Odp: Mam Nikona, myślę o zmianie systemu, możecie doradzić? :)
Zamieszczone przez RAW
W tym momencie zanim wybrałbym system poszedłbym do wypożyczalni i wypożyczył przynajmniej na 1 dzień 5DIII i D750 z odpowiednimi szkłami. Przetestowałbym AF a potem RAW-y w jakimś odrawiaczu (ewentualnie porównał jpgi jeżeli Ci wystarczają). Reszta jest dla mnie sprawą drugorzędną - ergonomia, rozmieszczenie przycisków itp, bo w obu body wygląda to podobnie.
Mam 5DIII ale gdybym wybierał teraz cały system dużym konkurentem byłby D750 (miałem tylko 2 dni). AF jest przynajmniej tak samo pewny jak w w 5DIII a matrycę ze względu na rozpiętość tonalną lepszą. Problemem mogą być wpadki jakościowe NIKONa (dotyczy to nie tylko tego modelu) i chyba kolor w NEFach: NIKON D 750, problem z kolorystyką - Strona 31 Chyba, bo ja tego nie zauważyłem Ogólnie obrazek w D750 zbliżył się do tego z canonów, nie ma już słynnej "żółtaczki" jak w D700.
Przejrzyj sobie też oba systemy pod kątem jakości i cen szkieł, które będziesz używać. No chyba, że będzie to tylko 50mm to wtedy ten parametr będzie nieistotny
i poczytaj na nikoniarzach wątki o D750, np. o af którego nikt nie chce wyregulować, bo zakładam że flary i inne problemy są już usunięte - ale może nie - widziałem wątek w którym facet się gorączkował bo kupił ponoć bez flary a flara jest .
Jestem szumofobem S50/1.4A. Mam ostrego kundla. Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień