Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 45

Wątek: fotografia wydarzeń , reportażowa

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie Odp: fotografia wydarzeń , reportażowa

Cytat Zamieszczone przez zieli33 Zobacz posta
    To raczej do wideło i do tego marnej jakości, choć koncepcję doceniam

A czy Kolezanka wie w ogole jaki efekt chce uzyskac? Czy chce zdjecia tlumu czy moze raczej Jego Swiatobliwosc na oltarzu? I czy w ogole Kolezanka robila fotki czyms wiecej niz kompaktem? Bo moze na poczatek, jak nie maja to byc foty na World Press Foto to wystarczy aparat typu super zoom...
    Mały, prosty, fajny 100D. https://www.flickr.com/photos/andrzejxm/

jak na razie mam obiektyw 18-55 mm, właśnie dziś byłam i na koncercie i stwierdzam że chyba w pierwszej kolejności brakuje mi telki właśnie... pytanie tylko jakiej... czy do 200 mm wystarczy czy lepiej od razu z dłuższą ogniskową... możesz polecić jakiś model ?

--- Kolejny post ---

no więc koleżanka wie , że będzie chciała mieć różnorodne zdjęcia zarówno zdjęcia tłumu jak i zbliżenia... koleżanka chciała zapytać osób które mają już doświadczenie w tym temacie czy częściej wykorzystują w swojej praktyce szeroki kąt czy może telkę bo na raz dwóch obiektywów nie kupię a chcę też uzyskiwać inne efekty niż z moim standardowym obiektywem ; koleżanka może nie ma tak wygórowanych ambicji jak World Press Foto ale skoro fotografuję lustrzanką to po co mam przeskakiwać na tego typu aparaty... ??

--- Kolejny post ---

jak na razie mam Canon 600D i obiektyw 18-55 mm, byłam właśnie dziś na "wydarzeniu religijnym " zresztą nie pierwszy raz i nie do końca zgadzam się z tym, że jest między tymi tematami duży rozdźwięk ; podobne oświetlenie, tłumy ludzi i duże emocje tą są pkt. wspólne takich wydarzeń ; może tylko inny idol..

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez becekpl Zobacz posta
    najlepiej sprawdza się wynajęcie kogoś-nie trzeba się samemu uczyć i czytać jakiś głupich książek/poradników o fotografii
    doskonale zdaje sobie sprawę z potrzeby dokształcania się i robię to ,jednak myślałam że na forum dla początkujących można dowiedzieć się od bardziej doświadczonych jak wyglądały ich pierwsze kroki w zmaganiu się z tym tematem , i to głównie było celem zamieszczenia tego wątku....

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez zdebik Zobacz posta
    Dobry pomysl, mozesz otworzyc studio. Zatrudnic 3-5 fotografow i klepac maniane. Wesela, koncerty, komunie, moda itp. Sprzet maja z dotacji wiec tym, tez sie nie musisz przejmowac.
    ok, rozumiem aluzję...

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Piotrus117 Zobacz posta
    Ale tylko na te lepsze i nie tylko...

Szczególnie polityczny
    ja mam zamiar fotografować głownie koncerty religijne , a czym się one różnią od koncertu muzyki pop jeśli chodzi o technikę ? wiem że każdy koncert jest inny jeśli chodzi o klimat, ale moje pytanie dotyczy kwestii technicznych ...

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Kup sobie 50/1.8 STM. Co do tele to zależy ile chcesz wydać.

Nie da się jednoznacznie odpowiedzieć na Twoje pytanie. Ty tylko wiesz co Ci potrzeba. Nie ma jednego, najlepszego szkła do jakiegoś zastosowania.

Chcesz pomocy ale między wierszami da się wyczytać, że chcesz mieć jedną, prostą odpowiedz. Tak się nie da. Fotografia to głównie praktyka, samodoskonalenie, sprawdzenie, uczenie się na błędach. Nie obraź się ale źle podeszłaś do tematu. Mam tu mało postów ale bardzo dużo korzystam z tego forum: czytam je, analizuje zawarte informacje, oglądam zdjęcia w galeriach i czytam uwagi bardziej doświadczonych. Zostałaś obcesowo potraktowana gdyż zadajesz pytanie świadczące o braku zgłębienia tematu. Świadczące o nieprzeczytaniu innych wątków na forum. W skrócie: o pójściu na łatwiznę. Tego nikt nie lubi. Standardem na samym początku jest opisanie jaki się ma sprzęt, przede wszystkim jakie ma się szkła i jaki ma się budżet. Gdy podasz precyzyjne informacje - szybciej dostaniesz satysfakcjonującą Cię odpowiedz.

Piszesz, że zrobiłaś już trochę zdjęć. Sprawdź czy więcej masz w pobliżu 55, czy w pobliżu 18. Czy fotografujesz osoby na scenie, czy robisz ujęcia całego tłumu. A może koncentrujesz się na reakcjach pojedynczych osób na widowni. To da Ci przybliżoną odpowiedz czy wąsko, czy szeroko. Ważną, o ile nie najważniejszą rolę gra budżet. Na cropy jest udane tanie tele Canon 55-250 STM za 800zł (teraz minus cashback 130!). Są też obiektywy z serii L kosztujące ponad 5 razy więcej. Pooglądaj zdjęcia w galeriach na forum i np. na https://500px.com/search?q=concert lub https://www.flickr.com/search/?text=concert. Zobacz co Ci się podoba, w szczegółach zdjęć podane są info o sprzęcie i parametrach. Próbuj i nie poddawaj się.

Coś już napisał
    Miasto
    Gdynia

@Joela82. Cieszę się, że nie zaniemówiłaś, gdy w pierwszej kolejności przywitali Cię najwięksi luminarze fotografii, imponując (nie tylko zresztą Tobie, ja też tu zaglądam) swoją nadzwyczajną wiedzą, życzliwością i towarzyską ogładą.
    A jak ktoś się dobrze wczytał, to zrozumiał, że potrafią szermować także niezwykle wysublimowanym dowcipem, godnym prawdziwych Twórców. Nie tylko działu dla początkujących.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Mazowsze Opinogóra ta od Krasińskich - zapraszam

Niestety na rzeczy poważniejsze niż selfik z rąsi na fejsika trzeba budować szklarnię. Tylko nie ma jednego dobrego przepisu na szkła dla każdego bo tam gdzie jeden woli się męczyć stałkami inny założy ultrazuma a tam gdzie jeden marzy o 24-70 2.8L inny się krzywi jak wąsko . Trzeba by najpierw określić przybliżoną skalę przedsięwzięcia i budżet docelowy nawet jeśli zakupy rozłożysz na kilka lat. Jeśli do roboty profesjonalnej (i zarobkowej bo to nie zawsze tożsame ) to pakuj się w elki. Kitem można się podpierać puki nie zastąpisz go czymś sensowniejszym. Niektóre eLki są w zasięgu zaawansowanego amatora więc 70-200 f4L na koncerty idealna sprawa. Tylko jak idziesz na koncert z profesjonalnym obiektywem to nie dziw się jak zapytają o akredytację . A już najlepiej to pożyczyć planowany obiektyw na miesiąc i zobaczyć czy leży w ręku, czy nie przeszkadza realizować wszystkich pomysłów i czy nie jest zbyt ciężki .
    CANON EOS 5D MK II, 24-70 F2.8L, Speedlite 580 EX II.

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    Kup sobie 50/1.8 STM. Co do tele to zależy ile chcesz wydać.
    dzięki za info czy wg Ciebie ten: Tamron SP AF 70-200mm f/2.8 Di LD (IF) MACRO (Canon) byłby ok do zdjęc w ruchu ? ponoć ma za wolny AF do zdjęć w ruchu , ale może jak nie będę fotografować nim sportu to do zdjęć gibających się muzyków będzie ok ? chociaż już tancerzy to nie koniecznie , znasz jakiś model telki do 3,5 tys który miałby szybki AF , przysłonę 2,8 przy której by dobrze ostrzył ? z tego co się orientowałam to interesowałby mnie zakres ogniskowej 70-200; co do 5/1.8 to też rozważę kupno ale może w drugiej kolejności;
    a może ten :
    Obiektyw Sigma 70-200mm F2.8 EX DG OS HSM co myślisz ?

--- Kolejny post ---

[QUOTE=kamilba;1321437]Nie da się jednoznacznie odpowiedzieć na Twoje pytanie. Ty tylko wiesz co Ci potrzeba. Nie ma jednego, najlepszego szkła do jakiegoś zastosowania.

Chcesz pomocy ale między wierszami da się wyczytać, że chcesz mieć jedną, prostą odpowiedz. Tak się nie da. Fotografia to głównie praktyka, samodoskonalenie, sprawdzenie, uczenie się na błędach. Nie obraź się ale źle podeszłaś do tematu.

dzięki za konstruktywną krytykę i cenne wskazówki Wasze uwagi zmobilizowały mnie do większej samodzielności w zgłębieniu tematu zanim w ogóle zacznę jakiś wątek ...

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez mqqlka Zobacz posta
    @Joela82. Cieszę się, że nie zaniemówiłaś, gdy w pierwszej kolejności przywitali Cię najwięksi luminarze fotografii, imponując (nie tylko zresztą Tobie, ja też tu zaglądam) swoją nadzwyczajną wiedzą, życzliwością i towarzyską ogładą.
    A jak ktoś się dobrze wczytał, to zrozumiał, że potrafią szermować także niezwykle wysublimowanym dowcipem, godnym prawdziwych Twórców. Nie tylko działu dla początkujących.
    no wiesz , e należę do tych którzy dają się łatwo przestraszyć ... dzięki

--- Kolejny post ---

[QUOTE=AdamMaxx;1321447]
    Niektóre eLki są w zasięgu zaawansowanego amatora więc 70-200 f4L na koncerty idealna sprawa.

czyli wg Ciebie f4 wystarczy ? myślałam już o f 2,8 ?

Uzależniony Awatar italy

Jeśli masz wybierać tamron, sigma, canon, wybierz canona.
    A może 18-135 stm ? nie drogi a bardzo chwalony.

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Cytat Zamieszczone przez joela82 Zobacz posta
    czyli wg Ciebie f4 wystarczy ? myślałam już o f 2,8 ?
    Przeanalizuj te fotki:
    https://www.flickr.com/groups/concertshots/pool/

209 tys. fotek, sporo z exifem.
    Porównaj jakie Ty masz warunki, odległość, oświetlenie z tymi co na fotkach.

Jakie ISO akceptujesz ze swojego body: może Ci wyjdzie że jak 3200 to f/4 wystarczy a jak 1600 to musisz mieć f/2.8.
    Może zdecydujesz, że chcesz C50/1.8 STM i C100/2 (C85/1.8) bo na APS-C to już wystarczy przy Twoich odległościach.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów