to ubolewamy razemZamieszczone przez baca
Jakoś nie widzę zwolenników sigmy 10-20.
Jeszcze jedna prośba do tych co wybierają opcje "inny" aby w miarę możliwości wpisali co to za obiektyw.
pozdrawiam
Tamron 11-18/3.5-5.6
Tokina 12-24/4
Canon 10-22/3.5-4.5
Sigma 12-24/4.5-5.6
Sigma 10-20/4-5.6
innego
nie używam żadnego ale planuję zakup
to ubolewamy razemZamieszczone przez baca
Jakoś nie widzę zwolenników sigmy 10-20.
Jeszcze jedna prośba do tych co wybierają opcje "inny" aby w miarę możliwości wpisali co to za obiektyw.
pozdrawiam
ten "innny" to 15-30 DG.
Bo... nie miałem kasiory na 12-24 DG - który jest poezją![]()
Nie uzywam i nie planuje zakupu. Gdybym planowal zakup to zbieralbym na Sigme 12-24 bo:
- pasuje do fullframe
- macalem ja razem z EF-S 10-22 i Sigma ma mniejsze dystorsje
no ale potem musialbym kombinowac jak do niej polara/polowke przypasowac.
Tylko do jakiego użytku? Jakoś niemal nikt w takich dyskusjach nie bierze pod uwagę, że zakres zastosowań takiego szkła w FF jest jednak inny niż w cropie. To tak, jakby planować wykorzystanie 6mm dla cropa - rzecz dla konesera, jak sądzęZamieszczone przez Jac
Jeśli ktoś nie czuje potrzeby posiadania takiego szkła dla cropa, to tym bardziej dla FF będzie mu niepotrzebne.
PS1. Gdy będę zmieniał puszkę na FF, to superkrótkie szkło sprzedam /albo podaruję/ razem z puszką, bo to co dziś nim focę, w FF i tak będzie wymagało innego szkła...
PS2. Jednak C. dał marketingowego ciała z 10-22. Gdyby to szkło było choć teoretycznie do wykorzystania w FF, pewnie sprzedaż byłaby większa![]()
--
pozdrawiam,
Rafał
no pewnie ze to tak jest, jednym jest potrzebne i sobie kupia a inni uznaja to za ekstremum... mi sie bardzo podobaja przerysowania perspektywy z fisheye'ow roznej masci, i ekstremalnie szerokie katy ;-)... No jasne ze to nie bedzie podstawowy obiektyw... jego zastosowanie jest porownywalne z filtrami efektoymi (np typu gwazdka) wiadomo ze nie na codzien i nie do wszystkiego...Zamieszczone przez RafalK
umowmy sie ze standardowy zakres ogniskowych to 35-200... wsyztko co sie w tym nie miesci to juz jest specjalizacja ;-)
TuZamieszczone przez GaGacek
:
http://canon-board.info/showpost.php...61&postcount=7
pytanie retoryczneZamieszczone przez Vitez
Are you brave enough?
Kategoria inne
- 16-35/2.8L na pełnej klatce (przy 16mm już za szeroko)
- 14/2.8L czasami bo pożyczam (jeszcze bardziej za szeroko).
Przy ekstremalnie szerokim kącie stawiał jednak na stałą ogniskową. Wg mnie zoomy wysiadają. Choć prywatnie mam zoom. Zawsze trochę taniej niż 2 mocne stałki.
30D; 17-40/4L; 70-200/4L; 50/1,4; 580