Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Wątek: Brak wbudowanej lampy i odchylanego ekrany - ograniczenie ??

Bywalec
    Miasto
    Kielce

Domyślnie Brak wbudowanej lampy i odchylanego ekrany - ograniczenie ??

Witam.

Koledzy i Koleżanki, wytłumaczcie mi coś bo mimo najszczerszych chęci nie mogę tego zrozumieć.
    Mianowicie, dlaczego aparaty z serii profi nie posiadają wbudowanej lampy błyskowej i odchylanego ekranu?

Ja rozumiem że taki aparat nie kupuje (przeważnie) amator i ktoś mając takie body ma do tego zewnętrzną lampę.
    Ale przecież idąc gdzieś na zwykłą przechadzkę np. z rodzinką bierze się ze sobą aparat i czasami przydałoby się lekko dobłysnąć, choćby po to żeby uzyskać błysk w oku czy delikatnie doświetlić osobę lub przedmiot fotografowany.

A mając ze sobą całą wyprawkę dla maluszka to każdy dodatkowy kilogram wagi oraz wolne miejsce się liczy.

Innym tematem jest odchylany ekran.
    Przykładowo zdjęcia w tłumie, gdzie trzeba strzelić trzymając aparat ponad ludźmi.
    Generalnie nie używam podglądu, jednak przy aparacie profi strzela się na ślepo (tak mi się wydaje bo nigdy nie miałem w rękach np. 5D) a np. w moim 70D śmiało mogę odchylić ekran, przestawić się na LV (czego nie lubię, ale czasami trzeba) i kontrolować to gdzie łapę ostrość i co mam w kadrze.

Inny przykład to np. zdjęcia z aparatem przy samej ziemi. Przy 70D znów przełączy się na LV i widać co się dzieje przed aparatem bez kładzenia się na ziemi. Wystarczy przyklęknąć.

Na razie cisnę moim 70D ale ma trochę ograniczeń i chcę kupić coś w stylu 5D czy może jeśli się uda 1DX.

W Nikonie jest ta sama sytuacja więc zmiana systemu też nic nie zmieni.

Jakie macie doświadczenia z tymi "ograniczeniami" w postaci braku lampy i odchylanego ekranu?

Pozdrawiam
    adamm
    Ostatnio edytowane przez adamm ; 13-07-2016 o 08:16
    Canon 70D, EF-S 18-135 KIT, EF 100L 2.8 IS USM, YN600EX-RT, 1x400Ws, 2x300Ws

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie Odp: Brak wbudowanej lampy i odchylanego ekrany - ograniczenie ??

Cytat Zamieszczone przez adamm Zobacz posta
    Jakie macie doświadczenia z tymi "ograniczeniami" w postaci braku lampy i odchylanego ekranu?
    Osobiście cieszę się, że mój aparat ma takie "ograniczenia". Nie kupiłbym aparatu z odchylanym ekranem i wbudowaną lampą bo do niczego nie jest mi to potrzebne.
    Zgadzam się jednak, że komuś odchylany LCD może się przydać (makro, zdjęcia z "ziemi" itp.)
    Mając aparat z wbudowaną lampą użyłem jej może ze dwa razy, sprawdzając czy działa.

Bywalec
    Miasto
    Kielce

Aptur, ja nie neguję tego że te aparaty tego nie mają, chcę tylko nie mogę pojąć dlaczego tego nie mają i chciałbym wiedzieć jak dajecie sobie radę z tymi "ograniczeniami"

Być może jest w tym jakiś ukryty sens, tyle że ja go nie widzę a muszę zmienić body.

Osobiście jestem zdania że cokolwiek się kupuje to powinno mieć jak najwięcej funkcji i możliwości.
    Nawet gdybym miał coś użyć tylko 1 lub 2 razy, ale przynajmniej nie będę niczym ograniczony.

Aptur, ja nie neguję tego że te aparaty tego nie mają, chcę tylko nie mogę pojąć dlaczego tego nie mają i chciałbym wiedzieć jak dajecie sobie radę z tymi "ograniczeniami"
    Co do lampy to mam zewnętrzną i używam kiedy potrzebuję. To właśnie wbudowana lampa jest ograniczeniem.
    Jeśli natomiast muszę wykonać jakieś zdjęcie z tzw. ziemi czy znad głowy to po prostu fotografuję tak jak napisałeś "na ślepo". Da się.
    Poza tym mnie osobiście wszelkie odchylane ekraniki po prostu denerwują. Lubię mieć zwarty korpus bez żadnych świecidełek wyskakujących znad napisu Canon.
    Osobiście jestem zdania że cokolwiek się kupuje to powinno mieć jak najwięcej funkcji i możliwości.
    Ok, masz w 70D wbudowaną lampę. Jak często używasz jej do doświetlania? Jesteś zadowolony z rezultatów? Bez przyczyny chyba nie kupiłeś 600EX?

--- Kolejny post ---

Chodzą słuchy, że następca 6D i 5DIV mają mieć uchylne LCD. Jeśli ci na tym zależy to może warto poczekać.

Pełne uzależnienie

najprawdopodobniej wchodzi w grę szczelność i wytrzymałość korpusu, jeśli jesteś amatorem to to jest problem wydumany po prostu nie używasz korpusu profesjonalnego albo używasz jak masz taką fantazję i kupujesz sobie lampę, ta wbudowana i tak do niczego konkretnego się nie nadaje (może do sterowania inna lampą by się nadała ale canon poszedł w inna stronę), odchylany ekran to szpej który można łatwo urwać przydaje się chyba tylko do makro - pewnie zawodowcy tego nie potrzebują bo nie robią takich zdjęć - może canon zmieni zdanie (oby nie) - pożyjemy zobaczymy.
    co do funkcji i możliwości to jestem innego zdania - jak najmniej wodotrysków trzeba za nie płacić ale się ich nie używa - typowy przykład - programy tematyczne nigdy nie użyłem, a płacę i zajmują miejsce na kółku, a mogłoby by być np. c3 które potencjalnie mógłbym użyć.
    jestem amatorem - lubię proste konstrukcje i nie lubię płacić za coś czego i tak nie będę używał.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Uzależniony Awatar PawelB
    Miasto
    Kraków

Też uważam że chodzi o szczelność i trwałość. Każdy ruchomy element korpusu to po pierwsze dodatkowe miejsca do uszczelnienia, po drugie najlepszy kandydat do urwania się przy szybkiej pracy.
    Fomei PRV-3 w środku EOS 50D, EOS 10D, jakieś szkła i miejsce na nowe zakupy.

Moje gnioty
    Moje gnioty 2

Bywalec
    Miasto
    Kielce

Zgodzę się z Tobą Aptur że mało się używa wbudowanej, może kilka razy odkąd mam ten aparat czyli od września 2014, ale przydała się np. przy ostatnim spacerze po lesie, gdzie słońce świeciło przez drzewa, robiłem zdjęcie pod światło, tak że było za postacią i robiło fajną poświatę i dobłysnąłem postać.

Są to sporadyczne przypadki kiedy może się przydać. A noszenie aparatu z lampą na sankach w przypadku zwykłego spaceru jest trochę ryzykowne że się coś trąci i uszkodzi stopkę, tym bardziej że lampa trochę waży.
    Inna sprawa to zrobienie małego błysku w oku.

Ekran w 99% przypadków mam schowany (ekranem do mnie) i sporadycznie go odchylam, niemniej jednak zdarza się.

Może niepotrzebnie się czepiam tej lampy bo i tak trzaskam rawy i coś można zawsze wyciągnąć w LR ale taki już jestem

Mam wrażenie (i mam nadzieję że się mylę) że niejednemu przeszkadza brak lampy i odchylanego ekranu ale nikt nic nie mówi bo przecież wydał naście tysięcy za body więc musi być super.

To tak jak z produktami Apple. Niby takie wooow i wogóle a jak żonie kupiłem iphona na gwiazdkę to od grudnia już jest czwarta sztuka wymieniona na gwarancji. Ale złego słowa nie można powiedzieć bo to przecież ajfon.
    Oby w przypadku 5D lub 1DX tak nie było.

Generalnie do wszystkiego można się przyzwyczaić więc i do tego też bym pewnie dał radę.

Jaś, używam tylko manuala. Próbowałem kiedyś z tematycznymi ale mi nie podchodzą. Choć pewnie kiedyś się przydadzą.
    A koszt dołożenia wbudowanej lampy do body za które płaci się 15 tys. to chyba jakiś procentowy udział w cenie

Mam wrażenie (i mam nadzieję że się mylę) że niejednemu przeszkadza brak lampy i odchylanego ekranu ale nikt nic nie mówi bo przecież wydał naście tysięcy za body więc musi być super.
    Jak na razie masz same głosy świadczące wręcz o czymś przeciwnym. Zapewniam ciebie, że gdyby mi przeszkadzał brak wbudowanej lampy czy odchylanego LCD to bym o tym napisał.
    Przy okazji. Taki dajmy na to 6D ma jeszcze wifi i GPS. Użyłem tego raz aby sprawdzić czy i jak działa. GPSa może jeszcze kiedyś wykorzystam ale wifi to chyba już nie...

Ogólnie to jest tak jak koledzy napisali wyżej. Chodzi o trwałość i szczelność. Choć czasami to mam wrażenie, że naprawdę trwałe aparaty to się skończyły dobrych kilka lat temu.

--- Kolejny post ---

A noszenie aparatu z lampą na sankach w przypadku zwykłego spaceru jest trochę ryzykowne że się coś trąci i uszkodzi stopkę, tym bardziej że lampa trochę waży.
    Najlepiej nosić w torbie i podpinać kiedy trzeba.

--- Kolejny post ---

mało się używa wbudowanej, może kilka razy odkąd mam ten aparat czyli od września 2014, Ekran w 99% przypadków mam schowany (
    Sam sobie odpowiedziałeś.

Bywalec
    Miasto
    Kielce

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    Choć czasami to mam wrażenie, że naprawdę trwałe aparaty to się skończyły dobrych kilka lat temu
    nie tylko aparaty.

Wifi mam i używałem przez..... 1 dzień do testów. Straszne lagi więc wolę podpiąć się kablem i strzelać na uwięzi.

Nie mam kontaktu z ludźmi posiadającymi sprzęt typu profi dlatego pytam Was o Wasze odczucia na temat braku lampy i odchylanego LCD.
    GPS może być fajną sprawą.

Widzę że moje szukanie dziury w całym nie będzie miało sensu. Po prostu muszę kupić nowe body i nie zastanawiać się nad pierdołami tylko strzelać, strzelać, strzelać......

Uzależniony Awatar mwitek
    Miasto
    Łódź

A nie wydaje Wam się, że wbudowana lampa może zabierać miejsce dla dużego w FF oczka z ang viewfindera

I dla tego w puszkach FF możemy cieszyć się całkiem sporym oknem na świat w porównaniu z małą szparką w większości aps-c?

EDIT:
    Na pewno jest to skorelowane mocno z wielkością lustra w FF i aps-c, czyli siłą rzeczy w FF potrzeba więcej miejsca.

Chyba
    Ostatnio edytowane przez mwitek ; 13-07-2016 o 10:22

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów