Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 41

Wątek: Mam Nikona, myślę o zmianie systemu, możecie doradzić? :)

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

Domyślnie Odp: Mam Nikona, myślę o zmianie systemu, możecie doradzić? :)

zostać przy nikonie
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez RAW Zobacz posta
    Fakt. Dlatego napisałem o wpadkach jakościowych w tym modelu. Najmniej problemowym body ze stajni Nikona jest chyba D810 (koleżanka pewnie nie potrzebuje takiej rozdzielczości) i seria D4(s), D5 oraz D500 jest jeszcze nie przetestowane pewnie w 100%, wszystko przed kolegami z żółtego forum

Niemniej jednak D750 stanowi niezłą alternatywę dla 5DIII a w takim przypadku ważne jest wybrać dobry, duży sklep, który nie będzie robił problemu jeżeli trzeba będzie zwrócić aparat.
    zgadzam się, stanowi niezłą alternatywę pewnie bardziej do 6D niż 5DIII ale stanowi - uważam że szczególnie do zmiany systemu trzeba podchodzić bez emocji i zmieniać niechętnie bo to najcześciej są ruchy pozorne, ale lepiej wiedzieć niż nie wiedzieć o problemach, dodatkowo polski serwis ale jak rozumiem koleżanka nie mieszka w ojczyźnie więc przyjemność z serwisem ją ominie.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Początki nałogu
    Miasto
    Poznań

Jeżeli koleżanka nie odpina teraz pięćdziesiątki, to rzeczywiście idealnym i naturalnym wyborem wydaje się być 6d z 85/1.8 !

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Cytat Zamieszczone przez Moniika Zobacz posta
    Ta 50tka, którą mam radzi sobie lepiej, ale: zafarb żołty/magenta niestety został, WB trzeba poprawiać w sofcie. Dokładnie to, o czym piszą na "nikoniarze" z linku, który wkleiłeś. Szkoda, jeśli to samo dzieje się na d750, .....
    I właśnie to jest najcenniejsze w Nikonie, że podtrzymują tradycję. Ten sam bagnet zapewnia możliwość podpięcia bardzo starych szkieł. Ten sam firmowy zafarb pozwala na wykorzystanie wyoracowanych przez lata i sprawdzonych metod obróbki. Nie było zapewne łatwo zasymulować w dzisiejszej matrycy CMOS tradycyjne cechy obrazka z matrycy CCD sprzed 11 lat, a jednak się udało.
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez Moniika Zobacz posta
    Witam wszystkich,

przejdę od razu do konkretów, mam pytanie i może będziecie mogli pomóc . Używam archaicznego już Nikona D50, chcę kupić nowy korpus. Na początku żaden inny nie wchodził w grę poza sprzętem Nikona (przyzwyczajenie), ale przeglądając galerie naprawdę duże wrażenie pod względem jakości zdjęć robią na mnie fotki z Canona. Zastanawiam się więc nad zmianą systemu, tym bardziej, że praktycznie nie ściągam stałki 50mm, więc nie będzie mi żal rozbudowanego zaplecza obiektywów, którego nie mam .
    Co dokładnie mi się podoba, to na zdjęciach ze szkieł Canona (głównie L-ki 24-70 2.8) to, co jest w polu ostrości jest pięknie ostre, a reszta ładnie, gładko rozmyta. Nie wiem jak to określić, ale te zdjęcia są takie "czyste". Rzadko coś takiego spotykam wśród tych zrobionych Nikonem. Nie wiem tylko, czy to moja subiektywna opinia, czy tak faktycznie jest?

I teraz pytanie o korpus i w którą stronę pójść?
    Kiedyś, 12 lat temu robiłam trochę zdjęć ślubnych. Z chęcią zostawiłabym korporację i pracę informatyka na rzecz bycia wolnym strzelcem i robienia fotografii ślubnej/ciążowej/dziecięcej. Ale się boję . Jednak myślę też pod tym kątem.

