno dobrać fajną, jasną, stosunkowo szeroką stałkę za sensowne pieniądze.
    Za ile mniej więcej masz okazję kupić to 60D?

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    .
    Za ile mniej więcej masz okazję kupić to 60D?
    Około 1000 zl

--- Kolejny post ---

Najbardziej interesują mnie ogniskowe z przedziału 38-50mm

--- Kolejny post ---

*28-50mm

Coś już napisał Awatar lucas_g
    Miasto
    Warszawa

jaszko, ja w pierwszej kolejności zastanowiłbym się, co chcesz fotografować, co będzie głównym tematem Twoich zdjęć. Na tej podstawie będziesz wiedział, jakich ogniskowych potrzebujesz. Wtedy warto porównać sobie, co oferuje dany system w temacie potrzebnych Ci obiektywów i na tej podstawie dobrałbym body D300s lub 60D. Jeśli jeszcze nie jesteś ukierunkowany na dany rodzaj fotografii, to w miarę możliwości pobawiłbym się jednym i drugim body, wybrałbym ten, który Ci bardziej pasuje i dokupiłbym Sigmę 17-50/2.8. Będziesz miał uniwersalny, ostry zoom ze stabilizacją, który łatwo sprzedasz, kiedy będziesz już dobrze wiedział, w którym kierunku chcesz dalej podążać.

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

No to masz za okolo 1000/1200zl 28 1.8 usm i 50 1.8 stm za 350/400zl (uzywane)

tapnięte z tela
    SONY

Coś już napisał Awatar mystical

Jak dla mnie brak ISO100 w Nikonie jest mocno zniechęcający, brałbym Canona.

Zgodnie z Waszymi namowami zakupiłem właśnie dzisiaj Canona 5d na aukcji allegro Zapłaciłem 1850 za body z potwierdzonym przebiegiem na 32 tys. Miesiąc temu był w serwisie i miał ustawianą matryce i czyszczony filtr. Aparat będę miał okazje przetestować za 1,5 tygodnia to napiszę odrazu jakie są moje odczucia

Dzięki za pomoc z doborem body!

Teraz pozostał jedynie wybór obiektywu.
    Pozdrawiam

--- Kolejny post ---

Jeszcze nasuwa mi sie jedno pytanie. Posiadam obiektywy na m42, Jupiter 9 i Vivitar 28mm jaka przejściówka jest najlepsza?
    Ostatnio edytowane przez jaszko ; 07-08-2016 o 20:37

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez jaszko Zobacz posta
    Jeszcze nasuwa mi sie jedno pytanie. Posiadam obiektywy na m42, Jupiter 9 i Vivitar 28mm jaka przejściówka jest najlepsza?
    co do Vivitara, to sprawdz dobrze, czy ten model nie bedzie powodowal problemow:
    Compatibility list of M42 lenses on Canon EOS 5D DSLR

co do przejsciowki - nie podpowiem. sam kupilem "jakas" dobre 15 lat temu - w czasach, kiedy jeszcze nie znano jeszcze problemow z kompatybilnoscia (bo to bylo pod analogowe korpusy). bez chipa
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Mosiężna. Z chipem.
    To starszy model, więc powinien działać chip, który nie zadziała np. z 750d (pojawiały się takie problemy przy okazji nowych modeli lustrzanek). Najlepiej jeśli sprzedający zapewni, że "działa z 5d".

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów