Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: 550EX z 300D

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Cytat Zamieszczone przez TomaszQ
    Ponieważ focicie na codzień z EX, napiszcie proszę czy jest w ogóle sens przesiadki na 550?
    A jakie masz body? Wspomniales o roznych rodzajach korekcji w zaleznosci od odleglosci. Jesli body i obiektywy (lub planowane body) ci na to pozwola to moze zastanwoszi sie nad 580EX oraz systemem E-TTL II ?
    Ja z okazji ślubu kolegi też zastanawiam się nad lampą... niestety (jak można przeczytać w reklamach drobnym drukiem na dole strony) wszystkie te bajery 580EX są dostępne tylko dla posiadaczy 20D lub 1DmkII
    Bajery to jak rozumiem te temperatury barwowe i uwzględnienie cropa w zoomie palnika, bo E-TTL II to chyba będzie z każdą lampą EX działał tylko korpus musi być odpowiedni... Zresztą jak wyszedł pierwszy korpus z E-TTL II to o 580 EX jeszcze nikt nie słyszał...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    niestety (jak można przeczytać w reklamach drobnym drukiem na dole strony) wszystkie te bajery 580EX są dostępne tylko dla posiadaczy 20D lub 1DmkII
    E-TTLII dziala rowniez z 550EX, 420EX itp - tylko body musi byc odpowiednie. Ale... jak juz ktos sie zastanawia nad 550EX i ma body cyfrowe typu 20D to powinien raczej nad 580EX sie zastanawiac, wlasnie z powodu tych bajerow.
    Jak jakies inne body i nie wnika w e-TTL II to 550EX moze byc ciekawa... ja powoli sie nad 580EX wlasnie zastanawiam (tylko te finanse... dopiero po Sigmie 70-200 i Canonie 14-70 przyjdzie czas na lampy).

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu
    Bajery to jak rozumiem te temperatury barwowe
    .. to w sumie rzeczywiście raczej bajer
    i uwzględnienie cropa w zoomie palnika
    .. natomiast to jest bardzo przydatna rzecz i powinno być już dawno zrobione. O ile dobrze rozumuję, to podpinając np. 550EX do 10D traci się jakieś 30% potencjalnej mocy lampy przy zadanej ogniskowej...
    , bo E-TTL II to chyba będzie z każdą lampą EX działał tylko korpus musi być odpowiedni... Zresztą jak wyszedł pierwszy korpus z E-TTL II to o 580 EX jeszcze nikt nie słyszał...
    Tak, E-TTL II działa z każdą lampą EX.

Bywalec Awatar TomaszQ
    Miasto
    Polska

Domyślnie

[ Dodano: 29-09-2004 ]
    Wg stanu na dzień dzisiejszy body mam 3.
    Rebela z Wasiaware, 10D i 1Ds.
    Z Ds'em rozstaję się w tym tygodniu. Mogę poszukać kupca na 10D i kupić 20D.
    Liczba i jakość zleceń w ostatnich miesiąca spadła tak mocno, że nie widzę już sensu trzymania 3 body, w tym Ds'a. jeden 20D to aż nad to, a bez onanizmu sprzetowego spokojnie moge sobe radzić z 10D, a nawet 300D.
    Rebela chcę zostawić dla młodego. A niech się uczy na lustrzance :wink: więc bedędzie jeszcze do sprzedania D7i.
    Ale nie w tym rzecz. Cała sprawa polega na tym, że usprzetowiłem się już dość dawno w Metz'e. Do momentu kiedy pracowałem na analogach lampy współpracowały z body w TTL. Po przesiadce na cyfry pozostały tylko tryby A i M. Powiem szczerze, że nie widzę żadnej róznicy w precyzji doboru ekspozycji pomiędzy TTL a A. Kilka razy miałem możliwość przetestowania lamp dedykowanych do E-TTL (np. Sunpaka) i też niczym pozytywnym mnie nie zaskoczyły. Niestety nie znam z autopsji żadnej EX. Tutaj Viteź pisze cyt.
    dodatkowo softbox i korekta blysku lampy na -1/3 bo gdy zrobie z bliska to lubi przysmazyc, rowniez na tym iso lampa lubi przysmazac
    czyli dokładnie to samo co mam z Metzem. Dodam, że Metz jest niesamowity jeśli chodzi o szybkość ładowania. W przyzwoitych warunkach mogę naciskać lub prawie trzymać migawkę nie zwracając praktycznie uwagi na kontrolkę naładowania lampy. Mocy ma tyle, że nigdy mi jej nie zabrakło i to "wypełnienie" światłem pomieszczeń szczególnie jak założę 80-20 Lumiquesta i nieco dopalę drugim palnikiem.
    Moje pytanie jest takie: w czym ewentualnie lepiej sie sprawdzi 550 - 580 EX, a w czym słabiej? Pytanie jest na czasie bo kolega, który kupuje ode mnie Ds'a jest również zainteresowany otwarciem małego, usługowego studio a moje Metz'e sprawdziły się w takim zastosowaniu idealnie. Mam do nich softboxy, spoty etc. A cena całego zestawu bedzie znacznie mniejsza od lamp studyjnych i osprzętu. Nie mówiąc już o łatwości obsługi, uniwersalności, mobilności etc.
    A może pominąć Canon'a, Metz'a i wsiąść na wysokiego konia w postaci http://www.qtm.com/flash/qft4d.php ? Tym bardziej, że mam "na stanie" jeszcze średni i duży format a w takim wypadku dedykowane stopki czy moduły są rozwiązaniem idealnym. Co prawda cena jest hmmmmm ... ale to chyba sprzęt na wieki, wieków...

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie OT

Cytat Zamieszczone przez TomaszQ
    Tutaj Viteź pisze cyt
    Ja w kwestii formalnej (pisze w watku nie na priv by innych rowniez ustrzec przed taka pomylka):
    Czy widziales kiedykolwiek polskie slowo, zawierajace polskie litery a zaczynajacie sie na V ???
    Vitez a nie Viteź.
    To forum obsluguje polskie litery, rowniez w nickach - gdybym mial nicka Viteź to bym go po prostu tak mial.
    Dodatkowo: http://portalwiedzy.onet.pl/polszczy...mp;x=5&y=8

Bywalec Awatar TomaszQ
    Miasto
    Polska

Domyślnie

Vitez a nie Viteź.
    Sorrki
    Nawet nie wiem dlaczego tak sie jakoś napisało.
    Następnym razem się poprawię :wink:

Pełne uzależnienie Awatar tpop
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Czy istnieje i ewentualnie jaki ma symbol kabel, ktory polaczy 300D z 550EX. Chodzi mi o to zeby miec pelna funkcjonalnosc lampy niekoniecznie zamocowanej na stopce.

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Off Shoe Camera Cord 2

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów