Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Zamiennik dla 28-135mm IS USM f/3.5-5.6

Widok wątkowy

Question Zamiennik dla 28-135mm IS USM f/3.5-5.6

Dzień dobry,
    mam do Was jako do starych znawców, którzy przetestowali nie jeden słoik jedno pytanie.
    potrzebuję rady o zamiennik dla obiektywu Canona EF 28-135mm IS USM f/3.5-5.6, który służył mi za KIT'a na wyjazdach, wycieczkach, zwiedzaniach itd.

Jest lekki, wystarczająco jasny, w miarę szybki i.... aktualnie zepsuty.
    Padła w nim elektronika, mechanika tez już rozluzowana, że manualnie złapać ostrość jest ciężko

Potrzebuję obiektyw, który mi zastąpi te szkło na wyjazdy.
    Mam jeszcze 16-35mm f/2.8L i 50mm f/1.8 ale jakoś szeroki kąt słabo sprawdza mi się na wyjazdach - nie za bardzo go lubię. Szybko się przemieszczamy, zwiedzamy dużo a czasu na zmianę szkieł jest na prawdę mało - tym bardziej, że jak się lata cały dzień to noszenie pełnego ekwipunku nie jest najprzyjemniejszą rzeczą.

Interesuje mnie obiektyw bardziej uniwersalny jak wspomniany wyżej 28-135 - gdzie mogę zrobić portret, kawałek przestrzeni jak i w razie potrzeby przybliżyć na nie najgorszym zoomie i nie robi beczki.

Jakie szkło (wiem że nie ma szkieł uniwersalnych ale o takie stwierdzenie się pokuszę) w miarę uniwersalne byście polecili, które sprawdza się do większości warunków globtrotera
    Z góry dziękuję za rady!

Edit: Dodam jeszcze że mocowany na C5d MkII
    Ostatnio edytowane przez anaruku ; 10-07-2016 o 13:57

Uprawnienia umieszczania postów