Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 37 z 37

Wątek: Dylemat Canon 24mm f1.4 usm vs Canon EF 35mm f/1.4L USM

Mieszany widok

Bywalec

Domyślnie Odp: Dylemat Canon 24mm f1.4 usm vs Canon EF 35mm f/1.4L USM

Tam gdzie jest mniej miejsca i 35mm bywało za wąskie, 24mm daje sobie radę doskonale. Wiadomo najlepiej mieć dwa, ale jako pierwsze wziął bym chyba jednak 35mm, ze względu na uniwersalność.
    70 % ujęć tym obiektywem będzie to 1 osoba plenerowo 20% 2 osoby a 10 % to grupa 3 - 6 osobowa .
    A tak abstrahując dla mnie 35 mm to idealna ogniskowa do ślubu i reporterki 24 za szeroko
    Tylko te szkiełka dają inny obraz a 24 w kościele sprawdzi się idealnie 35 już mniej . Aja nie będę miał wtedy szerszego szkła .
    Obecnie 35mm wpasowuje się idealnie w moje potrzeby. Choć potrzeby autora wątku mogą być inne niż każdego z nas
    Zależy mi na ostrym obiekcie 2.0 - 2.8 , bez przerysowań , szybkim af, ładnym bokeh .Lepiej odejść te 2 kroki z 35 czy podejść z 24 .Do czwartku muszę podjąć decyzje a czas tik tak , tik tak - ucieka ).

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Cytat Zamieszczone przez aztek Zobacz posta
    70 % ujęć tym obiektywem będzie to 1 osoba plenerowo 20% 2 osoby a 10 % to grupa 3 - 6 osobowa .
    Gratuluję wyliczeń. Ja bym tak nie potrafił.

Tylko te szkiełka dają inny obraz a 24 w kościele sprawdzi się idealnie 35 już mniej
    Sprawdzałeś to w praktyce?
    Zależy mi na ostrym obiekcie 2.0 - 2.8 , bez przerysowań , szybkim af, ładnym bokeh .Lepiej odejść te 2 kroki z 35 czy podejść z 24 .
    IMHO lepiej odejść dwa kroki z 35mm.
    Zresztą to kwestia praktyki. Trochę pofocisz to nie będziesz musiał specjalnie odchodzić czy się przybliżać. Praktyka czyni mistrza.

Bywalec

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    Gratuluję wyliczeń. Ja bym tak nie potrafił.
    Do każdej osoby takie wyliczenia robię .Decydując przed sesją zabierać ze sobą parasolki , softboxy czy tylko światło naturalne + blenda .

Sprawdzałeś to w praktyce?
    Odchodząc od obiektu na ok 3 m 35 da ciasny kadr a 24 1+ 1/2 postaci z lekkim przerysowaniem butów i twarzy .
    To co oddaje 24 w poziomie to podobnie ma 35 w pionie więc 24 lepiej sprawdzi się w kościele i podczas błogosławin .
    24 f1.4 nie miałem możliwości sprawdzić tylko 17-40 f4L , 24-70 f2.8 L .Plenerowo miałem 35 f1.4 i mega zadowolony z efektów jestem.

Zresztą to kwestia praktyki. Trochę pofocisz to nie będziesz musiał specjalnie odchodzić czy się przybliżać. Praktyka czyni mistrza.
    Dlatego zaryzykuję i kupię 24 f1.4 a jak mi nie podejdzie bo za szeroko i obrazek mnie ostry af gorszy to sprzedam i kupię 35 f1.4 .

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Dlatego zaryzykuję i kupię 24 f1.4 a jak mi nie podejdzie bo za szeroko i obrazek mnie ostry af gorszy to sprzedam i kupię 35 f1.4 .
    Ostrość i AF jest raczej porównywalny. Osobiście wybrałem 35 bo taka ogniskowa bardziej mi leży i nie ma rzucających się w oczy przerysowań czego niestety o 24mm powiedzieć nie mogę. Choć widziałem ostatnio fają galerię ślubną, gdzie autor wykorzystywał głównie 24mm. Robił to umiejętnie i fajnie. Więc jeśli preferujesz 24mm to bierz. Będziesz zadowolony.

Bywalec

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    Ostrość i AF jest raczej porównywalny. Osobiście wybrałem 35 bo taka ogniskowa bardziej mi leży i nie ma rzucających się w oczy przerysowań czego niestety o 24mm powiedzieć nie mogę. Choć widziałem ostatnio fają galerię ślubną, gdzie autor wykorzystywał głównie 24mm. Robił to umiejętnie i fajnie. Więc jeśli preferujesz 24mm to bierz. Będziesz zadowolony.

W 80 % plenerki robię / modelki , dzieci ,jeśli już pary młode to zazwyczaj takie ramantyki więc przetestuje tą 24 /17 - 40 mało używałem z racji f4 a tutaj przeskok będzie ogromny .
    Zakupiłem w Japoni czas oczekiwania na przesyłkę to 12- 15 dni i jeszcze na 6 miesięcznej gwarancji

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów