Ja używam tanie pierścienie Meike z Allegro z przeniesieniem parametrów i wszystko działa doskonale. Pierścień to tylko plastikowy krążek, naprawdę nie ma sensu kupować najdroższych.
Obiektywy makro są tak dobrze dopracowane, że każdy zakup będzie udany. Nie napisałeś ile kasy chcesz i możesz wydać. Bardzo dobry do APS-C będzie wspomniany wyżej Canon EF-S 60 mm f/2.8 Macro USM, to obiektyw specjalnie opracowany do tego formatu. Optycznie świetny (ale ze słabym AF) jest Tamron 60/2 macro - mam ten obiektyw i generalnie jestem zadowolony (optyka praktycznie bez wad, do tego z uwagi na kapitalną jasność, może służyć równocześnie jako portretówka) ale działanie AF w trudniejszych warunkach oświetleniowych wola o pomstę do nieba. Nowy za ok. 1400zł to nieporozumienie, ale za 800zł na Allegro można brać i wybaczyć kilka wad. I tak też zrobiłem.
Za to Tamron 90/2.8 macro VC uchodzi za najlepszy obiektyw do makro, nawet lepszy od L-ki Canona. Nie wiem, czy tę wersję miałeś na myśli, czy też nieco starszą bez stabilizacji, która optycznie też jest bardzo przyzwoita. Nówkę ze stabilizacją kupisz za mniej niż 2000zł. Gdybym teraz miał kupować obiektyw macro to kupiłbym właśnie ten.