To ja tez sie przylacze do dyskusji. IMHO kluczowe sa tu 2 slowa: Carl Zeiss.
Jesli zrobia przyzwoitego dslr'a z optyka zeiss'a to canon bedzie mogl tylko gonic taki produkt. Jesli chodzi o optyke to od ok 1930r nikt jeszcze zeissa nie dogonil.
To ja tez sie przylacze do dyskusji. IMHO kluczowe sa tu 2 slowa: Carl Zeiss.
Jesli zrobia przyzwoitego dslr'a z optyka zeiss'a to canon bedzie mogl tylko gonic taki produkt. Jesli chodzi o optyke to od ok 1930r nikt jeszcze zeissa nie dogonil.
Canon 5DII, 1.8/50, 2/100, 24-70, 70-200
inne sprzety
Niby tak ale tez Zeiss nigdy raczej nie robil takich wynalazkow jak 16-35mm albo 100-400 IS. Zeiss i Leica sa mocne w typowych stalkach i do tego manualnych. Zadnych tam AF i elektroniki.Zamieszczone przez Canonek
A konsumeci Sony beda raczej chcieli czegos takiego jak ma Canon czy Nikon. I tu Zeiss pewnie tak wiele nie pomoze.
Czy Sony padnie? Mam nadzieje ze nie. Zabraknie konkurencji dla Microsoftu (Xbox), Canona i Panasonica (kamery video), producentow cyfrowych malpek, itd. Za duza firma chyba ze padla ot tak.
Zeiss to bardziej konstrukcja soczewek niż samych obiektywów. Elektronikę do nich Sony już dopakuje, nie ma problema.Zamieszczone przez djtermoz
A obiło mi się gdzies o uszy, że te ,,Zeissy'' do kompaktów sony robione są i tak w Japonii.
Ostatnio edytowane przez minek ; 22-04-2006 o 20:35