To obiektyw portretowy a nie macro. Nie mówię ze nie trafisz w muchę ale szanse masz na pewno mniejsze niż trafienie w twarz modelki
To obiektyw portretowy a nie macro. Nie mówię ze nie trafisz w muchę ale szanse masz na pewno mniejsze niż trafienie w twarz modelki
No jestem tego świadom, po to go mam... a to latające coś akurat się znalazło, więc starałem się gdzieś tam trafić...
ogólnie z takich sampli, można coś wywnioskować, czy celować w oczy z większej odległości i wtedy się doszukiwać czegoś?
Ile kosztuje na Żytniej ustawiania ostrości body z obiektywem?
70D, C. EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM, C. EF 50mm f/1,8 STM, C. 100mm 2.8L Macro IS USM, C. EF 70-200mm f/4 L IS USM, C. Speedlite 430EX II, Velbon sherpa 600R, Marumi Super DHG
hue hue hue.... to po co zawsze te całe trąbienie, żeby ostrość łapać na oczy...
złap podstawy fotografii to i wtrąbieniu słuszne nuty usłyszysz
Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!
Bo to jest tak: jeśli ktoś celuje w oczy przypadkowej muchy z 2m, to jest kompletnym pstrykaczem-amatorem, na niczym się nie zna, i najlepiej jakby pozostał przy aparacie w telefonie. Jeśli ktoś celuje w oko modelki z tej samej odległości i w tych samych warunkach, jest Fotografem Portretowym, pokazuje, że wie do czego służy sprzęt, pokazuje, że wie jak go używać, i zasługuje na uznanie oraz szacunek, w przeciwieństwie do pierwszego przypadku. Co prawda nie wiem czym technicznie będzie się różniła miarodajność obydwu takich testów, ale taka jest "mądrość forumowa"![]()
Porównaj sobie wielkość oczu muchy (no dobra, nawet całej muchy) i wielkość oczu modelki. Kluczowe jest stwierdzenie "celowanie w oczy z większej odległości". Nie wiem co wy rozumiecie pod pojęciem "z większej odległości" ale dla mnie to z takiej "większej odległości" można co najwyżej celować AF w głowę lub ogólnie w ciało. Przynajmniej jeśli chodzi o obiektyw 85/1.8.
Nie chodzi o muchę w locie, a z wspomnianej "większej odległości" nie będzie praktycznie żadnej różnicy między celowaniem w oczy muchy, czy w przedmiot na którym siedzi dana mucha.
Co do reszty pełna zgoda.