Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Canon 6d - brak ostrosci

Coś już napisał

Domyślnie Canon 6d - brak ostrosci

Witam problem polega na tym że od czasu zamiany body z 5d na 6d - obiektywy pozostały - zdjęcia są nieostre , czy może mi ktoś wytłumaczyć czy powinienem coś poprzestawiać w menu aparatu , fotografuje tylko krajobrazy ,
    Dziękuję za pomoc.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie Odp: Canon 6d - brak ostrosci

Co znaczy są nieostre? Całe? Wszystkie? Nie ma na nich nic ostrego? Ostrość jest nie tam gdzie ustawiasz - BF FF? (6d ma mikroregulację) Wszystkie bez względu na czas i przysłonę?
    Opisz to dokładnie i wrzuć jakieś przykładowe zdjęcie.
    Ostatnio edytowane przez tlustyx ; 28-06-2016 o 22:13
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Ja zauważyłem odwrotną kwestie. Obiektywy są ostrzejsze na pełnych dziurach w porównaniu do 5d i....bardziej widoczne są ich wady(Abberacja i winieta). Mam 50 1.4 oraz 28 1.8. I myślę że to kwestia jeszcze czegoś innego. Ostatnio ze znajomym robiliśmy testy nowegj 35mm 1.4 II Canona. Testy były na 5ds, poźniej moje 6d, i 5d. Oczywiscie znajomy ma bardzo dobre wyniki. Natomiast po podpięciu do 6d pojawił sie jakiś BF/FF. Podpięty ten sam obiektyw pod 5d-to samo. Nie wiem czy w momencie nie podpięcia "świeżego" obiektywu, aparat tak jakby nie adoptuje układu AF pod obiektyw i go domyślnie widzi. Przez co wymagana może być owa mikrokalibracja lub kalibracja serwisowa. Ktoś sięspotkał z czymś podobnym może?

Coś już napisał

Co znaczy są nieostre? Całe? Wszystkie? Nie ma na nich nic ostrego?
    ogólnie cały kadr jest nieostry - mydło , zdjecia wszystkie
    Ostatnio edytowane przez jaceks ; 28-06-2016 o 23:14

Wrzucona fotka, przynajmniej w tej rozdzielczosci jest ostra... Przynajmniej kamienie na pierwszym planie.... Wez pod uwage, ze 6D ma wiekszosc gestosc pikseli i jak bedziesz porownywal kontrast miedzy pikselami na tym samym obiektywie to istotnie 6D da pewne "mydlo" ale to widac tylko jak porownasz sasiednie piksele. Na calym obrazie tego efektu nie ma. Zrob zdjecie asfaltowej ulicy, chodnika. Ostrosc ustaw jakies 5m od aparatu i zobacz gdzie znajduje sie najostrzejszy obraz a gdzie sie rozmywa... Bedziesz mial jakas odpowiedz w sprawie AFa.... Jak ostrosc nie bedzie tam gdzie ostrzyles - tablice testowe i mikrokalibracja Ciesz sie, ze ja masz
    Mały, prosty, fajny 100D. https://www.flickr.com/photos/andrzejxm/

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez jaceks Zobacz posta
    ogólnie cały kadr jest nieostry - mydło , zdjecia wszystkie
    Przysłona f/16 i 1/45 sekundy to już jest szansa na poruszenie i spadek rozdzielczości spowodowany dyfrakcją.
    Ale na podstawie przeskalowanego zdjęcia to możemy tylko spekulować...
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie

piękne miejsce, nie wygląda tragicznie - po skalowaniu nie da się nic więcej powiedzieć, wstaw pełną rozdzielczość, postaw na statywie podepnij wężyk zrób zdjęcie i oceń, przy f16 dyfrakcja na pewno nie pomaga - ale to jest fullframe (a nie micro 4/3) na f16 tragicznych efektów nie powinno być (testowałem kiedyś 70-200 4LIS w tym temacie i pomimo szczerych chęci na f16 nie widziałem efektu który by wywołał coś więcej niż uśmiech i wzruszenie ramion - ale ogólnie to się zgadzam dyfrakcja istnieje).

miałem kiedys taki problem z 350D ostrzył tak na 1/3 prawdziwej odległości i wszystko było takie nijakie - był na gwarancji więc nawet nie wiem co serwis zrobił - objawy było widac na skali w okienku obiektywu - panowie w sklepie patrzyli z niedowierzaniem i twierdzili że wydziwiam (kto by tak diagnozował, jak nieprofesjonalnie, kogo skala na obiektywie obchodzi itp itd) ale poszedł do serwisu i wrócił bez tej przypadłości.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Uprawnienia umieszczania postów