A może ktoś ma zdjęcia robione tymi obiektywami? I zna ich ceny (orientacyjnie, gdyż chce porównać)
A może ktoś ma zdjęcia robione tymi obiektywami? I zna ich ceny (orientacyjnie, gdyż chce porównać)
Baal - ale wiesz, że jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego.
Radził bym Ci kupić 70-200 f/2.8 IS + konwerter 1.4x lub 2x.
Dobry reportaż to taki, gdzie reporter jest w środku akcji - stąd zobaczysz, że nawet 70mm to czasem za dużo.
No niezupełnie, 100-400mm moim zdanie byłoby dobre do tych kategorii, tutaj dla mnie też jest ważna oszczędność. Ponieważ jak mam kupić np. 3 obiektywy serii L do różnego rodzaju dziedzin fotografii to wolę kupić 100-400mm i starać się wykonywać nim te zdjęcia. A za pieniądze, które miałbym wydać na zakup 2 innych obiektywów kupić sobie coś szerokiego np.:
Canon EF 17-40mm f/4.0 L USM - 3159zł
Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM - 3349zł
I do tego np. Lampę błyskową Canon Speedlite 580EX - 1799zł
Mam w miarę uniwersalny obiektyw zoom, coś szerokiego i lampę za pieniądze, które musiałbym wyłożyć na kupno dwóch obiektywów zoom.
Co do konwertera to mam w 350D EOS powiększenie 1.6x z obiektywami Canon EF czyli z ogniskowej 400mm mam 640 i przy konwerterze 2x miałbym 1024mm??Czyli automatycznie mam możliwość fotografowania z jeszcze większych odległości?
Czy mogę użyć 2 konwerterów na raz?
to taki Canon nie istnieje... jeszcze ze zmiennym swiatlemZamieszczone przez Baal
![]()
Z ta 500 to ładnie sobie wymysliłes :smile:
Osobiscie widze 2 wyjscia 70-200F/4 + 300F/4 IS + TC 1.4 masz swietna jakosc i duza uniewrsalnosc lub 70-200F/2.8 IS + TC 2 jesli byłby to moje pieniadze to kupowałbym w tej kolejnosci z bardzo duzym naciskiem na pierwsza opcje.
Pozdro
Przepraszam miało być Canon EF 500mm f/4 L IS USM ale z rozpędu poszło nie tak jak powinno![]()
70-200 to wydaje mi się że będzie nie to co oczekujeAle aczkolwiek mam zamiar poprostu wejść do sklepu powiedzieć że kupuje obiektyw i poprosić kochanego sprzedawce o przyniesienie mi ich z 10 w celu sprawdzenia
Ciekawe czy się wkurzy?napewno nie zrobię tego zbyt pochopnie
Za duże pieniądze idą na to aby to był moment chwili
![]()
Moim zdaniem Canon EF 100-400mm f/4,5-5,6 L IS USM będzie dla ciebie zdecydowanie najlepszy.
Chcesz szkła uniwersalnego. Stałki o które ludzika wychwalają są świetne ale nie uniwersalne.
Jak napisałeś w pierwszym poście przyroda i to z daleka! Tu 70-200 f/2.8 IS to za mało. Oczywiście jest konwerter (do 400 już x2) - tyle że do 100-400 wiele osób również go podpina bo przy przyrodzie mm nigdy dość.
Z tego co się orientuje istnieje możliwość podpinania dwóch konwerterów ale traci się wtedy podwójnie światło i jakość.
40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam