Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 61

Wątek: Rozliczenie z klientem

Uzależniony

Domyślnie Odp: Rozliczenie z klientem

Cytat Zamieszczone przez TomekCanon Zobacz posta
    Od 10 lat w przypadku dużej odległości wysyłam paczki z filmami/zdjęciami klientom pocztą lub kurierem za pobraniem.
    Tym razem trafiłem na konfliktowy przypadek.
    Pomimo że w umowie stoi jak byk "Wypłata wynagrodzenia następuje po wykonaniu usługi - odbiór osobisty lub przesyłka kurierska pobraniowa" to klient upiera się że "zrobi przelew jak dostanie paczkę".
    Problem w tym, że w naszej branży często bywały i zdarzają się nadal przypadki wyłudzeń.
    Powie taki jeden z drugim, że mu się nie podoba i nie zapłaci, odeśle płytę oczywiście uprzednio robiąc sobie kopię na swój nośnik...
    Osobiście sobie nie odbiorą, bo odległość to 350km. ;D
    Co radzicie? Działalność mam legalną, więc żadnego haka pod tym względem nie wynajdą żeby mnie straszyć zusami i skarbówkami.
    Robisz tak jak jest na umowie. Koniec problemu.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez TomekCanon Zobacz posta
    Powie taki jeden z drugim, że mu się nie podoba i nie zapłaci, odeśle płytę oczywiście uprzednio robiąc sobie kopię na swój nośnik...
    Co było przedmiotem zlecenia - zdjęcia wydrukowane, czy wyłącznie na płycie?
    Jeśli tylko na płycie - może podeślij mu kilka zdjęć z dużym znakiem wodnym do oceny?
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Co było przedmiotem zlecenia - zdjęcia wydrukowane, czy wyłącznie na płycie?
    Jeśli tylko na płycie - może podeślij mu kilka zdjęć z dużym znakiem wodnym do oceny?
    Najgorszy możliwy pomysł. Do oceny ? Panie, nie do końca mi się podoba, zapłacę połowę. Albo wcale.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Najgorszy możliwy pomysł. Do oceny ? Panie, nie do końca mi się podoba, zapłacę połowę. Albo wcale.
    To zdjęć nie dostanie. Czasem upierdliwemu klientowi trzeba powiedzieć kulturalnie "do widzenia", bo szarpanie się nie ma sensu.

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Skoro klient jest taki podejrzliwy to ja bym wspaniałomyślnie zaprosił po odbiór osobisty. Jak przyjedzie 350km to możesz nawet przed zapłatą pokazać na monitorze. Jeśli się nie spodobają i nie będzie chciał płacić to trudno. Szerokiej drogi
    Potem wysyłasz normalnie zdjęcia za pobraniem, zgodnie z umową. Jeśli nie odbierze to wysyłasz wezwanie do zapłaty.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    Jeśli nie odbierze to wysyłasz wezwanie do zapłaty.
    To już nie takie oczywiste.

Uzależniony

Nie mam wielkiego doświadczenia w branży fotograficznej, ale ilekroć dochodziło do sposobu zapłaty za moje usługi,to nie było jakichś wiekszych problemów.
    Był jeden taki dziwny przypadek. Facet przyjechał do mnie po zdjęcia i na wstępie poinformował mnie że jest mały problem ze środkami.
    Miał mało gotówki a bankomaty nieczynne i prosił czy mógłby zapłacić część a jutro z samego rana przelać na konto resztę.
    Nie uwierzycie, ale oddałem mu pudełeczko z wydrukowanymi wszystkimi zdjęciami. Może jestem trochę naiwny,a le staram się mimo wszystko trochę wierzyć w ludzi
    Oczywiście na drugi dzień w poniedziałek środki miałem już na koncie.
    5D, 2x6D, 16-35/4ISL, 20/1.4A, 24-70/2.8LII, 24-85/3.5-4.5, 50/1.4, 50/1.8STM, 55/1.8, 85/1.8, 135/2L, 200/2.8LII, 70-300 4-5.6II, 100-300/5.6L, 400/5.6L
    600EX-RT, 430EXII, 568EXII
    CX241, i1DisplayPro, L850, SC-P600

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    To zdjęć nie dostanie.
    To czy klient zdjęcia dostanie, czy nie, czy wrzuci album na półkę i nigdy go nie otworzy, czy nie to mnie najmniej interesuje. Mnie interesuje, czy zapłacił za moją usługę. Dawanie klientowi zdjęć "do oceny" daje jasno do zrozumienia, że obowiązek zapłaty za nie umówionej kwoty nie jest taki oczywisty.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    To czy klient zdjęcia dostanie, czy nie, czy wrzuci album na półkę i nigdy go nie otworzy, czy nie to mnie najmniej interesuje. Mnie interesuje, czy zapłacił za moją usługę. Dawanie klientowi zdjęć "do oceny" daje jasno do zrozumienia, że obowiązek zapłaty za nie umówionej kwoty nie jest taki oczywisty.
    Rozumiem twoją postawę, ale ty już masz jakąś renomę wyrobioną i pewnie klienci nie wybierają cię przypadkowo.
    Nie wiem z czego wynika niechęć do zapłaty za pobraniem przez klienta wątkotwórcy.
    Może ma wątpliwości co do ich jakości, a może chce zdjęcia wyłudzić.
    Dając "do wglądu" dwa-trzy przykładowe zdjęcia ze znakiem wodnym być może rozwiążemy pierwszy problem (dajemy jasny sygnał, że nie mamy nic do ukrycia i materiał oddany będzie jakościowo zbliżony do portfolio).
    Jeśli jednak to ten drugi scenariusz, to pewnie i tak bez sądu wiele się nie zdziała...

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Najlepiej znak wodny z napisem "nie zapłacono".

Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów