Pokaż wyniki od 1 do 10 z 41

Wątek: Mam Nikona, myślę o zmianie systemu, możecie doradzić? :)

Mieszany widok

Domyślnie Odp: Mam Nikona, myślę o zmianie systemu, możecie doradzić? :)

Dzięki Wam za wszystkie uwagi.

Zawęziłam opcje, albo sam korpus D750, albo kupię 6D i 24-70 2.8 z opcją dokupienia później "lepszego" korpusu (i stałek, przede wszystkim 35mm) a 6D zostanie jako zapasowy.
    Kwestia stać-nie stać u mnie to bardziej priorytetów w tej chwili (dach trzeba przełożyć na mojej wiejskiej chacie w Polsce ) i pytania czy faktycznie potrzebuję w tym momencie 5D mark III.

Jeśli chodzi o Nikona zniechęca mnie ilość skarg i szukania pomocy w serwisie. Co prawda z moim dziadkiem przez 10 lat nie miałam takiej potrzeby, ale być może firmie nie zależy już tak bardzo na jakości? Moim zdaniem jeśli mam wydać nie takie małe w końcu pieniądze na korpus, to nie po to, żeby potem go naprawiać, wystarczy mi, że mam to w pracy .

Co do kolorów też bardziej odpowiada mi chłodniejsza tonacja Canona, jest bliższa naturze i przynajmniej teoretycznie na razie, będzie szybsza w obróbce.
    Przeszukałam trochę sieć, nie mam za dużo czasu na to ostatnio, znalazłam profile do ACR, które można zaimportować do softu i mieć z głowy. Tylko kupić Nikona, żeby potem ściągać profile canonowskie...?

Jeszcze pytanie, rozmawiałam z kolegą z pracy, który często lata do naszej formy do USA, powiedział, że on kupuje elektronikę tam i sobie przywozi, może to zrobić też dla mnie. Cenowo wygląda to faktycznie korzystnie plus w Adoramie do korpusu dorzucają Lightroom . Można kupić, czy lepiej zrobić to na miejscu w razie ewentualnej potrzeby wizyty w serwisie (oby nie )?

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez RAW Zobacz posta
    W Niemczech korzystałem z Calumet (sieć ze sprzętem photo). Świetna obsługa, ja tam wszystko kupowałem, w NL na pewno też jest, zresztą jak i masa innych sklepów / wypożyczalni.
    Gdziekolwiek byś nie mieszkała w NL to i tak wszystko i wszędzie jest blisko
    Prawie .

Dzięki za wskazówki, przydały się . Calumet też tu jest i znalazłam inne firmy które wysyłają pożyczony sprzęt do domu, super

Coś już napisał Awatar the.watcher
    Miasto
    Warszawa

Co jakiś czas przesiadam się z Canona na Nikona i z powrotem, zakładając że "sąsiada trawa jest zieleńsza"

Najlepsze lustro jakie miałem w ostatnich czasach to D800/D810 i gdybym nie filmował od czasu do czasu (C100, system Cinema EOS) to bym dalej siedział w Nikonie. I tego Ci życzę. Wcześniej miałem 20D, 40D, 5D, 5D2 i wciąż narzekałem na fatalny AF i marny DR. Od czasów Nikona (z matrycą Sony) przestałem narzekać na cokolwiek. Teraz wróciłem do Canona (5D3, 1Dx2 i c100) i narzekam dalej, ale nie mam wyboru
    Jeśli miałbym doradzać, to pozostanie w Nikonie: z cropem - D500 lub FF - D810.

Co do zakupu w Stanach, to wszystko zależy od aktualnego kursu dolara. Czasem ekstremalnie się opłaca, czasem gra niewarta świeczki. Połowę sprzętów przywiozłem sobie z USA, ale dolar stał znacznie lepiej. Teraz jeśli mam możliwość odliczenia VATu na miejscu, to taniej wychodzą zakupy w Europie.

I jeszcze jedno, na 8 lustrzanek, które przerobiłem w ostatnich latach, żadnej nie odsyłałem do serwisu w czasie gwarancji (a potrafię na jednej imprezie zrobić 5 tysięcy zdjęć i więcej Jedyny serwis był po upadku i czasem jakieś czyszczenie matrycy. Więc nie czuję tu ogromnego ryzyka, a jeśli już się coś zdarzy to zawsze można odesłać do USA, jak ma się tam kogoś, albo samemu się bywa.

Początki nałogu
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez the.watcher Zobacz posta
    Wcześniej miałem 20D, 40D, 5D, 5D2 i wciąż narzekałem na fatalny AF i marny DR. Od czasów Nikona (z matrycą Sony) przestałem narzekać na cokolwiek. Teraz wróciłem do Canona (5D3, 1Dx2 i c100) i narzekam dalej, ale nie mam wyboru
    Aż chce się powiedzieć nikonowiec z dziewięcioma postami na forum canona narzeka dalej bo nie ma wyboru na kiepski AF w 5D3. No po prostu "miszczu"

Coś już napisał Awatar the.watcher
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez radiki Zobacz posta
    Aż chce się powiedzieć nikonowiec z dziewięcioma postami na forum canona narzeka dalej bo nie ma wyboru na kiepski AF w 5D3. No po prostu "miszczu"
    Już z 10 postami!
    (nie tyle trzeba, żeby z giełdy skorzystać?)

Poza tym czytasz nieuważnie, w 1Dx2 też narzekam na AF!
    (w Nikonie/Sony jest mniej do narzekania)

Wybór tak naprawdę jest... Tylko jeśli chcesz filmować Canonem, a fotografować Nikonem/Sony, to ekonomicznie nieuzasadnione jest kupowanie szkieł i innych dupereli razy dwa, więc w efekcie zostaje i tak Canon. Póki co.

Kończąc OT: Jeśli kobieta siedzi w Nikonie, oswojona z jego klawiszologią i workflowem, to nie widzę argumentu żeby jej doradzać przejście do Canona. Nikonem osiągnie podobne efekty tylko łatwiej.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez radiki Zobacz posta
    Wiesz kolega posiadł wiedzę ostateczną i się nią dzieli z maluczkimi. On po prostu wie wszystko co dla kogo najlepsze, zna wszystkie zalety i wady puszek nawet tych które jeszcze nie zostały wyprodukowane .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uprawnienia umieszczania postów