Wylecz się z Nikona D750.
Źródło: Nikon D750 - Aparaty cyfrowe - Foto - Sklep internetowy Cyfrowe.pld750
niestety po przesiadce z 5DmarkIII na nikona...katastrofa...migawka jak się okazało do wymiany...wszystkie z 2015/16...tak te z 2016też...mój miał nr 606....i na początku 2016 było z nim ok(i tak było do momentu podpięcia drugiego szkła VR...105mm)potem nagle zaczął klepać i zawieszać się z komunikatem error...jedyna metoda to odpięcie szkła....masakra.Ze szkłem 16-35 pracował super bez problemu przez 10tys klatek...jak na NIKONA...kicha i ta taniość tajlandia...????o co chodzi???Canon nie robi takich krzywd klientom PRO i przez 16lat byłem zadowolony a teraz no cóż.ktoś napisze D810 lub D4,D5 ale kochani to nie body za 2-3tys to body za ponad 7tys i każdy ma prawo wymagać żeby to miało namiastke PRO...odradzam
Autor: krzychbe Dodano: 2016-03-12 17:36:25
Przymierz się do EOS 6D lub EOS 5D Mark III, sprawdź który lepiej leży w Twoich rękach.
Ja po przejściu drogi z EOS 5D do EOS 6D uznałem iż potrzebuję jednak lepszego chwytu znanego mi z EOS 5D (za cenę zwiększonej wagi aparatu, coś za coś) i kupiłem sobie EOS 5DS choć teraz stwierdzam iż chyba lepiej bym zrobił kupując sobie jednak EOS 5D Mark III pomimo starszej o kilka lat konstrukcji ale to już inna historia...
6D zrobiłem nieco ponad 12 tyś. zdjęć przez dwa lata, 5DS nieco ponad 12 tyś zdjęć przez 11 m-cy czyli to była dla mnie dobra zmiana z punktu komfortu użytkowania, teraz aż chce się częściej wychodzić z aparatem na dwór i robić zdjęcia.
Co do obiektywów to wypożycz/kup sobie na początek EF 85mm f/1.8 USM. Jak spodobają się Tobie zdjęcia które nim zrobisz to potem kup sobie EF 35mm f/2 IS USM. Obydwa do innych celów, obydwa wyciskają wszystko co się da z matryc 5D Mark III i 6D (więcej z 5D mark III), lekkie i nie nadwyrężają portfela zwłaszcza jeśli nie jest się pewnym czy fotografia to jest na pewno to czym człowiek chce się zajmować przez większość swojego czasu w życiu.
Albo wypożycz/kup sobie EF 24-70mm f/2.8L II USM. Na kombinację z 5D Mark III Ciebie nie stać więc możesz spróbować w kombinacji z 6D. Zrobi się trochę? ciężko w torbie ale nie trzeba będzie przepinać co jakiś czas obiektywów przez co matryca będzie się mniej kurzyć. To jeden z najlepszych obiektywów jakie można podpiąć pod pełnoklatkowe aparaty Canona bez względu na model.
Jakieś holenderskie wypożyczalnie:
https://www.calumetphoto.nl/customer-service/verhuur
Rental - Used & Rental