Hmm... w sumie mi sie tez nie wydaje ze samo PSX moze polozyc taka firme jak Sony (precz! ;-)) na lopatki. Ale z drugiej strony, wyobrazcie sobie, ze nagle Applowi z jakichs powodow zalamuje sie rynek iPodow... ;-)
Hmm... w sumie mi sie tez nie wydaje ze samo PSX moze polozyc taka firme jak Sony (precz! ;-)) na lopatki. Ale z drugiej strony, wyobrazcie sobie, ze nagle Applowi z jakichs powodow zalamuje sie rynek iPodow... ;-)
Nam sie wydaje, ze nie moze. Wez jednak Vitez pod uwage, ze my widzimy tylko konsole, w stanie koncowym i myslimy sobie ot takie male cos, jeden z wielu produktow. Sony jako korporacja od wielu lat pompowalo ogromne ilosci $$$, oni ta konsole oczywiscie wydadza, bo za duzo kasy poszlo na to, wloza jeszcze wiecej w reklamy i cala otoczke. Ludzie to kupia, bo konsola to grosze w poronaniu do sprzetu, ktory w niej siedzi, firmy produkujace taki sprzet do kazdej sprzedanej sztuki doplacaja, z tego co pamietam to do kazdego Xboxa M$ doplacalo 100$. Jednak moze sie okazac, ze firma utopila tyle kapitalu, a licencje na Dev Kity przestana sie sprzedawac, i nie bedzie z tego zysku wogole, wyjda na ogromny minus. Wydaje mi sie, ze calkowita porazka jednego z flagowych produktow moze spokojnie polozyc taka firme.
Problem polega na tym że to co piszesz o procku sony to są domysły tak samo jak zgadujesz ich sytuacje finansową. Co do finansów w żuciu nie uwierzę że oni wsadzili całą kasę w procesor. Przecież nie wybrali by takiego wariata na prezesa. Sony to gigant i co najwyżej ten rok zakończy pod kreską jak mu PS3 się nie uda. Poza tym skąd wiesz że opóźnienie PS3 nie wynika właśnie z tego że starają się zrobić pisanie gier tak łatwe jak pod DirectXZamieszczone przez yasin
To ja poproszę o jakiś przykład gdzie firma wielkości sony wywaliła się z powodu jednego nawet flagowego produktu. Tylko nie pisz Sega bo sega to miała w ogole tylko jeden produkt. Wiem automaty i gry robili ale to chyba był margines przy konsoli. Sony produktów ma sporoZamieszczone przez yasin
Prosze bardzo - 3Dfx, kojarzysz taka firme, kiedys potentat, jako pierwsi zrobili zmiatajacy wszystko co wtedy istanialo akcelerator 3D - Voodo Graphics. Potem doszla malutka wtedy firma, ktorej nikt nie znal ze swoja Riva 128 - NVidia. Tak, tak, Nvidia byla kiedys malutka firma, ktora o malo co nie wypadla by z rynku ze swoja Riva 128, a na rynku krolowalo 3Dfx, potem bylo jeszcze lepsze Voodo 2, i nawet niezla Riva TNT. Niestety potem 3Dfx popelnilo blad i wypuscilo slabego Voodo 3000, zostajace w tyle technologicznie, a Nvidia wypuscila GeForce 256, i Nvidia pozamiatala. Do tego 3Dfx promowal swoj wlasny standard Glide, a Nvidia trzymala sie twardo DirectX'a. Okazalo sie, ze nie dosc, ze technologicznie Voodo 3000 jest do tylu za GeForce 256, to jeszcze gry na GeForce'a pisze sie duuuzo latwiej, niz na Glide. 3Dfx wypadlo z rynku, firma przestala istniec. Ja mysle, ze jeden powazny blad, moze nawet duza firme z kapitalem pograzyc. Sony popelnilo duzy blad przy konsoli PS2, nie wypadli, czyli maja ogromny kapital, ale jezeli popelnia drugi blad przy PS3, moim zdaniem moze ich to kosztowac bardzo wiele.
Kojarzę bo miałemZamieszczone przez yasin
Ja prosiłem o firmę które nie opiera się na jednym produkcie a która się przewróciła. Sony to elektronik i są w każdym dziale, audio od najtańszego praktycznie po Hi End, video, telewizyjny sprzęt profesjonalny, wytwórnia filmowa i muzyczna, produkcja podzespołów – matryce i LCD do aparatów. Dla sony dział konsol to nie jest jedyne źródło dochodu. Sony ma dużo produktów i jej do segi czy 3DFx porównywać nie można. Fakt firm które produkowały tylko jedna rzecz i się wywaliły trochę się znajdzie ale Sony to nie ta „grupa” firm
Praktycznie każda duża firma miała jakieś opracowane technologie które się nie sprzedały i jakoś te firmy nie padły. Standarów kaset video było kilka ostał się VHS, laser dyski (zdaje się pioniera a to "mala" firma) też nie zdobyły popularności, odmiana DVD w wersji panasonica DVD-RAM czy jak się to nazywało też nikt nie pamięta a panasonic dalej istniej. ITD. ITP
Jak by sony umoczyło na PS3, cyfrowych lustrzankach, kilka mega produkcji filmowych było by totalną klapą i by przegapili wprowadzenie następcy LCD o super obrazie to może i by się przewrócili w sensie takim że by ich wykupiło LG
Zgadzam się. SONY to zbyt wielka organizacja, aby COKOLWIEK ją ruszyło.Zamieszczone przez Vitez
30D; 17-40/4L; 70-200/4L; 50/1,4; 580
Fakt, Sony to nie 3Dfx, czy Sega, ale wez tez pod uwage, ze na przyklad Sega byla gleboko zakorzeniona na rynku Japonskim. Kiedys kazdy by nas wysmial jak bysmy powiedzieli, ze Sega upadnie z powodu jakiegos ... Sony?! Sony bylo niczym na rynku gier video, Sega i Nintendo dzielily rynek miedzy siebie. Ja sie az tak na rynkach finansowych nie znam i na finansach ogromnych firm, ale sadze, ze nie maja az tak ogromnego kapitalu, ze ich to kompletnie nie ruszyloby. Kreatywna ksiegowosc robi swoje, wiec moze i raporty bylyby oki, ale stan faktyczny moze byc inny. To tak jak z funduszami inwestycyjnymi, dopoki jest wszystko ok to procenty rosna, ale jak cos sie obruszy na swiatowym rynku to nagle jakis fundusz padnie, a z raportow wynikalo, ze to taki moloch i ze nic go nie ruszy i oszczednosci ludziom przepadaja. Gdyby to bylo takie proste, ze Sony nie padnie bo jest duze i koniec, to wystarczyloby nakupic akcji Sony i poczekac 20 lat i wysoka emeryturka pewna, a tak nie jest![]()
Po wykladach pewnych forumnowych specow od ekonomii na pewno zakupie pakiecik akcji Sony.
To "sto procentowa" inwestycja, w najblizszym czasie ( latach) beda zwyzkowac. Gdyby panowie byli laskawi dokonac kilku nastepnych krytycznych analiz, to zachecam, powieksze pakiet swoich inwestycji.
Czesc.Ch.
Analog ma "dusze".
do tego co pisze czeczot dodam tylko to, ze sony nie raz juz sie pomylilo i wypuscilo na rynek produkt ktory wogole sie nie przyjal/nie przynosil zakladanych zyskow. nie raz probowali na sile forsowac wlasne standardy, nie raz wmoczyli kase a ciagle żyją. (md, hi8, ed beta, atrac, aibo, qrio)
sony to wielka firma z wieloma nogami ktorymi solidnie stoi na rynku.
podetniesz jedna czy trzy nogi, a oni dalej beda sobie spokojnie kroczyc do przodu.
a podobna sytuacje jak z aparatami, sony mialo z telefonami komorkowymi.
nie szlo im, weszli w uklad z ericssonem i prosze bardzo.
...
Tu nie chodzi o byle "jeden produkt". Tu chodzi o produkt kluczowy
dla Sony. Ostatnio akcje Sony spadly bo ML bodajze oglosil, ze koszt
wyprodukowania jednej konsoli aktualnie to $900.
Pamietajmy, ze Sony nie moze jej sprzedac za wiecej niz $500.
Oba poprzednie modele PS1 i PS2 sprzedaly sie po 100 milionow sztuk
kazda (!). Przy takim ukladzie - mowimy o sytuacji na dzisiaj -
chodzi tu o 40 miliardow dolarow strat! Oczywiscie to skrot myslowy,
ale niesety (dla Sony) nie odbiega on daleko od rzeczywistosci.
Po pierwsze procesor. Po drugie Blu Ray - technologia, o ktorej
wcale nie wiadomo, ze sie przyjmie. Za to jest dzisiaj jeszcze bardzo
kosztowna. Musicie zdac sobie sprawe o skali przedsiewziecia,
nawet dla Sony. Zagrozone tu jest kilkadziesiat miliardow dolarow zysku,
na ktore firma liczy/la.