Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 34

Wątek: Brak wbudowanej lampy i odchylanego ekrany - ograniczenie ??

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Domyślnie Odp: Brak wbudowanej lampy i odchylanego ekrany - ograniczenie ??

Cytat Zamieszczone przez adamm Zobacz posta
    dlaczego aparaty z serii profi nie posiadają wbudowanej lampy błyskowej i odchylanego ekranu?

Ja rozumiem że taki aparat nie kupuje (przeważnie) amator i ktoś mając takie body ma do tego zewnętrzną lampę.
    Ale przecież idąc gdzieś na zwykłą przechadzkę np. z rodzinką bierze się ze sobą aparat i czasami przydałoby się lekko dobłysnąć, choćby po to żeby uzyskać błysk w oku czy delikatnie doświetlić osobę lub przedmiot fotografowany.

A mając ze sobą całą wyprawkę dla maluszka to każdy dodatkowy kilogram wagi oraz wolne miejsce się liczy.
    Częściowo sam sobie odpowiedziałeś ("każdy dodatkowy kg wagi"). To jest sprzęt do pracy, branie go na spacer z rodziną to mniej więcej tak, jakbyś jechał na piknik z rodziną 30tonową wywrotką. Niby da się, będzie bezpiecznie w porównaniu z osobówką, ale raczej niewiele osób to robi. Z jednej strony nie jest to zbyt wygodne, z drugiej - jeśli ktoś ma wywrotkę do pracy, to najczęściej dzięki niej zarobił już na bardziej praktyczny samochód osobowy. Ludzie z powodzeniem używają do zdjęć "spacerowych" prostszych, bardziej ograniczonych lustrzanek, choćby 100d jeśli wymiary są najważniejsze, lub starszych (one naprawdę mogą robić zdjęcia).

Odchylany ekran - czasem mogłoby się to przydać, ale widocznie nacisk ze strony użytkowników na wprowadzenie takich rozwiązań nie był wystarczająco duży. Inna sprawa to wspominane kwestie techniczne, im coś jest prostsze, tym bardziej niezawodne, tu dochodziłaby wytrzymałość zawiasów, ewentualne przecieranie się (lub pękanie) przewodów (tasiemek), czyli kilka rzeczy, których nie ma przy stałym ekranie. Oczywiście wprowadzenie takiego dodatku podniosłoby koszty.

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Kup D810 masz tam lampe.

Pełne uzależnienie Awatar zysk

Heh to i ja swoje 3 grosze.Zawsze uważałem ,ze odchylany ekran to bajer bez sensu , bo aparata trza mieć przy oku .
    Potrzebowałem średniej klasy aparat zapasowyadło na hybrydę Fuji XS-1.Świetny aparat i ma odchylany ekran.
    Nie używałem go długo(tego ekranu),ale jak już użyłem:uznałem :kapitalna sprawa.Podejście do obiektu bardzo łatwe(czy to góra czy dół).
    Dlatego teraz jestem zwolennikiem takiego rozwiązania.Owszem takie odchylane ekrany to potencjalne ryzyko awarii aparatu dla profi.
    Ale przecież 5DIII czy 7DII mogły by mieć wersje dla amatorów z odchylanymi ekranami.W obu tych aparatach brakuje mi tego ułatwienia .
    "http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
    7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII

Bywalec
    Miasto
    Kielce

Moim zdaniem prawdopodobieństwo urwania ekranu jest taka sama jak upuszczenia aparatu i roztrzaskania wyświetlacza, tym bardziej że praktycznie nie używam paska na szyję tylko udało mi się załatwić oryginalny E1 Hand Strap.

Ekran przeważnie jest zamknięty stroną wyświetlającą do mnie. Ale zdarzały się przypadki np. przy fotografii mrówek czy na jakimś weselu gdzie fociłem jako gość i w tłumie również przydało się odchylenie.

A co do dodatkowej wagi, to kilka czy kilkanaście gram lampy wbudowanej nie porównywałbym z ponad 400 gramami systemówki + baterie.

r_m .... ja bym to inaczej widział. Jeżdżę na codzień volvo i na wyjazd kupiłbym malucha bo na pikniku volvo może mi się ubrudzić. Niby się da pojechać ale zamiast 300 KM będę miał 26 KM.

