Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 70

Wątek: Czy korporacja Sony przetrwa do 2007?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie
    Miasto
    SoCal

Domyślnie Czy korporacja Sony przetrwa do 2007?

Taka mala dygresja przy okazji "wielkiej zapowiedzi" Sony Alfa.
    Moj bardzo dobry kolega, ktory ma wtyki dosc gleboko twierdzi,
    ze klapa z PlayStation 3 moze kosztowac Sony bardzo, bardzo wiele.
    Trzeba pamietac, ze dla Sony rynek gier staje sie jednym z podstawowych
    zrodel dochodu. Przespali mp3, era Trinitronow sie skonczyla,
    filmy raz na wozie, raz pod wozem. Gry, gry i gry.
    I na tym tle trzeba oceniac, co sie dzieje z PS3.
    Wynika to z bardzo ambitnych planow wyprodukowania urzadzenia
    technologicznie nie do wyprodukowania aktualnie. Ostatni news to to,
    ze nVidia spodziewa sie premiery w 2007(!). Takze nie tylko nici z premiery
    na wiosne 2006, ale w ogole w 2006.
    Moim zdaniem Sony pokaze Alfe i bedzie to ich pierwszy i ostatni D-SLR.

xfoto
    Guest

Domyślnie

Ja sadze, patrzac na nowego liftinga 20D, ze to akurat Canon moze dostac zadyszki na rynku DSLRow jezeli Sony z czyms udanym i innowacyjnym wyskoczy. Sony to marketing nie zgorszy od Canona, wlasne matryce (kupowane nawet przez Canona do malpek) i znana i rozpoznawalna marka, chociazby z rynku kamer cyfrowych.

Na pewno maja szanse szybko zawojowac rynek amatorskich dslr - znana marka i slabiutkie 350D Canona (dobry sensor w marnej puszce). Wystarczy Sonowy CMOS, lepsza puszka i marketing a bedzie to szlo jak cieple buleczki, marka jest mocno rozpoznawalna przez amatorow.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    SoCal

Domyślnie

Mi chodzilo o tlo wprowadzenia Sony D-SLR - sytuacje calej firmy.
    Jesli chodzi o D-SLR, to u nowego gracza liczy sie przede wszystkim
    jedna rzecz - mocowanie obiektywow. Z braku laku Sony kupilo
    Minolte. Ilu widziales fotografow uzywajacych Minolty powiedzmy
    w tym miesiacu? W tym roku?
    Minolta nie wyprodukowala nowoczesnego obiektywu od ponad
    10 lat. Sorry, maja dwa z USM (tu mozna sie smiac).
    Sony nie ma wyjscia, tylko produkowac nowe szkla. Zatem licza
    teoretycznie na nowych uzytkownikow, kupujacych D-SLR plus
    jeden, max dwa (nowe) obiektywy. Ale takiego uzytkownika Sony
    pokrywa swoimi hybrydami.
    Bez profesjonalnego body i super szkiel nie ma szans na reklame
    "pelnego" systemu D-SLR Sony. To moze byc tylko zabawka, cos jak
    Sigma, a raczej o wiele gorszego niz Sigma.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez snowboarder
    Bez profesjonalnego body i super szkiel nie ma szans na reklame" pelnego" systemu D-SLR Sony. To moze byc tylko zabawka, cos jak Sigma, a raczej o wiele gorszego niz Sigma.
    Wiesz, ja miałem SIGMĘ SD9, pewnie połowa tego forum ma szkła SIGMY ale nigdy nie wpadłbym na pomysł nazwania body SIGMY zabawką. Pod kilkoma wzgledami matryce Canona są kilometry za X3. A w plenerze i studio jeszcze długo modele poza 1 i 5D pozostaną w tyle.

SONY nie wymyśli Ameryki. Body tanieją, ustawi swoje cenowo na pewnym poziomie, doda szkła kitowe na bazie Minolty a pozostali niezależni producenci uzupełnią ofertę. Większość ludzi korzysta z 2-4 szkieł i niewielu ma ich więcej. Na marginesie, ilu właścicieli Canonów nigdy nie było na tym czy innym forum? Ilu ludziom wystarczają informacje z częściowo przeczytanej instrukcji? Czasami w naszych rozważaniach zapominamy że użytkownicy CB szukają czegoś więcej niż przeciętne pstrykanie na urlopie i imieninach.
    Ostatnio edytowane przez joshua ; 23-04-2006 o 10:47
    | http://www.wizjer.net | dobre chęci i żadne umiejętności | body xxD na końcu i kilka szkieł USM IS coś tam w plecaku a ostatnio częściej w torbie | lampę ze statywem, filtry też mam, bo pisali, że tak trzeba |

Początki nałogu Awatar czeczot
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Sony to gigant! Produkuje kamery i cyfrowe kompakty, telefony, kina domowe, wytwórnia płytowa, filmy, TV – sorry ale jakość obrazu na LCD to jest raczej niska i tak jeszcze trochę zostanie. Jak wychodziła ich konsole to też wszyscy się śmiali. Teraz segi nie ma, nintendo ledwo żyje. A to byli giganci tego rynku od lat. Przyszło sony i jest pozamiatane. A sony ma ogromny rynek dla swojego PS. Co do PS3, oni go wyprodukują na 100%, on nie musi być idealny tak samo jak aparat canona. O stworzenia wrażenia idealnego produktu jest marketing a tutaj sony to ścisła czołówka. Po co bić się z xbox skoro w przyszłym roku wprowadzi się konsole i wmówi że to następna generacja i X są przestarzałe. Pamiętajcie ze na świecie cena konsoli to śmieszne pieniądze, zarabia się na licencjach tych co produkują gry. Jak im się X opatrzy to sobie wymienią a PS3, a zanim Microsoft zrobi następcę trochę minie. Dla mnie to najbardziej słuszna decyzja sony. Po co konkurować na śmierć i życie. Lepiej wmówić ludzią ze konsola jest taka zaawansowane że trzeba aż odłożyć premierę. Już niektórzy wierzą że jest technicznym majstersztykiem.

DSLR od sony…. Kupiło Minole tylko żeby mieć jakiś punkt zaczepienia jeśli chodzi o obiektywy. Podejrzewam że dobry obiektywy a takie minolta ma są trudniejsze do zrobienia niż korpus jak się juz ma technologie matryc i wprawę w produkowaniu aparatów (kompaktów). A zaprojektowanie kilku dobrych szkieł które będą konkurować z canonem i nikonem to już spora kasa. Sony wypuści puszki, na obiektywach minolty napisze Zeiss a marketing wmówi wszystkim że to jest super nowe, najnowsza technologia itd. Wcale bym się nie zdziwił gdyby sony z Zeiss policzyło koszt projektowania obiektywów i by wyszło ze taniej jest kupić upadającą Minole niż samemu to robić. To czego nie ma minolta dostarczy tamron tak jak dostarczał miniolcie tyle że będzie teraz pisało Zeiss

Ale jak sony sobie wyliczyło że będzie miało 20% rynku to będzie miało. Z canonem i nikonem im tak łatwo nie pójdzie jak z sega bo to jednak trochę większe firmy.

Założe się że ci od 350D z kit za rok będą się kłócili że nie warto mieć 350D i lepsze jest sony. Kit minolty z w dodatku z napisem zeiss jest lepszy od canona, bo tutaj ciężko zrobić coś gorszego

PS. Właśnie nie można zapomnieć o produkcji matryc które kupują „prawie wszyscy” a chyba LCD do aparatów też są od sony.
    Ostatnio edytowane przez czeczot ; 23-04-2006 o 14:41

Początki nałogu Awatar czeczot
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AGO
    Ale sobie 'przedluzyles' wlasnie - gratuluje posiadaczu w pelni profesjonalnego, najlepszego na rynku aparatu ... 20D
    Pewnie musisz miec kompleksy jak koledzy z 30D a nie powiem o 5D i lepszych pojawiaja sie w okolicy -> Pytanie: uciekasz wtedy do domu czy zakrywasz puszke ?
    Nie za bardzo kumam do czego pijesz? Przeczytałeś mój tekst ze zrozumieniem i zauważyłeś uśmieszek na końcu czy nastąpiła jakiś problem z odbiorem?

Początki nałogu Awatar Wini
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez snowboarder
    Moim zdaniem Sony pokaze Alfe i bedzie to ich pierwszy i ostatni D-SLR.
    Jeżeli mają w planach marketingowych 3% rynku światowego, to osiągną niesamowity sukces, bo ich udział będzie wynosił 3,6%.
    Wypuszczą jeszcze ze dwa modele (lifting pierwszego) pokazując swoją ogromną siłę a potem wejdą w odkużacze lub lodówki.
    Wini

xfoto
    Guest

Domyślnie

Oficjalnie podali, ze maja w planach 20-25% rynku dslr.

Początki nałogu Awatar Przemoc
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Mnie się wydaje że taka firma jak Sony, przy ich zasobach i budżecie podejmuje decyzje strategiczne z kilkuletnim wyprzedzeniem i na podstawie badań marketingowych. Oni doskonale wiedzą jakie produkty w jakim terminie wprowadzą na rynek, a jakie z niego wycofają. Wycenione jest także ryzyko porażki (np. PS3) i firma się o to nie przewróci.
    Jeżeli chodzi o to co nas najbardziej interesuje czyli dslr-y, to ważne jest jaki cel sobie soniarze postawili, czy chcą być kolejnym ważnym graczem (obok C i N), czy traktują to jako zwykłe uzupełnienie portfela produktów.

Z obserwacji rynku elektronicznego można wywnioskować że prawdziwe kokosy robi się na posiadanych patentach, pokazuje to np. walka o nowe formaty telewizji, dvd, niebieskie lasery itp.. Wypromowane na własnych patentach standardy stanowią chyba ich podstawowe źródła dochodów.

Akurat dzisiaj kolega przyniósł do pracy R1-kę, pobawiłem się pół dnia i odniosłem bardzo pozytywne wrażenie. Może nieco pod tym wrażeniem, ale myślę, że Sony wcale nie jest skazane na porażkę.
    Pozdrawiam

PrzemoC

Początki nałogu Awatar Wini
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemoc
    Akurat dzisiaj kolega przyniósł do pracy R1-kę, pobawiłem się pół dnia i odniosłem bardzo pozytywne wrażenie. Może nieco pod tym wrażeniem, ale myślę, że Sony wcale nie jest skazane na porażkę.
    Co do kompaktów to masz rację. Co do DSLR , odkużaczy i lodówek to bę dzie porażka
    Wini

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów