Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Canon 50/1.8 STM - problem z ustawieniem ostrości

Mieszany widok

Coś już napisał

Domyślnie Odp: Canon 50/1.8 STM - problem z ustawieniem ostrości

Polecono mi zrobić takie testy więc zrobiłem : )
    W nietestowych warunkach wychodzi mi jak napisałem wyżej: frontfocus. Przykłady pokazałem jak wyglądają, podobnie jest w innych sytuacjach, tzn określiłbym, że 1/3 zdjęć jest z ostrością nie tam gdzie chciałem. Robiąc zdjęcia ludziom, "portrety" czy pozowane pstryki, na 3 strzały każdy jest trafiony inaczej, liczę przy tym, że jeden będzie celny.

Bywalec Awatar niki68
    Miasto
    Łuków

Domyślnie Odp: Canon 50/1.8 STM - problem z ustawieniem ostrości

Cytat Zamieszczone przez wd40 Zobacz posta
    ... tzn określiłbym, że 1/3 zdjęć jest z ostrością nie tam gdzie chciałem. Robiąc zdjęcia ludziom, "portrety" czy pozowane pstryki, na 3 strzały każdy jest trafiony inaczej, liczę przy tym, że jeden będzie celny.
    Przyzwyczaj się :-). Mam trzy puszki C i sześć słoików. Na każdej zaczynając od 1100 do 7D MkII kończąc (wykonując pięć strzałów ze statywu w to samo miejsce i w takich samych warunkach) uzyskasz w 1/3 inny rozkład GO, a czasem zwykłe pudło. Wszystko mi się w C podoba ... ale nie AF, a przynajmniej jego powtarzalność. Nie lubię Nikona za kolory, szumy w tańszych puszkach, ceny obiektywów itd. ale nie za AF. Oczywiście za chwilę zostanę zrugany przez kolegów z CB, którzy napiszą, że ich sprzęt zawsze i wszędzie trafia i jest idealny:-) Być może miałem mniej szczęścia lub przez pięć lat nie nauczycłem się fotografować.
    Mam kolegę, który śluby robi bez AF i jakoś daje radę. Ktoś kiedyś powiedział, że jak chcesz mieć ostrość na 100% tam gdzie chcesz to ostrz manualnie. Musisz tylko mieć jaja bo korzystanie z LV wśród zawodowców uchodzi za wstydliwe :-). Ja mam to w d ...e. Jak siedzę w budzie albo pod siatką, to ze swoim aparatem moge robić co chcę.
    Pozdrawiam

Uprawnienia umieszczania postów