Po najmniejszej linii oporu = kupić Nikona D750, bo to był mój pierwszy na liście i dokupić szkła.
    Zestaw, który bym chciała to jednak Canon Eos 5D Mark III + 24-70 2.8 - ale cena. Prawie 5K euro w tym momencie dla mnie to trochę dużo. Jest sens kupić tańszy korpus i tą L-kę, którą wymieniłam? Co polecacie? Czy zostać jednak przy Nikonie?
    I nie chodzi mi o wywoływanie kolejnej wojny systemowej, ale może jest tu ktoś, kto się przesiadł, jest zadowolony, bądź nie?

Z góry wielkie dzięki
    Skończyłem przygodę z Nikonem na D300, wróciłem na chwilę do 7100 ale teraz ciągnie mnie do FF Nikona. Lubię AF w Nikonie, klawiszologię, wg mnie korpusy Nikona są lepiej wykonane. Moje zapały Do FF ostudziły wpadki Nikona w ostatnich latach i podejście tej firmy do klienta. Wysoką jakość obrazka w systemie Canona da ci 6D do tego może być 24-70 2,8. Jeżeli masz 1 szkło to zmiana będzie bezbolesna, jeżeli więcej i to dobrych to bym się zastanowił.

Początki nałogu
    Miasto
    EU

Jeżeli mogę ci coś doradzić, to powiem tak: jeżeli jesteś pewna, ze "bawi" cię fotografia, to mimo tego, iż może jeszcze nie wszystko wiesz i twoje fotograficzne gusta nie są jeszcze do końca sprecyzowane, to kup najlepszy sprzęt na jaki cię w danym momencie stać. Zaoszczędzisz sporo czasu i pieniędzy. I bredzisz miała okazje zrobić więcej zdjeć, a mnie zajmować się gratami
    Powodzenia.
    Pozdrowienia,
    Paweł

Zdjęcia

Początki nałogu Awatar tkosiada
    Miasto
    UK

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    ... Ten sam firmowy zafarb pozwala na wykorzystanie wyoracowanych przez lata i sprawdzonych metod obróbki. Nie było zapewne łatwo zasymulować w dzisiejszej matrycy CMOS tradycyjne cechy obrazka z matrycy CCD sprzed 11 lat, a jednak się udało.
    No właśnie nie, bo matryca w każdym kolejnym body pochodzi od innego producenta, inne je oprogramowanie i nici z poprzednich przyzwyczajeń i doświadczeń. Uczysz sie o obróbki od nowa. Info po zebraniu wniosków od użytkowników nikoniarze. W canonie tez są ale te różnice są mniejszy i łatwiejsze do ogarnięcia
    x pro2/ 23/ 56/10-24/

Coś już napisał Awatar TomekCanon
    Miasto
    Kraków

Witam wszystkich na forum.
    Właśnie przesiadłem się z Nikona. Miałem ich w życiu dużo.
    D50, D90, D200,D7000 i D610.
    Canon jest lepszy i tyle.
    Porównując obrazek z 7D który jest tylko "APS-C" a obrazek z D610 na pełnej klatce, to Canon wygrywa.
    Mam również 40D, na podstawie którego kupiłem 7D.

Początki nałogu
    Miasto
    WN

Wow, stawiać wyżej tak gnojony 7D, to Ty chłopie musisz naprawdę robić zdjęcia, a nie mieć czasu na czytanie testów

Wybrałbym D750. Szkło na pewno się znajdzie.

Cytat Zamieszczone przez TomekCanon Zobacz posta
    Porównując obrazek z 7D który jest tylko "APS-C" a obrazek z D610 na pełnej klatce, to Canon wygrywa.
    Mam również 40D, na podstawie którego kupiłem 7D.
    Baaardzo śmiała teza :-). W moim przekonaniu 7D z niczym współczesnym nie wygrywa.
    Ostatnio edytowane przez KrZyChUM ; 09-06-2016 o 13:49
    [ 500px ]

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów