Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 41

Wątek: Mam Nikona, myślę o zmianie systemu, możecie doradzić? :)

Coś już napisał Awatar TomekCanon
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Mam Nikona, myślę o zmianie systemu, możecie doradzić? :)

Ja nie mówię, że to jest lepsze i tyle BO TAK. Tak może tylko moja kobieta
    Ale po 1:
    Tańsze szkiełka.
    Stałka do Nikona 50mm 1.8G: 600 zł.
    Do Canona już w 2011 roku dorwałem za 350 zł (miałem wtedy 20D).
    Po 2:
    Lepsza ergonomia (IMHO).
    3.E-TTL działa lepiej jak iTTL. Lampa na automacie lepiej "rozmawia" z body w Canonie, niż w Nikonie - a czasem trzeba użyć np.tryb P.
    4.Lepsze kolory. To nie jest mit.
    Może jestem debilem i daltonistą, ale moje 7D mk1 generuje lepszą kolorystykę niż D610 Nikona.
    Kolory są zbliżone do tego, co widzi ludzkie oko.
    Baaaaaaaardzo rzadko, ale zdarza się nam popełnić jakiś ślub i zrobiliśmy test. Moja fotografka użyła w ramach testów "dla hecy" świeżo kupionego 40D zamiast Nikona D300s z jakimś tanim obiektywem za 100 zł i przed odjazdem pokazaliśmy ten materiał z Canona klientowi - ok.20 zdjęć, bo tylko tyle wyszło na tym body.
    Klient "o, jakie piękne zdjęcia!".

Jakie wnioski?
    Mam: R, R6, A7 IV Szkła: 16-35 2.8L II, 35 1.4L, 135 2.0L, 70-200 4L, Sony 24-70 F4
    Miałem (dużo tego): Canony: 20D,40D,60D,70D,2x5D,2x5D II,3x5D III,5D IV, 2x6D,6D II,7D,7D mark II. I Nikony: D50, D90, 2xD7000, D200, D610. Sony: A100, A6300, A7 II, A7 III

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez radiki Zobacz posta
    Aż chce się powiedzieć nikonowiec z dziewięcioma postami na forum canona narzeka dalej bo nie ma wyboru na kiepski AF w 5D3. No po prostu "miszczu"
    Wiesz kolega posiadł wiedzę ostateczną i się nią dzieli z maluczkimi. On po prostu wie wszystko co dla kogo najlepsze, zna wszystkie zalety i wady puszek nawet tych które jeszcze nie zostały wyprodukowane .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Cytat Zamieszczone przez TomekCanon Zobacz posta
    Ja nie mówię, że to jest lepsze i tyle BO TAK. Tak może tylko moja kobieta

Może jestem debilem i daltonistą, ale moje 7D mk1 generuje lepszą kolorystykę niż D610 Nikona.
    Kolory są zbliżone do tego, co widzi ludzkie oko.
    Baaaaaaaardzo rzadko, ale zdarza się nam popełnić jakiś ślub i zrobiliśmy test. Moja fotografka użyła w ramach testów "dla hecy" świeżo kupionego 40D zamiast Nikona D300s z jakimś tanim obiektywem za 100 zł i przed odjazdem pokazaliśmy ten materiał z Canona klientowi - ok.20 zdjęć, bo tylko tyle wyszło na tym body.

Jakie wnioski?
    Jeśli pokazaliście klientowi tylko zdjęcia z Canona, to żadne, wartościowsze byłoby porównanie :P

Zgadzam się, że na zdjęciach z Canona kolory są bliższe naturze.

Szperam po necie, na flickerze i insta poszukałam grup/osób fotografujących D750 - cuda ludzie robią i tą puszką, naprawdę .
    Na razie w pracy pochałania mnie robota a w weekendy życie, ale zaraz wrócę do tematu .

Dzięki wszystkim, i nie kłócić się, nie ma sensu

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Cytat Zamieszczone przez TomekCanon Zobacz posta

Jakie wnioski?
    Trafiliście klienta z poczuciem humoru?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Osobiście mam tylko Canona, jednak kolega ma Nikona D800 i D4s i na kolory nie narzeka
    Co do samych kolorów, to czasem zaglądam na stronę DR5000. Oni robią zdjęcia różnymi aparatami, a kolory mają takie same, więc może zamiast narzekać na kolory, warto byłoby zrobić sobie profil koloru swojej puszki - to wiele zmienia .
    Ostatnio edytowane przez tlustyx ; 13-06-2016 o 15:12
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Bardzo Wam dziękuję za wszystkie porady . Sprawa wygląda tak, że kupiłam korpus D750 , dzisiaj dotarł. Nie brałam szkieł, bo chcę zobaczyć jakie wyjdą zdjęcia z 50mm, którą mam, żeby w razie czego nie odsyłać za dużo sprzętu jak się rozmyślę . Cały czas mnie korcą te szkła Canona .
    Na razie szukam informacji w manualu i już na papierze widzę, że zmiana do mojego dziadka D50 taka, jak gdybym się przeniosła do innej epoki. WB można dopasować na każdym kanale osobno, co może znaczyć, że problem z żółtkiem, czy świnką rozwiąże się w parę minut, bajka .

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam serdecznie

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

@Moniika co do kolorów polecam również spróbować oprogramowanie Capture One PRO 9. Jeśli chodzi o szkła NIKON odświeżył w zasadzie wszystkie budżetowe stałki. W canonie na razie tylko 35mm/f2, reszta to konstrukcje z początku lat 90-tych Dopóki ktoś nie chce kupować obiektywów z serii "L" NIKON na chwilę obecną ma chyba lepszą ofertę.
    Miłego dnia
    moja www

Cytat Zamieszczone przez jinks Zobacz posta
    @Moniika co do kolorów polecam również spróbować oprogramowanie Capture One PRO 9. Jeśli chodzi o szkła NIKON odświeżył w zasadzie wszystkie budżetowe stałki. W canonie na razie tylko 35mm/f2, reszta to konstrukcje z początku lat 90-tych Dopóki ktoś nie chce kupować obiektywów z serii "L" NIKON na chwilę obecną ma chyba lepszą ofertę.
    Ten aparat to nie aparat, to bestia!

Problem z kolorami natomiast jest gorszy niż się spodziewałam, tzn. nie ze wszystkimi, bo kwiatki oddaje ładnie . Ale skóra to jest tragedia, to nawet nie żółtaczka, tylko - pardon, panowie - jakaś sr****a . Tragiczny zafarb w kolorze brunatnym/ochry.

Co do softu to dla mnie bez sensu jest korzystać z buk wie ilu tooli, postaram się znaleźć coś sensownego w necie na ten temat, żeby zmienić ustawienia w korpusie. Przecież ludzie robią nim zdjęcia, więc nie może być tak tragicznie . Co prawda jeden pan, którego fotki mi się bardzo podobają robi głównie w B&W .

No i ta sama 50-tka na tym korpusie pięknie rysuje, jakoś tak inaczej, nie mogę się doczekać 85-tki

A co do szkieł to faktycznie masz rację, ale te L-ki, ach jo

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

No właśnie do skóry C1 jest lepszy niż ADOBE (LR albo ACR). A tak swoją drogą, czy m mówimy o obróbce RAW-ów, czy o jpg prosto z puszki?
    Miłego dnia
    moja www

Cytat Zamieszczone przez jinks Zobacz posta
    No właśnie do skóry C1 jest lepszy niż ADOBE (LR albo ACR). A tak swoją drogą, czy m mówimy o obróbce RAW-ów, czy o jpg prosto z puszki?
    Jpgami nie zawracałabym sobie (ani nikomu innemu) głowy .

Na początek, jak pisałam, postaram się pozmieniać ustawienia i zobaczymy. Jest to naprawdę zaawansowana maszyna, pewnie trzeba trochę czasu poświęcić, żeby skorzystać z tego, co oferuje.
    Softem zajmę się na końcu. Takie zboczenie, chcę mieć jak najlepsze zdjęcia z korpusu, po co tracić czas na obróbkę .

Pozdrawiam

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów