Cytat Zamieszczone przez Adam.Krylowicz Zobacz posta
Zdjęcia są z 5dmark2 + Sigma 24-135mm ostrość była ustawiona w punkt, obróbkę zrobiłem, co nie znaczy, że wszystkie suwaczki w lr na maxa ;-) jakieś porady mile widziane, również dopiero się uczę tego programu. Ogólnie są to zdjęcia z imprezy lotniczej i ciężko nieraz "złapać" czysty kadr bez niechcianych dodatków. Jeszcze kilka słów o obróbce, starałem się tak kadrować, żeby "coś" co bylo tematem (dla mnie) było w tzw mocnym punkcie podam przykład zdjęcie nr 1 tematem jest tablica z nazwą miejscowości.

Dzięki za ocenę Michał.

--- Kolejny post ---

Aparat jak i obiektyw mam od niedawna, ślepy niby nie jestem ;-) ale może coś jest nie tak z obiektywem bądź może to kwestia ustawień aparatu, też mile widziane porady.

dodam jeszcze co autor miał na myśli:

1 tablica
2 chłopiec wskazujący palcem (może za mało go ew inaczej wykadrowac, ale wtedy "zwieje" z kadru ten pojazd :-(
3 tu mnie rozśmieszyło 2ch gości jeden pcha drugi ciągnie samolot ;-)
4 po prostu wnętrze samolotu
5 eskorta samolotu klm
6 znudzona dziewczyna
7 wiadomo co ;-)

pozdrawiam

Adam
ad 1. ale co tablica ? co w niej takiego niezwykłego ? chciałeś pokazać tablicę a pokazałeś w sumie nic bo dookoła jest wszystko i za nią także więc nie wiadomo na czym się skupić

ad2. to samo pytanie jak do 1...czemu chciałeś pokazac chłopca który wskazuje palcem ? że niby murzynka nigdy nie widzieliśmy ? :P

ad.6 czemu ta znudzona dziewczyna ma kogokolwiek zainteresować ? w sumie to myślałem że bardzij chodzi Ci o ten śmieszny rower bo wygląda jak zrobiony z rurek po papierze toaletowym

i jedna rada...jeżeli masz więcej takich mega nieostrych zdjęc to wywal je od razu do kosza i nie wrzucaj nigdzie bo nie widzę w tym najmniejszego sensu

masz puszkę o której ja mogę pomarzyć...sprawdź co z tym obiektywem czemu tak nieostro wychodzi bo to aż dziwne...

a teraz idź i rób dużo, bardzo dużo zdjęć, oglądaj galerie innych, poczytaj poradniki...każdy kiedyś zaczynał