Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 53

Wątek: Zmiana lustrzanki

Dopiero zaczyna

Domyślnie Odp: Zmiana lustrzanki

Fotografia sprawia mi przyjemność. Nie czerpie z tego dochodu, robię to tylko i wyłącznie dla siebie i dla pamiątki.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez luso Zobacz posta
    Ponieważ 24mm na cropie nie można określić mianem szerokiego konta.
    tak ale chyba bardziej z finansowych niż fotograficznych przyczyn

Cytat Zamieszczone przez zhyperpl Zobacz posta
    Mam iPhone 6s także nie muszę inwestować. A jak wy jesteście prostakami to bardzo dziękuję za taką pomoc.
    no to tylko zdjęcia robić

Mam w d.. wasze zdjęcia HDR i Photoshopy.. jeżeli wychodzące z założenia że dobre zdjęcie to tylko po retuszu itp.. to żaden z Was fotograf. Nawet aparat za milion zł Wam jeszcze pomoże. Ja nie mam takiej potrzrby
    no cóż musisz się jeszcze wiele nauczyć o fotografii i o życiu chyba też, ja też nie przepadam za hdeerami więc jakieś punkty styczne już są, nie warto się tak ekscytować wolisz żeby o wyglądzie decydowal anonimowy inżynier canona to twoja sprawa - nie chcesz otrzymywać rad nie po twojej myśli to nie pytaj, apeluję o odrobinę kultury, nie oczekuj ze wszyscy będą potakiwać każdej głupocie wypisanej na forum - kup 6D moim zdaniem robi niezłe jpegi - wiem bo czasem robię np. chcę lub muszę dać zdjęcie "natentychmiast", a parę razy robilem żeby zobaczyć co korpus produkuje sam z siebie mz. jest całkiem poprawnie - idź do jakiegoś porządnego sklepu i wypróbuj
    Ostatnio edytowane przez jaś ; 17-07-2016 o 20:36
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Fotografia sprawia mi przyjemność. Nie czerpie z tego dochodu, robię to tylko i wyłącznie dla siebie i dla pamiątki.
    To tak jak jakieś 99% użytkowników tego forum.

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Trudno o większy komfort w fotografii jak posiadanie dobrego RAWa, z którego można wyczarować fajne zdjęcie albo bez wysiłku wypuścić JPG w dowolnej rozdziałce z profilem jak z body. Można też robić JPG i RAW równocześnie i mieć jedno i drugie.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Pełne uzależnienie
    Miasto

Chciałbym kupić jakiś fajniejszy aparat. Zależy mi na poprawności działania systemu AF. Zastnawiam się między Canon 7d Mark II lub Canon 80d.
    The Canon that can: Canon EOS 80D Review: Digital Photography Review

I am tired of my 7D markII

W przypadku chęci robienia zdjęć seryjnych za pomocą lipka (wizjera optycznego) w trybie AI SERVO zdecydowanie ani jeden ani drugi.

Męczy mnie mała liczba pkt AF i brak mikroregulacji Frontfokusu. Zależy mi na celnym AF i ostrości.
    Kup używany 1D Mark IV (matryca APS-H, max 10 kl./s) albo używany 1Ds Mark III (matryca FF pełnoklatkowa, max 5 kl./s).

Albo spróbuj sprzedać cały swój skromny system Canona i przesiądź się na Sony A6300 plus jakieś obiektywy Best Lenses for Sony A6300 | Camera Times

https://www.youtube.com/watch?v=xJXZOhuvuBc

Test Sony A6300 - Jakość obrazu JPEG - Test aparatu - Optyczne.pl

^ Tu nie ma filtru AA (antyaliasingowego) i jeżeli chodzi o JPEG prosto z aparatu to masz super ostro, żaden Canon oprócz modelu EOS 5DS R nie ma startu. Nawet zjeżdżając na maksa na minus i tak jest ostro.

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Cytat Zamieszczone przez tlustyx Zobacz posta
    Miałeś ty w rękach kiedyś 6D? Ja 700d nie miałem, ale mam 50D i po zakupie 6D jakoś załamanie nie przeżyłem, a raczej radość. Co z tego, że 50D ma punkty krzyżowe i szybki AF skoro z 6D w przyzwoitym oświetleniu na wszystkich punktach, a na centralnym w bardzo słabym (w którym 50D już nie daje rady), odsetek nietrafionych zdjęć jest kilkakrotnie mniejszy.

Do autora wątku. Bierz 6D, szkła masz dobre, dokupisz coś dłuższego do portretu np. 85 1.8 lub 100 2.0 i będziesz zadowolony.
    I to jest kluczowe pytanie. Kto nie fotografował 6d może myśleć, że AF jest podobny do 5dII.
    Niestety, AF w np. 60d jest po prostu ogólnie mniej celny niż 6d, zarówno punkt centralny, jak i boczne. Punkty boczne w 60d łapia szybciej w słabszym świetle i to tyle przewag. Każdy punkt boczny w 60d ma leki Bf/ff i na to nawet regulacja by nie pomogła. Mimo że AF w 60d jest lepszy niż cokolwiek starszego co miałem i uważam go za całkiem niezły, da się nim spokojnie fotografować, niestety nie umywa się on jako całość do 6d.
    Pstryknałem ostatni setki zdjęć samolotów machajac tele zoomem, i z 6d praktycznie wszystkie były trafione. Z 60d rzadko które było trafione. Że 60d łapalby może lepiej bocznymi w kościele to słaba pociecha. Po prostu ma słabszy AF jako całość.

--- Kolejny post ---

Natomiast dla watkotwórcy najlepszy aparat to 80d. Ja doskonale rozumiem co to jest fajność i to zdecydowajnie najfajniejszy Canon obecnie poza 1dx2, który ma jednak mało fajne gabaryty.
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    I to jest kluczowe pytanie. Kto nie fotografował 6d może myśleć, że AF jest podobny do 5dII.
    Niestety, AF w np. 60d jest po prostu ogólnie mniej celny niż 6d, zarówno punkt centralny, jak i boczne. Punkty boczne w 60d łapia szybciej w słabszym świetle i to tyle przewag. ...
    Dokładnie o tym pisałem Co z tego, że np. 50d ma 9 krzyżowych, "błyskawicznie" działających, jednak 30% fotek jest nie trafionych, w 6D 5 - 10% mi się zdarza. Z czujników liniowych trzeba umieć korzystać, po prostu pionowe nie ostrzą na liniach pionowych, a pozioma na poziomych i to cała ich wada.
    Natomiast ich rozmieszczenie to całkiem inna "bajka" dlatego, jak ktoś pisze, że boczne w 6D są nic nie warte, to od razu myślę, "nie miałeś nigdy tego aparatu w rękach, albo nie potrafisz go używać"
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Pełne uzależnienie Awatar kmeg

^^ Pozwolicie jednak Panowie, ze będę się trzymał swojej wersji i jednaj uważał af 6d (poza centralnym super punktem) jako namiastkę af - i opre to na wlasnych doświadczeniach organoleptycznych Mimo wszystko lubię używać bocznych punktów i lubię jak są one używalne... Skoro autorowi tego wątku tak bardzo zależy na af to 6d nie jest tym czego szuka.

Jesli ogranicza go AF i mikroregulacja - wybor prosty - 80D/7D2, ew. 70D/7D1. Nie mowil nic o jakosci obrazu to uciekac w FF nie ma po co (moze kiedys zacznie robic w RAWach to "wyciagnie" jeszcze troche nawet i z gorszej matrycy).
    Chlopak pisze prawde - nie kazdy kto ma lustrzanke chce i musi zaraz robic profesjonalne (czytaj zrobione FFem z Lkami i super obrobione) fotki. Czasem po prostu chce sie miec troche wiecej kontroli na zdjeciem i kombinacje matryca + obiektyw ktora pozwala na "troche" wiecej niz AjFon czy kompakt... Ja mniej wiecej tak robie. I wstydzic sie tego nie nie zamierzam. Nie dla kazdego fotografia to jedyne hobby. Stopnie zaawansowania sa rozne. Niekoniecznie RAWy dla wszystkich, z przymusu. A poza tym... hm! Canon, Nikon i kilka innych firm robi APSC i coz - pewnie, ze sa lepsze i wieksze matryce ale APSC to tez swiat w ktorym mozna fajnie zyc. Srednioformatowcy smieja sie z FFowcow tak jak FFowcy z APSCowcow
    Mały, prosty, fajny 100D. https://www.flickr.com/photos/andrzejxm/

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez AndrzejXM Zobacz posta
    Srednioformatowcy smieja sie z FFowcow tak jak FFowcy z APSCowcow
    niewątpliwie dużo tych średnioformatowców jest, tych cyfrowych oczywiście bo analog średnoformatowy jest chyba dostępny dla każdego chcącego - w cenie złomu (no prawie) każdy format ma swoje plusy dodatnie i plusy ujemne chodzi o to żeby plusów dodatnich było więcej, a tak jest moim zdaniem oczywiście przy sprzęcie pełnoklatkowym - i żadne marketingowe zaklęcia i ambasadorzy czy x fotografowie tego nie zmienią

ja tam panie (jak to u mnie na wsi mawiają) od dziecka robiłem fulfrajmem, od pierwszej smieny i zenita, aps-c to tylko krótki epizod (a i tak za długi) w moim fotografowaniu
    Ostatnio edytowane przez jaś ; 18-07-2016 o 18:23
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów