Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 74

Wątek: filtr polaryzacyjny

Domyślnie

odswiezam kotleta - ale za to nie bedzie nowego topicu :-)

czy jest sens zakupic redukcję na filtr polaryzacyjny?
    tzn nominalnie kupic fi67 na tamrona (fioletowa/szara hoye) ale dokupić redukcje 67=>58mm na KITa - wtedy bede mogl i krajobrazy zrobić z polarem

co o tym sadzicie?
    Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!
    sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana
    dwa lata z lustrem, a update'u brak...

Uzależniony Awatar Routlaw
    Miasto
    Brwinów k. Warszawy

Domyślnie

dołączam sie do pytania. Tyle że ja (przyszłościowo)zastanawiałem się nad 77mm i redukcją do np tamrona 67mm. Czy widzicie jakieś minusy oprócz tego że nie ma jak osłony przeciwsłonecznej załozyć? w sumie to można by coś pokombinować by zamocować osłone do filtra... wykożystać ramkę od starego filtra 77 i wkleić ją do osłony dla 77mm...
    14, 24, 50, 85, 135, 70-200

BLOG

Początki nałogu
    Miasto
    Wars i Sawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Routlaw
    dołączam sie do pytania. Tyle że ja (przyszłościowo)zastanawiałem się nad 77mm i redukcją do np tamrona 67mm. Czy widzicie jakieś minusy oprócz tego że nie ma jak osłony przeciwsłonecznej załozyć? w sumie to można by coś pokombinować by zamocować osłone do filtra... wykożystać ramkę od starego filtra 77 i wkleić ją do osłony dla 77mm...

Można kupić osłonę dla 77. Przecież siedzi na filtrze ?

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Czy widzicie jakieś minusy oprócz tego że nie ma jak osłony przeciwsłonecznej załozyć?
    Oryginalnego tulipana nie założysz nawet mając filtr 67mm. Nie będzie jak filtrem kręcić.

A z kolei osłony niefirmowe występują w wersjach typu doniczka, wkręcanych w filtr więc taką możnaby zapodać. Kłopot troszke z dobraniem szerokości osłony aby nie winietowała i jednocześnie osłaniała.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Uzależniony
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Ja coś takiego "ćwiczę" mam filtr polar 62mm. kupiłem redukcje 62/58 i 62/ 52 oraz gumowa osłonę p/słoneczną 62 mm i załatwiam 4 obiektywy jednym filtrem i osłoną! Żadnych negatywnych stron tego experymentu nie zauważyłem na zdjęciach!
    Pozdrawiam
    janusz

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9
    Oryginalnego tulipana nie założysz nawet mając filtr 67mm. Nie będzie jak filtrem kręcić..
    bedzie, bedzie

troche wprawy i teraz tak wlasnie uzywal polara z tamronem.. naprawde nie sprawia to wiekszego problemu tylko jak napisalem wczesniej - trzeba troche pogimnastykowac palucha :wink:

Cytat Zamieszczone przez pst
    czy jest sens zakupic redukcję na filtr polaryzacyjny?
    tzn nominalnie kupic fi67 na tamrona (fioletowa/szara hoye) ale dokupić redukcje 67=>58mm na KITa - wtedy bede mogl i krajobrazy zrobić z polarem

co o tym sadzicie?
    uzywam akiej kombinacji - osłony do kit'a i tak nie mam wiec mozna troche reka przyslonic.. polar jak to polac - czesto sie przydaje a do czasu gdy nie kupie innego szerokiego kata, takie rozwiazanie jest o wiele lepsze niz kupowanie osobnego polara dla 18-55 lub nie uzywanie go wcale..

pozdr.
    Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 06-07-2006 o 13:49

Domyślnie

nooo
    polar juz jest - szara hoya na moje zaawansowanie starczy
    redukcje licytuje tylko jedna sztuka na allegro ale za to za 1o pln
    Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!
    sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana
    dwa lata z lustrem, a update'u brak...

Uzależniony Awatar Avadra_K
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A co sądzicie o "czarnej Hoi" posiadam (jak się właśnie podczas porządków w szafie dowiedziałem ) takie cudo i zdaje się, że nie przypominam sobie, żebym go kiedykolwiek uzywał.
    Może ktoś z Szanownych Forumowiczów robił zdjęcia z takim filtrem.
    Mam obawy dotyczące jego współpracy z i tak już dość ciemnym szkłem C.. 17-85

Uzależniony Awatar Routlaw
    Miasto
    Brwinów k. Warszawy

Domyślnie

ja chętnie przyjmę twój ciemny filtr
    14, 24, 50, 85, 135, 70-200

BLOG

Uzależniony Awatar Avadra_K
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

ja chętnie przyjmę twój ciemny filtr

A ja się na razie nie zamierzam go pozbywać Najpierw ciut, ciut się nim pobawię, a potem ...kto wie??:wink:

Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów