Witajcie ! Zamierzam do Canona 5D dokupić obiektyw długoogniskowy.Mam dylemat czy wybrać Sigme 70-200 f2,8 +obiektyw portretowy 135 f2 czy Canona 70-200 f2,8LIS.
Witajcie ! Zamierzam do Canona 5D dokupić obiektyw długoogniskowy.Mam dylemat czy wybrać Sigme 70-200 f2,8 +obiektyw portretowy 135 f2 czy Canona 70-200 f2,8LIS.
Pierwszy zestaw daje ci wiecej mozliwosci gdyz wybierasz dobrego zooma z dobrym swiatlem i b. dobra stalke, ale 70-200 z IS-em jest praktyczniejszy.
Wybor nalezy do ciebie :wink:
zastanawiam się właśnie nad swerą praktyczności?Czy chodzenie z obiektywem który waży 1,5 kg jest praktyczne,i czy praktyczność tego obiektywu jest warta ceny dwóch dobrych obiektywów.
Nie dostaniesz tu na to odpowiedzi, gdyz o praktycznosci musisz zadecydowac sam. Ja wole aparat wiekszy i ciezszy (lepiej mi lezy i juz), ale wielu nie. To ty musisz zdecydowac o tym, co ci bardziej pasuje.
135L to swietne szklo i jest lepsze od kazdego zooma ze stajni Canona, ale ja nie uzywam stalek - robie glownie zdjecia na koncertach w ciagu pierwszych 3-5 minut, dlatego stalka jest malo uzyteczna (nie ma czasu ani miejsca na zmiane). Poczytaj sobie na CB troszke o tych wszystkich szklach (sam czytalem) a napewno znajdziesz duzo ciekawych watkow.
ps
ja po przeczytaniu mam 70-200 f2.8L - non IS (+ monopod) i jak na razie nie mam zamiaru zmieniac tego zestawu
Odpowiedz na to pytanie moze byc tylko subiektywna.Zamieszczone przez janfosz
Jesli potrzebujesz jasnosci 2.8, stabilizacji, ultraszybkosci i niezawodnosci to tak - chodzenie z 1,5 kg szklem jest praktyczne.