Cytat Zamieszczone przez lost66 Zobacz posta
nie mogę sobie pozwolić na 1k na obiektyw. Ja wiem, że jakość i pewnie są super te obiektywy ale ja jestem amatorem
Canon 10-18 jest bardzo tanim (jak na możliwości) amatorskim obiektywem, pomyślanym jako uzupełnienie "kita" 18-55 (18-135), zaprojektowanym dla amatorów interesujących się krajobrazem. Wszystkie inne obiektywy o takich kątach widzenia są od niego droższe, np. Sigma 10-20/4.5-5.6 to ok. 1500zł.
Nikt nie każe Ci od razu kupować całego zestawu, ale wybierając lustrzankę wybierasz możliwości rozbudowy, a możliwości mogą kosztować znacznie więcej niż sam aparat - i to bez wchodzenia w sprzęt profesjonalny.

Kupiłem takie coś 58mm 0 43x Professional HD Wide Angle Lens with Macro zobaczę co z tego wyjdzie
Może się okazać, że niepotrzebnie kupiłeś lustrzankę, bo podobne efekty uzyskałbyś mniejszym i tańszym aparatem z niewymiennym obiektywem.

jak to jest, że obiektywem o ogniskowej 10mm czyli rybim okiem
Nigdzie w opisie tego obiektywu nie znajdziesz informacji, że to jest rybie oko. Wspominane zoomy też zaczynają się od 10mm, ale nie są obiektywami "rybie oko".