Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 41

Wątek: Mam Nikona, myślę o zmianie systemu, możecie doradzić? :)

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

Domyślnie Odp: Mam Nikona, myślę o zmianie systemu, możecie doradzić? :)

Cytat Zamieszczone przez TomekCanon Zobacz posta
    Mam również 40D, na podstawie którego kupiłem 7D.
    święta racja, ja na podstawie 7d kupiłem 2x 5D
    tylko nie wiem co kupie na podstawie 5d
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Canon jest lepszy i tyle.
    Porównując obrazek z 7D który jest tylko "APS-C" a obrazek z D610 na pełnej klatce, to Canon wygrywa.
    Śmiała teza ale tak to jest gdy po fakcie chce się sobie samemu uzasadnić błędną decyzję Ja z tych dwóch body bez wahania wybrałbym nikona.

Początki nałogu
    Miasto
    EU

Witam wszystkich na forum.
    Właśnie przesiadłem się z Nikona. Miałem ich w życiu dużo.
    D50, D90, D200,D7000 i D610.
    Canon jest lepszy i tyle.
    Porównując obrazek z 7D który jest tylko "APS-C" a obrazek z D610 na pełnej klatce, to Canon wygrywa.
    Mam również 40D, na podstawie którego kupiłem 7D.
    Obrazek z 7D jest na tyle fenomenalny, ze na twoim miejscu chyba bym kupił drugi. Na zapas. W słoneczne i bezchmurne dni dorównuje mu chyba tylko inny ...7D
    Pozdrowienia,
    Paweł

Zdjęcia

Dzięki Wam za wszystkie uwagi.

Zawęziłam opcje, albo sam korpus D750, albo kupię 6D i 24-70 2.8 z opcją dokupienia później "lepszego" korpusu (i stałek, przede wszystkim 35mm) a 6D zostanie jako zapasowy.
    Kwestia stać-nie stać u mnie to bardziej priorytetów w tej chwili (dach trzeba przełożyć na mojej wiejskiej chacie w Polsce ) i pytania czy faktycznie potrzebuję w tym momencie 5D mark III.

Jeśli chodzi o Nikona zniechęca mnie ilość skarg i szukania pomocy w serwisie. Co prawda z moim dziadkiem przez 10 lat nie miałam takiej potrzeby, ale być może firmie nie zależy już tak bardzo na jakości? Moim zdaniem jeśli mam wydać nie takie małe w końcu pieniądze na korpus, to nie po to, żeby potem go naprawiać, wystarczy mi, że mam to w pracy .

Co do kolorów też bardziej odpowiada mi chłodniejsza tonacja Canona, jest bliższa naturze i przynajmniej teoretycznie na razie, będzie szybsza w obróbce.
    Przeszukałam trochę sieć, nie mam za dużo czasu na to ostatnio, znalazłam profile do ACR, które można zaimportować do softu i mieć z głowy. Tylko kupić Nikona, żeby potem ściągać profile canonowskie...?

Jeszcze pytanie, rozmawiałam z kolegą z pracy, który często lata do naszej formy do USA, powiedział, że on kupuje elektronikę tam i sobie przywozi, może to zrobić też dla mnie. Cenowo wygląda to faktycznie korzystnie plus w Adoramie do korpusu dorzucają Lightroom . Można kupić, czy lepiej zrobić to na miejscu w razie ewentualnej potrzeby wizyty w serwisie (oby nie )?

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez RAW Zobacz posta
    W Niemczech korzystałem z Calumet (sieć ze sprzętem photo). Świetna obsługa, ja tam wszystko kupowałem, w NL na pewno też jest, zresztą jak i masa innych sklepów / wypożyczalni.
    Gdziekolwiek byś nie mieszkała w NL to i tak wszystko i wszędzie jest blisko
    Prawie .

Dzięki za wskazówki, przydały się . Calumet też tu jest i znalazłam inne firmy które wysyłają pożyczony sprzęt do domu, super

Coś już napisał Awatar the.watcher
    Miasto
    Warszawa

Co jakiś czas przesiadam się z Canona na Nikona i z powrotem, zakładając że "sąsiada trawa jest zieleńsza"

Najlepsze lustro jakie miałem w ostatnich czasach to D800/D810 i gdybym nie filmował od czasu do czasu (C100, system Cinema EOS) to bym dalej siedział w Nikonie. I tego Ci życzę. Wcześniej miałem 20D, 40D, 5D, 5D2 i wciąż narzekałem na fatalny AF i marny DR. Od czasów Nikona (z matrycą Sony) przestałem narzekać na cokolwiek. Teraz wróciłem do Canona (5D3, 1Dx2 i c100) i narzekam dalej, ale nie mam wyboru
    Jeśli miałbym doradzać, to pozostanie w Nikonie: z cropem - D500 lub FF - D810.

Co do zakupu w Stanach, to wszystko zależy od aktualnego kursu dolara. Czasem ekstremalnie się opłaca, czasem gra niewarta świeczki. Połowę sprzętów przywiozłem sobie z USA, ale dolar stał znacznie lepiej. Teraz jeśli mam możliwość odliczenia VATu na miejscu, to taniej wychodzą zakupy w Europie.

I jeszcze jedno, na 8 lustrzanek, które przerobiłem w ostatnich latach, żadnej nie odsyłałem do serwisu w czasie gwarancji (a potrafię na jednej imprezie zrobić 5 tysięcy zdjęć i więcej Jedyny serwis był po upadku i czasem jakieś czyszczenie matrycy. Więc nie czuję tu ogromnego ryzyka, a jeśli już się coś zdarzy to zawsze można odesłać do USA, jak ma się tam kogoś, albo samemu się bywa.

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

@up spokojnie, w D5 teraz tez mozesz narzekac na dr .

Niestety wyciaganie cieni w Canonie lezy.

Miasto
    Warszawa

W D5 jest na co ponarzekać, nie przeczę
    Ale jak pisałem w innym wątku, jest lepszy od 1Dx2 w każdym aspekcie poza video i wyciąganiem cieni na małym ISO. Oczywiście nie wnikając w drobiazgi, które nie mają wpływu na jakość obrazka.

A z DR w Canonie jest kaszana, nawet w ostatniej 'jedynce'. Po rozjaśnieniu cieni o 2-3 stopnie, wychodzą takie paski (banding) i szumy, że użyteczne jest tylko po znacznym zmniejszeniu obrazka. Robiąc reporterkę Nikonem, wygodnie jest naświetlać na światła i potem ciągnąć cienie "ile wlezie" bez znacznej straty jakości. Nawet jeśli jest szum, to bardziej monochromatyczny i nie ma bandingu.

Początki nałogu
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez the.watcher Zobacz posta
    Wcześniej miałem 20D, 40D, 5D, 5D2 i wciąż narzekałem na fatalny AF i marny DR. Od czasów Nikona (z matrycą Sony) przestałem narzekać na cokolwiek. Teraz wróciłem do Canona (5D3, 1Dx2 i c100) i narzekam dalej, ale nie mam wyboru
    Aż chce się powiedzieć nikonowiec z dziewięcioma postami na forum canona narzeka dalej bo nie ma wyboru na kiepski AF w 5D3. No po prostu "miszczu"

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Że wy dajecie się w to wciągać ...

Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez radiki Zobacz posta
    Aż chce się powiedzieć nikonowiec z dziewięcioma postami na forum canona narzeka dalej bo nie ma wyboru na kiepski AF w 5D3. No po prostu "miszczu"
    Już z 10 postami!
    (nie tyle trzeba, żeby z giełdy skorzystać?)

Poza tym czytasz nieuważnie, w 1Dx2 też narzekam na AF!
    (w Nikonie/Sony jest mniej do narzekania)

Wybór tak naprawdę jest... Tylko jeśli chcesz filmować Canonem, a fotografować Nikonem/Sony, to ekonomicznie nieuzasadnione jest kupowanie szkieł i innych dupereli razy dwa, więc w efekcie zostaje i tak Canon. Póki co.

Kończąc OT: Jeśli kobieta siedzi w Nikonie, oswojona z jego klawiszologią i workflowem, to nie widzę argumentu żeby jej doradzać przejście do Canona. Nikonem osiągnie podobne efekty tylko łatwiej.

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów