Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Porównanie kilku teleobiektywów.

Mieszany widok

Bywalec

Domyślnie Porównanie kilku teleobiektywów.

Witam,

Mam okazje niedługo zakupić coś bardzo dobrego i niekoniecznie za niskie pieniądze, ale w granicach rozsądku

Mam na myśli, obiektyw, którym mógłbym fotografować przyrodę (zwierzęta) i nie z odległości 15 metrów lecz dużo dalej, sport (mecze piłkarskie, hokeja, siatkówki i koszykówki) , no wiadomo - reportaże.

Zauważyłem, że za dopisek "IS" w teleobiektywach musze zapłacić ~2000zł więcej niż bez IS. Czy przy obiketywie 100-400mm jest to aż tak potrzebne czy uda mi się na ogniskowej 400mm zrobić zdjęcie z ręki bez IS czy wtedy byłby wymagany statyw?

Mam do wyboru 3 obiektywu:
    1) Canon EF 100-400mm f/4,5-5,6 L IS USM
    2) Canon EF 70-200mm f/2.8 L IS USM
    3) Canon EF 35-350mm f/3.5-5.6L USM

Czy moglibyście napisać mi kilka słów o tych obiektywach i który z nich najlepiej wybrać oraz ich ceny? Zależy mi na w miarę dużym zoomie, dobrej jakości zdjeć i w miarę dobrej głębi ostrości. I jeszcze jedno pytanie czy warto takiej klasy obiektywy kupować do Canon 350D EOS? Gdyż spotkałem się z opinią iż nie.

Z góry dziękuje za pomoc

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Jak rozumiem, chyba nie zależy ci na dużym zoomie, tylko na długiej ogniskowej, skoro chcesz focić zwierzęta z dużej odległości. W takim wypadku zdecydowanie bierz najdłuższy - 100-400. Głębia ostrości nie zależy od obiektywu, tylko od ustawionej przesłony i ogniskowej.

350d wystarczy.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Uzależniony
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Moim zdaniem w większości przypadków przy długiej ogniskowej bez IS - bez statywu się nie obejdzie! Dopiero się o tym przekonałem jak kupiłem obiektyw z IS. Przy długiej ogniskowej statyw lub IS to podstawa. Zasada czasu z ręki 1/L (ogniskowej)- (w przypadku 400mm
    max. 1/500)
    (No chyba, że masz ręce jak Pudzianowski)
    Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez januszP. ; 22-04-2006 o 11:05

Bywalec

Domyślnie

No tak jak pisałem Ci nie tylko na zwierzętach choć najbardziej Podobnie z reportażami

A mógłbyś napisać ich cene? Mniej więcej, chce porównać między kilkoma sklepami Czy warto dopłacać te ~2000zł do każdego z nich aby mieć IS? Czy na najdłuższej ogniskowej bez IS uda mi się zrobić zdjęcie z ręki czy musze już wtedy używać statywu?

Każdy z tyc obiektywów bez IS kosztuje ~2000 - ~1900zł mniej. A za 2000zł to mógłbym sobie już kupić 2 obiektyw jakiś.

Jeszcze jedno mam pytanie Jakie zastosowanie mają obiektywy stałoogniskowe? Portrety, krajoobrazy, scenerie? Coś jeszcze?

Bywalec

Domyślnie

JanuszP. Co do wielkości rąk to może 75% Pudzianowskiego ale co do mięśni to 1% Dziękuje za rozwianie wątpliwości co do IS

A czy Canon EF 500mm f/4,5-5,6 L IS USM ma mniejsze pole do popisu niż Canon EF 100-400mm f/4,5-5,6 L IS USM ?? Tutaj mogę zmieniać ogniskową a w 500mm niezbyt czy to nie ma znaczenia?

Uzależniony Awatar birez
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Baal
    Canon EF 500mm f/4,5-5,6 L IS USM
    <troll mode="on">Fajne szklo </troll>
    - Panie Spock, prędkość hiperfokalna !
    - Nie możemy kapitanie, za dużo krążków rozproszenia !

Do galerii nie zapraszam, bo poszła była do /dev/null

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Tutaj mogę zmieniać ogniskową a w 500mm niezbyt czy to nie ma znaczenia?
    Nie ma to znaczenia, bo i tak 95% zdjęć będziesz robił na długim końcu zooma. Ciężko w to uwierzyć, ale zrób sobie kiedyś statystykę z exifów ;-)

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

dokaldnie tak jak pisze muflon... a brakujace 5% zdjec zrekompensuje ci z nawiazka lepsza jakosc w pozostalych 95% ;-)...

Coś już napisał Awatar P_i_t_t

Domyślnie

Mecze :
    ... hokeja, siatkówki i koszykówki ...
    przy

Cytat Zamieszczone przez "Baal
    400mm
    Hehe 8) - to chyba z przeciwległego końca hali :-D, o ile oczywiście będzie dość duża. Chyba że chcesz im robić zbliżenia kropelek potu na twarzy :wink:

Bywalec

Domyślnie

Pitt - nie, ale nie chce kupować kilkudziesięciu obiektywów z serii L za kupe kasy to kilku różnych rzeczy, dlatego wybrałem taki "uniwersalny" Bo 100-400mm nadawałby się i do sportu i do zwierząt

Co do Canon EF 500mm f/4,5-5,6 L IS USM - to nie zawsze będę robił zdjęcia na długim końcu zooma, np. w piłce nożnej raz będe potrzebował zrobić zdjęcie z lini autu (tam gdzie bede stał) a raz będę potrzebował z przeciwległej do tej co stoje ja, więc nie zbyt będę robił ZAWSZE Aczkolwiek po części się z tym zgadzam Dlatego bardziej od Canon EF 500mm f/4,5-5,6 L IS USM myślałem nad Canon EF 100-400mm f/4,5-5,6 L IS USM

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów