Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Obiektyw makro do CANON EOS 5D MARK III + EF 24-105 mm f/4 L IS USM

Mieszany widok

Domyślnie Odp: Obiektyw makro do CANON EOS 5D MARK III + EF 24-105 mm f/4 L IS USM

Powiem tak, ten 5d Mark III nie jest mój, zrobiłem sporą przysługę pewnemu człowiekowi i w zamian mogę od niego pożyczać aparat kiedy tylko chcę. Aparatem wykonuje zdjęcia roślin wodnych, tylko i wyłącznie, sporadycznie ryby. Myślałem że tak potężny sprzęt z tym obiektywem wystarczy, jednak przy zdjęciach z bliska, nie uzyskuje zamierzonego efektu. Poniżej zamieszczam o jakie zdjęcia mi chodzi. Byś może tym co mam takie zdjęcie uda sie zrobić, tylko trzeba umieć. Jesli tak jast - bardzo proszę o poradę na jakich ustawieniach robić. Testowałem masę ujęć ze zmianą migawki, ISO, przysłony w trybie manualnym jak na automacie i zamierzonego efektu nie uzyskałem. Poszperałem więc w internecie i doczytałem, że musze mieć obiektyw makro. Stąd mój wątek tutaj.

Bywalec Awatar niki68
    Miasto
    Łuków

Domyślnie Odp: Obiektyw makro do CANON EOS 5D MARK III + EF 24-105 mm f/4 L IS USM

Cytat Zamieszczone przez marcin_akwarysta Zobacz posta
    Poszperałem więc w internecie i doczytałem, że musze mieć obiektyw makro. Stąd mój wątek tutaj
    Mylne przekonanie. To co pokazujesz to fotografia zbliżeniowa. Takie zdjęcia zrobisz każdym aparatem i każdym obiektywem. Obiektywu makro potrzebujesz jeśli chcesz fotografować rozwielitki :-) Dobre efekty można uzyskać jasnym obiektywem o ogniskowej 28/35 jeżeli ma małą minimalną odległość ostrzenia + oczywiście filtr polaryzacyjny. Ważniejszym problemem jest tu właściwe oświetlenie i pozbycie się odbić.

Uprawnienia umieszczania postów