co autor miał na myśli
Dopiszę, jakie są moje skojarzenia

1 tablica
Prawe drzewo, tablica "przeszkadza", podobnie jak obcięty pień lewego drzewa

2 chłopiec wskazujący palcem (może za mało go ew inaczej wykadrowac, ale wtedy "zwieje" z kadru ten pojazd :-(
Duży facet, przykładający dłoń do twarzy - tylko dlaczego jest obcięty?
Chłopiec coś pokazywał palcem? Szkoda, że zauważyłem palec (i dłoń) dopiero gdy to przeczytałem i dokładnie się przyjrzałem zdjęciu.

3 tu mnie rozśmieszyło 2ch gości jeden pcha drugi ciągnie samolot ;-)
W którym miejscu zdjęcia jest (miała być) ustawiona ostrość?
Myślę, że gdybyś zrobił je trochę wcześniej (samolot na tle drzew, przed wejściem na słup) albo trochę później (otwarta przestrzeń przed słupem) mogłoby być lepiej (plus odpowiednia ostrość).

4 po prostu wnętrze samolotu
Niestety, zero skojarzeń, w kontekście pozostałych można się domyślać, co to może być, ale solo to jest jakiś nieokreślony chaos.

5 eskorta samolotu klm
Z ogniskową 135 ciężko, a ostrość...
Pokaż to zdjęcie (dokładnie to) komuś kto nie był na pokazie, i zapytaj, czy to samolot pasażerski ("z oknami") czy transportowy ("bez okien") - jestem ciekaw odpowiedzi

6 znudzona dziewczyna
Bambusowy rower, tylko dlaczego zasłonięty kawałkiem ręki? Nie mogłeś zrobić zdjęcia sekundę wcześniej albo później?

7 wiadomo co ;-)
Wiadomo, tylko gdzie jest ostrość...

Niestety, powtórzę za kolegami, takie zdjęcia nie bardzo nadają się do pokazania, jak już to do kosza, i to chyba od razu po zrobieniu, na aparacie, bez zgrywania na komputer.

Opisywałeś, co chciałeś pokazać - ok, miałeś pomysły i uważałeś, że jest tam coś co warto uwiecznić. Niestety gdy skupiałeś się na tym jednym fragmencie nie zwracałeś uwagi na całą resztę (przypadkowe ręce, nogi, tło, ostrość), ale to można wyćwiczyć

11 - podoba mi się kolorystyka, na ile jest to efekt pracy nad zdjęciem a na ile efekt złożenia się odpowiedniej pory, ustawienia aparatu względem światła, i zasługa obiektywu?
Nie wiem jak do podobnych spraw podchodzą koledzy, ale może byłoby lepiej bez tego obciętego do połowy kłosa po prawej (niezależnie czy usunięty "w naturze" czy podczas obróbki)?

12 - gdzie jest (lub gdzie powinna być) ostrość, dlaczego mam wrażenie, że horyzont się lekko wali (strony nie zasugeruję), czy te wyprane kolory są zamierzone, czy to przypadek albo efekt ciągnięcia niedoświetlonego zdjęcia "za uszy"?