Na początek wyjaśnienie: YN622C i YN622CII to prawie to samo, wersja II ma zmienione mocowanie na podobne, jak w nowszych lampach Canona (to z dźwigienką). Nie wiem, czy jeszcze się czymś różnią YN622C (i YN622CII oczywiście też) może pełnić zarówno funkcję odbiornika - jeśli zamontujemy na nim lampę, jak i nadajnika - jeśli zapniemy go na body. YN622TX to tylko nadajnik, ale za to rozbudowany, z własnym LCD, itp. YN622C do pracy w trybie nadajnika wymaga kompatybilnego body, które z poziomu korpusu (jak już pisałem w poprzednim poście) pozwala na sterowanie lampami. Bez spełnienia tego warunku będzie wyzwalać błysk, ale wszelkie ustawienia trzeba zmieniać bezpośrednio na każdej lampie z osobna. YN622TX za to pozwoli Ci na pełną zdalną konfigurację zestawu bez względu na body (osobiście sprawdziłem na takim zabytku jak 30D - i działa bez problemu).

Co do 550EX, to nie odpowiem Ci na to pytanie. Podobno z niektórymi starymi lampami bywają problemy. W każdym razie z 580EXII działa mi to bezproblemowo (ja mam zestaw 580EXII + 2 x YN685C). Jakbyś był z Poznania, to można by potestować Ale chyba nie jesteś...