Podsumowując: nie mamy wpływu na to co daje producent więc trzeba się cieszyć z tego co jest.

Na jesieni podobno ma już wejść 5D MKIV to albo on albo MK III bo pewnie spadną trochę ceny.
    Canon 70D, EF-S 18-135 KIT, EF 100L 2.8 IS USM, YN600EX-RT, 1x400Ws, 2x300Ws

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Moim zdaniem prawdopodobieństwo urwania ekranu jest taka sama jak upuszczenia aparatu i roztrzaskania wyświetlacza,
    Nie tyle chodzi o urwanie a o inne przygody. W pewnym innym systemie odchylany ekranik pięknie się rozwarstwił i trzeba go było sklejać. Do tego dochodzą połączenia itp.
    Na jesieni podobno ma już wejść 5D MKIV to albo on albo MK III bo pewnie spadną trochę ceny.
    Ta, może o 100zł

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Moim zdaniem prawdopodobieństwo urwania ekranu jest taka sama jak upuszczenia aparatu i roztrzaskania wyświetlacza, tym bardziej że praktycznie nie używam paska na szyję tylko udało mi się załatwić oryginalny E1 Hand Strap.
    Prawdopodobieństwo urwania wyświetlacza jak jest otwarty podczas pracy wcale nie jest małe. Ostatnio tak się nam stało na sztuce w kamerze - kamera przestała działać. Po prostu takie rzeczy się zdarzają.
    Jedynek się nie używa na ogół na spacerze w parku tylko czasami w warunkach, które urągają bezpieczeństwu fotografującego, a co dopiero puszki . No i teraz jest kwestia; lepiej mieć wygodę czy materiał .
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 13-07-2016 o 20:49
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

A co do dodatkowej wagi, to kilka czy kilkanaście gram lampy wbudowanej nie porównywałbym z ponad 400 gramami systemówki + baterie.
    Nie o takie porównanie mi chodziło, 1dx to 1.5kg, 100d to ok. 0.4kg

r_m .... ja bym to inaczej widział. Jeżdżę na codzień volvo i na wyjazd kupiłbym malucha bo na pikniku volvo może mi się ubrudzić. Niby się da pojechać ale zamiast 300 KM będę miał 26 KM.
    Przykład podałem nieprzypadkowo: chodzi o solidne narzędzie do pracy. Owszem zdarzają się osoby, które kupują takie narzędzie do uprawiania hobby, ale po jakimś czasie nudzi im się noszenie kilku kg i przechodzą na mniejsze i lżejsze sprzęty, takie przykłady są tez na forum, kilku kolegów przeszło z FF na mniejsze i wygodniejsze sprzęty.
    Dlatego wywrotka, a nie średniej klasy limuzyna (która np. dla taksówkarza jest jak najbardziej narzędziem pracy).

Bardziej liczyłbym na wysoką cenę wejściową IV, stopniowe znikanie z rynku III przy niewiele zmienionych cenach, aż do wyprzedania zapasów i wtedy pewnie cena IV się wyraźniej obniży.

Pełne uzależnienie Awatar Eberloth

Jeszcze tak a propos zewnetrznej lampy nosić / nie nosić. Gdzieś czytałem, że dobra lampa uszczelnia okolice gorącej stopki.
    Sprzęt - dekielek z przyległościami.
    Fumare humanum est!

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Cytat Zamieszczone przez Eberloth Zobacz posta
    Jeszcze tak a propos zewnetrznej lampy nosić / nie nosić. Gdzieś czytałem, że dobra lampa uszczelnia okolice gorącej stopki.
    600 ex-rt canona to robi, chinczyk podobno tez, ale z nich gumy spadaja po wyjeciu z pudelka

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Ja do 6d zamiast lampy wbudowanej mam zawsze w worku 90EX, a większa zewnętrzna lampę noszę b. rzadko. Szkoda, że jest trochę słabsza od typowej wbudowanej lampy, bo z 2xAAA wiele się nie wyciagnie, ale za to zmieści się nawet w kieszeni koszuli.

W zasadzie każda seria korpusów Canon poza 1DX może się pojawić w nowej wersji z wbudowana lampa, a już na pewno z gibanym i macanym ekranem, jeżeli ich jeszcze nie ma.
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów