Albo szukaj uzywanego na gwarancji i tyle. Tez bedzie pare stow taniej
tapnięte z tela
SONY
tez bym bral uzywke na poczatek. Miałem używane 70d i teraz 6d, oba zakupione z przebiegiem nizszym niz 5k. Pare godzin trzeba spedzic na poszukiwania ale moim zdaniem warto.
X-T2...|
Minely 2 lata odkad mam 100D. Zastanawialem sie nad 700D ale nie chcialem odchylanego ekranu (bo sie zlamie, bo kable popekaja...). AF jest ok - poki nie robisz sportu (choc zaden z nich nie jest do sportu) - raczej nawet nie zauwazysz, ze boczne pukty nie sa krzyzowe. Mimo, ze aparat jest maly - trzyma sie dobrze, choc palce sa troche inaczej ulozone niz na wiekszych body. Chcialem miec aparat ktory wrzuce do plecaka ob butelki i nadal bedzie wygodnieBateria trzyma dlugo o ile nie robi sie duzo w LV albo nie nagrywa sie filmow - wtedy pada szybko. Max dziennie zrobilem, ja wiem, moze ze 150 zdjec i ciagle byly wszystkie kreski. Przebeg mam ponizej 8000 i na razie dziala i wyglada jak nowy. Dotykowy ekran czasem rzeczywiscie sie przydaje. Kita zamienilem na 18-135stm. Nie jest to Elka ale moj poziom nie jest Elkowy
Ale na poczatek i kit 18-55stm bedzie zupelnie wystarczajacy. Czasem nawet biore tylko kita jak nie chce rzucac sie w oczy albo nie chce nosic za duzo.
Mały, prosty, fajny 100D. https://www.flickr.com/photos/andrzejxm/
To może nieco dziwne, że mój pierwszy post nie jest pytaniem, a radą, ale chętnie podzielę się paroma doświadczeniami z 100D. Nie jestem ekspertem co po liczbie postów zresztą widać, ale dla autora może będzie to o tyle przydatne, że pół roku temu stanąłem przed podobnym dylematem. Wcześniej próbowałem focić, ale bawiłem się tylko nieco bardziej zaawansowanym kompaktem - Samsungiem EX1.
Przechodząc do konkretów - wybrałem 100D i nie żałuję. Jakość zdjęć jest dla mnie zdecydowanie satysfakcjonująca, chociaż muszę przyznać, że 3 miesiące po zakupie porzuciłem kita na rzecz stałki 50 1.8. Co nie znaczy, że kit w tym zestawie jest zły. Trudno mi porównywać właściwości techniczne, ale... Mój znajomy w podobnym momencie kupił 700D. I choć teoretycznie jest to nieco lepszy sprzęt, setka ma nad nim ogromną przewagę - rozmiary i wagę. Znajomy przyznaje, że nieraz rezygnował z zabrania aparatu, ponieważ nie chciał go dźwigać. 100D zabierzesz na każde wyjście, jest tak lekki, że sam czasem upewniam się, że wciąż jest w torbie.
Wracając jeszcze do jakości zdjęć - jak wspominałem, to również mój początek przygody z lustrzankami, więc nie mam porównania, ale sam jestem zadowolony. Osobiście myślę, że jeśli dopiero zaczynasz i chcesz się zagłębić w samą naukę fotografowania, nie będziesz żałował.
Te aparaty z serii 3 czy 4-cyfrowej Canona nie są ciężkie, wagowo praktycznie niezauważalnie się różnią od kompaktów hydryd. Dopiero większe obiektywy i ew. dodatkowa lampa może podbić wagę. Sam aparat z kitem czy małym obiektywem jest lekki.
Co prawda dyskusja zakończyła się jakiś czas temu...
Czy tylko 1300D ma możliwość regulacji smartfonem? Ta funkcja jest dla mnie interesująca.
Z tego co zrozumiałem polecacie obiektywy STM (cyt "Umożliwia płynną, cichą regulację AF w filmach, a dynamiczny IS redukuje drgania obrazu.") Nie znalazłem body 1300D z takim obiektywem. Natomiast widzę, że sprzedawcy różnie opisują obiektywy:15-55IS, isII, dc III, III. Oglądałem w sklepie i wydaję mi się, że była różnica w opcji regulacji manualnych. Jeden z oglądanych miał przysłonę manual inny nie. Możecie mi coś podpowiedzieć. I czy te nowe obiektywy III (rozumiem, że III generacji?) nie mają STM?
Czy mogę podłączyć starą lampę analogową bez regulacji automatycznej?
Ostatnio edytowane przez al1111 ; 24-01-2017 o 00:27
NAWET NIE WAZ SIE TEJ LAMPY ZAKLADAC NA APARAT! Sprawdz co to za lampa-jakie ma napiecie na stykach stopy-stare mialy nawet i ponad 100V co powodowalo natychmiastowe zniszczenie elektroniki wyzwalajacej w aparacie. Sam sobie tak zalatwilem kliszowego EOSa 50e ktory mial juz standard niskonapieciowy. Co do obiektywow ktore przytoczyles to maja one zwykly silniczek do napedu afa-dosc glosny,bzyczacy. Stm'my tego nie maja. Maja natomiast jak USM'y mozliwosc ustawiania recznego ostrosci nawet gdy przelacznik na obiektywie jest na 'AF'. Jak nie masz zestawu z 18-55stm to mozesz aparat i obiektyw kupic odzielnie. 1300d ma wifi wiec powinno sie dac sterowac zdalnie choc ja tego modelu nie znam-wpisz w google,poszukaj. Napisz co to za lampa.
Dzięki
Dzięki.
Nawet nie przyszło mi do głowy, że na stykach może być napięcie. Myślałem, że aparat daje tylko sygnał do wyzwolenia napięcia.
1300D ma WiFi i można sterować telefonem. Chodziło mi o to czy ma 1200D. Wydaje mi się, że ma WiFi ale do przesyłania zdjęć.
Ja dopiero myślę o kupnie. Czy uważasz, że lepiej kupić obiektyw oddzielnie.
--- Kolejny post ---
znalazłem w necie: "Topca 325 BC ma napięcie na stopce 26V więc CS będzie miała podobnie." ale nie wiem skąd ktoś miał taką informację. Może sam mierzył - niezbyt dokładnie.
Ostatnio edytowane przez al1111 ; 24-01-2017 o 23:34
Hehe Topca 325-to wlasnie byla moja pierwsza lampaTo bylo jakies 20 lat temu... I to wlasnie ta lampa zalatwilem sobie aparat. Zaoszczedz sobie 200zl i kup jakakolwiek uzywana lampe z ttl-em. To w ogole inne fotografowanie z lampa. Dolozysz pewnie troche gdy kupisz aparat i obiektyw (18-55stm) oddzielnie ale osobiscie mysle,ze warto. Trudno mi doradzac bo nie wiem do czego potrzebujesz aparatu i ile chcesz zaplacic. Moze sie okazac, ze lepiej jak zamiast prostego zooma wezmiesz jakis staloogniskowy...