Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 41 z 41

Wątek: Mam Nikona, myślę o zmianie systemu, możecie doradzić? :)

Domyślnie Odp: Mam Nikona, myślę o zmianie systemu, możecie doradzić? :)

Udało się )))

Pozmieniałam kilka ustawień, ale myślę, że największe znaczenie ma ustawienie Picture Control na "neutral - NL" i ponieważ używam PS/Lightroom zmieniłam Color Space na Adobe. Nie wiem, czy to miało znaczenie, raczej później w obróbce w sofcie. Mogłam kurczę posprawdzać każdą pojedynczą zmianę zrobieniem fotki...

W każdym razie to nie jest kompakt, i jak ktoś chce go tak traktować, to będzie narzekał na kolor . Wielu zmian można dokonywać dla każdego zdjęcia już w korpusie, ale kto by się chciał w to bawić .

Na stronie Nikona jest duży artykuł na temat Picture Controls:

Picture Controls Step-by-Step from Nikon

Co do kolorów ogólnie, to rzeczywiście wypadają blado , tzn. bardzo wierne temu, co widzi ludzkie oko. Dla mnie to na plus, bo zostaje większe pole do edycji później . I fakt, że na auto BW mają delikatny żółto-zielony zafarb (cały czas mówię o RAWach), ale to pewnie wina kolorów, które mamy w domu i muszę po prostu dostosować sobie ustawienia BW. Nie jest to w każdym razie nic, co wymagałoby spędzenia pół godziny przy jednym zdjęciu .
    Myślę, że trzeba poświęcić trochę czasu na poprawne ustawienie korpusu pod siebie, a to się wypłaci fajnymi zdjęciami prosto z puchy .

Jeszcze te dwa. Co prawda niekóre opcje zarezerwowane tylko dla D810, ale artykuły z 2014r. Fajnie pokazane jak można tworzyć swoje własne profile:

http://imaging.nikon.com/lineup/micr...ol/adjustment/

http://imaging.nikon.com/lineup/micr...E_CONTROL_AREA
    Ostatnio edytowane przez Moniika ; 30-06-2016 o 10:36

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów