Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: CF w canon 5dmkII - spust migawki a pomiar

Domyślnie CF w canon 5dmkII - spust migawki a pomiar

Panowie,
    Nie wierze sam, ze o to pytam, ale dzisiaj zgłupiałem i nie umiem sobie dac rady.
    Chcialbym ustawic w 5dmkII relacje pomiedzy spustem migawki a pomiarem swiatla i nie umiem tego zrobic.

Co chce uzyskac?

Spust migawki ma blokowac AF, ale nie blokowac pomiaru. Czyli po zlapaniu ostrosci i przekadrowaniu, z wciśnietym spustem pomiar mierzy swiatlo stale. Nie blokuje sie wraz z AF.
    Gdy chce zablokowac nowy pomiar lub ten z momentu ostrzenia naciskam sobie AF-ON na tyle aparatu.

Za chińskiego boga nie moge tego wykilkac w CF
    Za kazdym razem spust migawki blokuje mi AF razem z AE i jak przekadrowuje mam zatrzymany pomiar z momentu ostrzenia
    Czy da sie w ogole taka konfiguracje wyklikac? W 5d to byla proste i banalne.

Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk

Domyślnie Odp: CF w canon 5dmkII - spust migawki a pomiar

A dlaczego nie ustawisz sobie AF na przycisku z tylu, a na spuscie tylko pomiar i strzal migawki. Masz wtedy elegancka kontrole AF i pomiaru ekspozycji. Nie lubisz AF na tylnym przycisku? Ja tak mam i super sprawa.

Nie lubie. Szukam od 2 godzin czy w ogole moja opcja jest mozliwa bo koledzy mowia ze tak maja. Ja nie umiem tego wykilkac za boga.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Cytat Zamieszczone przez iczek Zobacz posta
    Nie lubie. Szukam od 2 godzin czy w ogole moja opcja jest mozliwa bo koledzy mowia ze tak maja.
    Używanie przycisku AF-ON nazywane bywa "back button focusing" - w różnych systemach i modelach.
    Intencją producentów było rozdzielenie aktywacji autofokusa od spustu migawki i dodanie tego właśnie przycisku, więc możesz nie znaleźć poszukiwanej opcji w 5DII.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

No chyba faktycznie nie ma. Zdumiony jestem.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Nie mogę teraz sprawdzić jak to jest w starych piątkach ale w 6D wciśnięcie do połowy przycisku migawki blokuje ekspozycję tylko jeśli nastawiony jest pomiar wielosegmentowy. Przy każdym innym pomiarze światła wciśnięcie spustu do połowy nie blokuje ekspozycji.

Miasto
    Zgorzelec

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    Nie mogę teraz sprawdzić jak to jest w starych piątkach ale w 6D wciśnięcie do połowy przycisku migawki blokuje ekspozycję tylko jeśli nastawiony jest pomiar wielosegmentowy. Przy każdym innym pomiarze światła wciśnięcie spustu do połowy nie blokuje ekspozycji.
    W 5DII też tak jest. Natomiast w 5D nie było klawisza AF-ON i chyba rzeczywiście można było oddzielić AE-lock od spustu migawki.
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

U siebie co prawda w 6D (nie wiem czy w 5D też się tak da) pod przycisk AF-ON przypisałem sobie AF-OFF. Mogę sobie wyostrzyć, naciskam AF-OFF, mogę puścić spust migawki, przekadrować (czy cokolwiek innego) i ponownie wciskając spust zrobić zdjęcie z nowym pomiarem, a zablokowanym AF-em.
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Miasto
    Zgorzelec

Cytat Zamieszczone przez tlustyx Zobacz posta
    U siebie co prawda w 6D (nie wiem czy w 5D też się tak da) pod przycisk AF-ON przypisałem sobie AF-OFF. Mogę sobie wyostrzyć, naciskam AF-OFF, mogę puścić spust migawki, przekadrować (czy cokolwiek innego) i ponownie wciskając spust zrobić zdjęcie z nowym pomiarem, a zablokowanym AF-em.
    W 5DII też tak można.
    Przy okazji: nawet pomiar matrycowy pozostaje aktywny przy przekadrowaniu - blokowany jest AF.
    Ostatnio edytowane przez marfot ; 03-07-2016 o 12:46

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Przy okazji: nawet pomiar matrycowy pozostaje aktywny przy przekadrowaniu - blokowany jest AF.
    Iczek twierdzi inaczej...

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez tlustyx Zobacz posta
    Z tym sławnym przyciskiem AF-ON to ja mam problem. Polega on na tym, że w starej piątce mniej więcej na jego miejscu był przycisk blokady ekspozycji. Nie mam wielkich łap ale w 6D często mój kciuk ląduje przypadkiem na ów przycisk. W efekcie wyłączyłem go w cholerę.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów