Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: Canon 50/1.8 STM - problem z ustawieniem ostrości

Bywalec Awatar niki68
    Miasto
    Łuków

Domyślnie Odp: Canon 50/1.8 STM - problem z ustawieniem ostrości

Cytat Zamieszczone przez wd40 Zobacz posta
    ... tzn określiłbym, że 1/3 zdjęć jest z ostrością nie tam gdzie chciałem. Robiąc zdjęcia ludziom, "portrety" czy pozowane pstryki, na 3 strzały każdy jest trafiony inaczej, liczę przy tym, że jeden będzie celny.
    Przyzwyczaj się :-). Mam trzy puszki C i sześć słoików. Na każdej zaczynając od 1100 do 7D MkII kończąc (wykonując pięć strzałów ze statywu w to samo miejsce i w takich samych warunkach) uzyskasz w 1/3 inny rozkład GO, a czasem zwykłe pudło. Wszystko mi się w C podoba ... ale nie AF, a przynajmniej jego powtarzalność. Nie lubię Nikona za kolory, szumy w tańszych puszkach, ceny obiektywów itd. ale nie za AF. Oczywiście za chwilę zostanę zrugany przez kolegów z CB, którzy napiszą, że ich sprzęt zawsze i wszędzie trafia i jest idealny:-) Być może miałem mniej szczęścia lub przez pięć lat nie nauczycłem się fotografować.
    Mam kolegę, który śluby robi bez AF i jakoś daje radę. Ktoś kiedyś powiedział, że jak chcesz mieć ostrość na 100% tam gdzie chcesz to ostrz manualnie. Musisz tylko mieć jaja bo korzystanie z LV wśród zawodowców uchodzi za wstydliwe :-). Ja mam to w d ...e. Jak siedzę w budzie albo pod siatką, to ze swoim aparatem moge robić co chcę.
    Pozdrawiam

Coś już napisał

Aparat wraz z obiektywem był na Żytniej. Puchę skalibrowano do wzorca, następnie obiektyw pod puchę, wróciło. Za wiele to nie zmieniło. W dalszym ciągu AF zachowuje się nieprzewidywalnie. Trochę ręce opadają.

Coz! Raz, ze miales doswiadczenie z obiektywami do 35mm - a tu masz 50. Dwa, ze tamte mialy f4 a tu masz f1.8. Zatem glebia ostrosci znacznie mniejsza wiec i problem bardziej widac... Jak serwis nie znalazl nic niepokojacego to coz... Raczej trzeba z tym zyc. Jak z hot pixelami i paproszkami na matowce. Wiem, ze ten AF wkurza - mialem (mam) dokladnie tak samo. Czasem jest frot focus i nic nie poradzisz. Czesc zdjec moze byc nie trafiona. Taki to juz system. Jest szybki ale sie myli. Jak powiedzial kolega wczesniej - czasem uzyc live view jak naprawde potrzeba ostrosci. Ja dodtakowo zauwazylem (co jest oczywiste), ze warto miec na uwadze na czym ustawiamy ostrosc. Cos co ma slabsze kontury itp. nie pomoze dobrym ustawieniu ostrosci. Dobrze by bylo gdybys mogl przetestowac inny obiektyw 50mm a swoj na innym korpusie...
    Ostatnio edytowane przez AndrzejXM ; 18-08-2016 o 11:38
    Mały, prosty, fajny 100D. https://www.flickr.com/photos/andrzejxm/

Pełne uzależnienie Awatar aptur

50 STM ma zaskakująco celny AF. Serio piszę. Ostatnio wziąłem go nawet do kościoła. 99% idealnie w punkt. Dodatkowo o ile eLki musiałem delikatnie kalibrować w body to ten obiektyw fabrycznie na zero. Kupiłem używany za 350zł tylko aby pokryć lukę pomiędzy 35 i 85mm i wszystkim polecam. Do starej pięćdziesiątki w ogóle nie ma porównania w kwestii AF.

Coś już napisał

Przeglądając zdjęcia zauważyłem, że na 16-35/4 też ma tendencję do ustawiania FF w różnych sytuacjach. Tak jak piszecie, na 35/4 nie rzuca się to tak w oczy jak przy 50. Czyżby jednak coś z body? Zawsze wchodzi FF, nigdy w drugą stronę.

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

jeśli już to body do wzorca i tyle
    SONY

Coś już napisał

@salas, jak pisałem wyżej body było kalibrowane do wzorca.

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Zrób zdjęcie na LV. Potem skalibruj AF w body tak, aby było identycznie jak na LV. Więcej nic nie wymyślisz.

Jeśli chodzi o 6D to z jasnymi obiektywami używaj tylko i wyłącznie punktu centralnego.
    On gdy masz skalibrowany obiektyw z aparatem jest naprawdę powtarzalny.
    Pozostałe punkty to raz działają raz nie.
    I tak ogólnie takich jasnych stałek trzeba się trochę nauczyć.
    Tzn. np. w czasie robienia zdjęć wynajdować miejsca o najlepszych kontraście.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów