Tylko ff i 50mm.
Tylko ff i 50mm.
Ja nie bardzo pamietam, zeby 60-tka miala problemy z lustrem - juz raczej z przegrzewajaca sie matryca przy filmowaniu i wylaczaniem awaryjnym. Niemniej z tych dwoch aparatow ja wybralbym 60D. D300 to ta, co to sie w niej srubki w plycie zasilacza potrafia odkrecic (i czesto sie odkrecaja :-) , ale glowna kwestia jest sam system i zwiazane z tym ceny i mozliwosci naprawcze sprzetu oraz jego podatnosc i sklonnosci do uszkodzen lub wad zwiazanych ze zuzyciem. W tym Nikon bije wszystkich innych na glowe. Czyste zdzierstwo...
A to tak - jak najbardzieej - cos mi sie nie doczytalo... :-) Sorki...
Hmm 60D nie mialem. Ale jak tak czytam o nim to w sumie mysle, ze wolalbym nowe 700D. Niby nie ma gornego wyswietlacza. Ale raz, ze gwarancja a dwa, ze hybrydowy AF ktory czasem sie przydaje i dotykowy wyswietlacz. 760D troche drozszy... A 70D juz w ogole sie nie zmiesci w tej kasie.
Mały, prosty, fajny 100D. https://www.flickr.com/photos/andrzejxm/
700D ma klasyczna ergonomie Rebeli i tez klasyczna dla nich baterie
czyli: niesz ani tylnego kolka (do korekty ekspozycji w AV badz normalnej pracy w M, albo do wygodnej zmiany punktu AF) a bateria trzyma gdzies polowe tego co szanujace sie LP-E6.
no a poza tym celownik 60D jest wyraznie wiekszy (powiekszenie 0,95x)
hybrydowy AF sprawdza sie ze szklami STM, jesli takowych zamierzasz uzywac. chociaz przyznam, ze osobiscie nie widze jakiejs drastycznej roznicy w pracy 50 STM pod 100D (z tym hybrydowym AF-em) i 6D. jest ciut szybciej ale nie jakos wybitnie.
IMHO w tym zestawieniu 60D a 700D bardzo zdecydowanie wygrywa 60D. sens, jesli chodzi o kupienie "nowki" z ta matryca 18Mpix - ma 100D..
50D+50/1.8 STM+Tamron 17-55/2.8+ ewentualnie do tego UWA(10-18).
Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka
50D+6D+10-300/1.8-5.6+Lowepro
60D + 50 STM + 18-55 STM i będzie spoko na początek. Ewentualnie bierz 650D/700D zamiast 60D.
/ Canon /
Powiedzmy, ze mam okazje kupic bardzo tanio body 60d. Czy jest to dobra opcja, jeśli reszte przeznaczyłbym na szkło. Powiedzmy jakieś 1500zł na jakiś obiektyw (albo moze lepiej kupić 2 różne stałki np?). Co byście polecili w tej cenie?