Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: 5D mk III i problem z pokrętłem szybkiej kontroli

Mieszany widok

Domyślnie 5D mk III i problem z pokrętłem szybkiej kontroli

Witam

Kupiłem wczoraj 5D mk III.
    Wszystko działa bezbłędnie i po przesiadce z 60D jest po prostu świetnie.
    Poza jednym małym detalem - otóż tzw. pokrętło szybkiej kontroli (to od przysłony w M), działa płynnie do pewnego momentu. W pewnym momencie obrotu skok zaczyna być dużo bardziej wyczuwalny - i to w taki dziwny i głośny sposób, że trudno oprzeć się wrażeniu, że coś jest nie tak. Ciężko to dokładnie opisać, ale kiedy obracam nim to do pewnego momentu wszystko idzie dobrze i cicho, aż dojdę do miejsca gdzie czuć jakby... hmmm.... chrobotanie..? I tak przez kilka stopni, po czym znów zaczyna się obracać z delikatnym i bezszelestnym skokiem. Problem pojawia się kiedy znów obrócę pokrętłem niemal o pełny obrót..

Będę wdzięczny innym użytkownikom tego aparatu o informacje, czy u was skok jest tak samo równy przez całe 365 stopni.

Dziękuję z góry za komentarze typu: nie słuchaj kółka rób zdjęcia... Jest to jak dotąd mój najdroższy zakup i chciałbym mieć 100% pewność, że tak dużo $$$ poszło na sprzęt całkowicie sprawny

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Domyślnie Odp: 5D mk III i problem z pokrętłem szybkiej kontroli

W serwisie pewnie wymienia, mozesz tez krecic az sie "rozchodzi'.

Uzależniony

Mechanizm skokowy pokretla zrealizowany jest tam przy zastosowaniu sprezynki i malej kulki nia napedzanej. Byc moze, ze albo bieznia kulki w jakis sposob sie miejscami zdegenerowala, albo sprezynka sie pogiela i zaczyna o te bieznie szorowac - bez rozbiorki nic pewnego sie nie powie , a zeby dojsc do niej musisz zdjac pokrywe tylna, przednia i caly Top Cover. Podzespol rozbieralny i naprawialny.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez jelcyk Zobacz posta
    Mechanizm skokowy pokretla zrealizowany jest tam przy zastosowaniu sprezynki i malej kulki nia napedzanej. Byc moze, ze albo bieznia kulki w jakis sposob sie miejscami zdegenerowala, albo sprezynka sie pogiela i zaczyna o te bieznie szorowac - bez rozbiorki nic pewnego sie nie powie , a zeby dojsc do niej musisz zdjac pokrywe tylna, przednia i caly Top Cover. Podzespol rozbieralny i naprawialny.
    Przy okazji pozwolę sobie zapytać jak to wygląda w 70d?

Dzięki obu za szybkie odpowiedzi!

Aparat kupiony wczoraj więc raczej nie zamierzam sam niczego rozkręcać
    Myślicie, że powinienem udać się z tym fantem do sprzedawcy?

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Cytat Zamieszczone przez PhotoCut Zobacz posta
    Dzięki obu za szybkie odpowiedzi!

Aparat kupiony wczoraj więc raczej nie zamierzam sam niczego rozkręcać
    Myślicie, że powinienem udać się z tym fantem do sprzedawcy?
    Tak niech wymieni na model wolny od wad.

Cytat Zamieszczone przez zdebik Zobacz posta
    Tak niech wymieni na model wolny od wad.
    dokładnie, bo to jest wada.

cześć
    Ja w końcu to 7d z wątku do którego podajecie linki oddałem. A ponieważ to już drugi raz kiedy w anglii kupiłem towar wątpliwej jakości - nowe 7dMII mam zamiar kupić w Polsce (w sklepie, w którym mnie znają).

Wcześniej kupiłem (także w Anglii) 70-200/4 LIS. Bardzo szybko zauważyłem, że AF jakby leciutko się zacina, przez co pracował nieco dłużej. Kiedy to zauważyłem zacząłem sprawdzać obiektyw pod kątem ustawiania ostrości w najszerszym zakresie. No i wyszło, że obiektyw zacina się na coraz dłużej... długo by o tym pisać. W końcu wymieniłem obiektyw na nowy. W przypadku obiektywów canona można sobie sprawdzić po numerze seryjnym gdzie został egzemplarz wyprodukowany i kiedy. Pierwszy obiektyw który mi wysłali był z 2012 roku natomiast ten drugi już z 2015. Ja kupowałem w 2015.
    Nie mówię, że obiektyw z 2012 roku jest gorszy ale przecież gdzieś się musi poniewierać przez te wszystkie lata po półkach sklepowych czy magazynach. może został upuszczony, kopnięty itp itd.

ogólnie nabrałem podejrzeń do jakości usług z UK.

Dodam, że z Polski mam 300/4 IS L który służy mi już dobre 8 a może i więcej lat i wciąż jest niezawodny. Miałem canona 20d potem 40d i ich kółka nastaw wciąż pracują niezmiennie dobrze i płynnie a tu nagle kupuję aparat z jeszcze wyższej półki i... bubel.

ja sobie wyobrażam to tak.
    Fabryka, jak to fabryka. Pracują różni ludzie i różni liderzy. A wszyscy oni produkują... i to dużo. I zanim ktoś zauważy (ktoś komu w ogóle się chce zauważyć), że w partii zaczyna pojawiać się bubel, zanim zostaną podjęte jakieś działania to i tak wiele pozaklasowych elementów przedostanie się do produktów końcowych. Nie ma co mówić, że ten model tak ma. Z pewnością projekt nie zakładał nierównej pracy mechanizmu czy odstającej uszczelki czy innych jeszcze niedociągnięć.
    Dlatego właśnie powinni takie buble wymieniać na wolne od wad. dla mnie to oczywiste. Ale sprzedawcy zwykle innymi zasadami się kierują i jak tylko ktoś cię nie zna, nikt nie poleci to przeważnie będą chcieli cię spławić bo zawracasz d...e na lewo. powinieneś się cieszyć, że kółko w ogóle się kręci i nie odpada.

pozdr
    marcinR

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Zakładam, że wszystko jest OK. Był już podobny wątek na forum. W 6D jest podobnie - w pewnym zakresie obrotu słychać jakby delikatne chrobotanie. Zdaje się, że kolega z 70D też o tym pisał. Niektórzy w ogóle tego nie zauważają. Przy założeniu, że skok jest taki sam. Moja diagnoza - ten typ tak ma

No właśnie póki co sam skok jest ok - tylko odczucia słuchowo-dotykowe nie...

Biorę pod uwagę to, żeby nie przejmować się tym do czasu, aż faktycznie kółko przestanie odpowiednio reagować i wtedy wysłać do serwisu. Tylko jeśli stanie się to w 1szym roku od kupna, to musiałbym chyba wysyłać na Żytnią przez sklep prawda? Zawsze szybciej bezpośrednio...

Trochę to jednak irytujące kupować sprzęt za ponad 10K gdzie jakaś tam sprężynka i kulka nie działają dobrze..

PS - próbowałem wczoraj znaleźć jakieś wątki o podobnym temacie, ale bez rezultatu, a zdawało mi się, że już gdzieś o tym czytałem

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Cytat Zamieszczone przez PhotoCut Zobacz posta
    Tylko jeśli stanie się to w 1szym roku od kupna, to musiałbym chyba wysyłać na Żytnią przez sklep prawda?
    Możesz słać bezpośrednio.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów