Results 1 to 4 of 4

Thread: Czy zmiana ogniskowej wymaga ponownego Focusowania ?

Początki nałogu

Default Czy zmiana ogniskowej wymaga ponownego Focusowania ?

Witam
    Aktualnie fotografuje tylko kitem, moje obserwacje potwierdzają to co wychodzi w testach internetowych że im bliżej szerokiego kąta tym gorzej działa AF. Ja radze sobie w ten sposób że Focusuje na maksymalnym tele, a następnie robie zoom outa do porządanej ogniskowej. Naszło mnie jednak pewne powątpiewanie czy to co robie ma sens ? Czy rzeczywiście ostrość ustawiona w dany punkt dla ogniskowej 55 daje zawsze maksymalną ostrość dla ogniskowej 18 ? Czy też może istnieją jakieś zasady optyki które to wykluczają ?
    Jakie są wasze doświadczenia w tym temacie ?

Czy porządne szkła tak samo dobrze łapią właściwą ostrość w pełnym zakresie ogniskowych ?

Pełne uzależnienie muflon's Avatar

Wpisz w wyszukiwarkę 'parafocal' ;-) Ostatnio odpowiadałem na podobne pytanie.

Pełne uzależnienie stdanielo's Avatar

Kiedyś czytałem o różnicy między zoomem a obiektywem zmiennoogniskowym (ale się to głupio pisze ), a więc niby to samo, a zoom tym się różni, że trzyma ostrość przy zmianie ogniskowej, a ten drugi nie. Pojawia się więc pytanie, czy KIT to zoom? Jeśli nie trzyma odległości to znasz odpowiedź. Pewnie niewiele pomogłem

Pozdrawiam

Zablokowany Driver's Avatar

KIT to zmiennoogniskowiec
    Wymaga przeostrzenia, minimalengo ale wymaga