na szutr bedzie super ale na na asfalt polecam Hoye szara :wink:Zamieszczone przez A610
![]()
a tak powaznie - A610, ten filtr jest ok i na pewno sprawdzi Ci sie na twoim aparacie :-) .. pokaz jakies fotki po rajdzie :-)
na szutr bedzie super ale na na asfalt polecam Hoye szara :wink:Zamieszczone przez A610
![]()
a tak powaznie - A610, ten filtr jest ok i na pewno sprawdzi Ci sie na twoim aparacie :-) .. pokaz jakies fotki po rajdzie :-)
a tak powaznie - A610, ten filtr jest ok i na pewno sprawdzi Ci sie na twoim aparacie :-) .. pokaz jakies fotki po rajdzie :-)[/QUOTE]
1) może znasz jakieś linki - jak się robi taki rajd? jak sie ustawić, co "łapać", czy pomiar punktowy, jaki czas ustawić? Kurcze wyszedłem na spacer na lekcje nr 1 i okazało się ,ze WB miałem ustawiony na underwater, praktyka to nie dyskusje z Wami, hehehe
2) gdzie najlepiej zpakować fotki w necie? jaka rozdzielczość? na razie nie bede sie silił na swoja www.
aha, skoro w temacie ochrony obiektywu, co sądzicie o sprężonym powietrzu w "sprayu"?
chcesz tym sprayem psikac przed obiektywem i odganiac wszystkie paprochy w powietrzu ?? :wink:Zamieszczone przez A610
![]()
do zwyklego czyszczenia wystarczy Ci jakis zestaw do czyszczenia optyki (plyn, szmatka itp.).. ja np. uzywam takich nasaczonych chusteczek do okularow :-D ..
a rajd.. gdzies chyba juz Ci pisałem co IMO powinienes robic:
-mozliwie krotkie czasy
-mozliwie wysokie nieszumiace iso (by osiagnac te "mozliwe krotkie czasy)
-wlasciwy WB![]()
-sledzenie obiekty aby af mial czas zareagowac
-rozsadne miejsce przy trasie (czyt. nie dac sie przejechac ;-) )
pozdr.![]()
Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 05-06-2006 o 21:26
Spraj zamiast gruchy, żeby pył zdmuchnąć. Czym nasączać chusteczkę? Ja mam taką z okularami, ale suchą.
Śledzenie obiektu - czy punktowy pomiar czy średnioważony? Czy przytrzymać do połowy spust przez chwilę czy po prostu... ciach!?
przytrzymac i "sledzic obiekt".. lapanie ostrosci gdy obiekt wpada w kadr trwa a na rajdach raczej jezdza szybkowiec moglyby wyjsc nieostre.. co do pomiaru to duzo zalezy od miejsca i warunkow w ktorych focisz..ja w wiekszosci uzywam punktowego choc.. nie foce akuratnie rajdow ;-) ..
takie nasaczone chusteczki kupisz w prawie kazdej drogerii.. ja za 3,50 kupilem 50 szt. w Rossmanie :-)
ps. o czyszczeniu jest np. tenwatek - http://canon-board.info/showthread.p...hlight=alkohol
a wiecie co dzis zrobiłem?
nosze okulary korekcyjne gdzie koło ~-1,75
ale do moich oprawek są dodawane takie nasadki polaryzacyjne - duzo jezdze samochodem sprawdzaja sie swietnie
czytajac ten topic stwierdzilem ze musze sprobowac i ... przyłozyłem nasadkę przed obiektywpolaryzacja dziala choć widać na obrzeżach ze cos przytykam do szkła
ciekawe czy filtr wkrecany efekt da taki sam efekt czy lepszy
[img=http://img431.imageshack.us/img431/5435/kopiacrw14354gy.th.jpg]
Ostatnio edytowane przez pst ; 07-06-2006 o 00:00
Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!![]()
sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana![]()
dwa lata z lustrem, a update'u brak...
czego to ludzie nie wymyslaZamieszczone przez pst
![]()
filtr daje ten podobny efekt choc nie do konca.. ma ten plus ze jest plaski i obraz jest ostrzejszy :wink: a jesli mialbym szukac roznic to np. nie znikly refleksy na wodzie.. moze musialbys pokrecic ta nasadka przed obiektywem tak jak obraca sie zwylky filtr![]()
![]()
![]()
![]()
eee no przyłożyłem w takiej pozycji jak dzialaja na okularach
ale ja tam nie widze refleksów - jest odbicie obrazu w tafli wody
jak tam sa refleksy to znaczy ze mi nasadki nie dzialaja ;-)
Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!![]()
sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana![]()
dwa lata z lustrem, a update'u brak...