Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Canon 50/1.8 STM - problem z ustawieniem ostrości

Coś już napisał

Domyślnie Canon 50/1.8 STM - problem z ustawieniem ostrości

Mam problem z tytułowym obiektywem. Zachwalana przez wiele osób celność u mnie się nie sprawdza. Myślałem, że to to wina braku doświadczenia, bo to moja pierwsza stałka i jasny obiektyw w ogóle.
    Często zdarza mu się frontfocus. Im obiekt dalej tym gorzej. Przysiadłem teraz do testowania powtarzalności AF, i z około 2 metrów celowałem w obiekt testowy, na środkowym AF oczywiście. Efekt był taki jaki zauważyłem wcześniej, nie odrywając oka od wizjera i utrzymując punkt w tym samym punkcie w większości zdarza mu się doostrzać. Danie korekcji na + skutkuje że celność zaczyna iść w backfocus.
    Przykład ff, ostrość ustawiana na dzieci:
    Test

Teraz pytanie, czy to normalne? Nie mam doświadczenia z jasnymi stałkami. Starałem się porównać do 16-35/4 @ 35/4 z bliskiej odległości, tam ustawia w punkt, nie widzę też innego rozłożenia głębi. A może źle testuję?

Ed.
    Dwa zdjęcia (krop) w tych samych warunkach utrzymując punkt AF w tym samym miejscu.
    raz
    dwa
    Ostatnio edytowane przez wd40 ; 05-06-2016 o 21:25

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

Domyślnie Odp: Canon 50/1.8 STM - problem z ustawieniem ostrości

How To Test a Lens
    tak przetestuj jak napisane, a nie z rączki na podwórku, druga rzecz to weś drugi obiektyw który posiada taka samą ogniskową i porównaj wyniki, dodatkowo od siebie dodam ze takie testy warto tez sprobowac w kilku roznych warunkach swiatla, zarowe, dzienne, zachmurzone, fluorescencyjne , z praktyki wiem ze af roznie moze zaskoczyc przy roznym swietle. Dodatkowo pamietaj o zmianie F wzgledem sprawdzenia gdzie zachodzi FF/BF . Zrób kilka zdjeć aby mieć rozstrzał czy to niejest przypadkiem wina akurat jednego ujęcia AF rzecz mylna, czasem płata figle.
    Podsumowując:
    - Ustaw solidny statyw solidny!
    -wydrukuj karte testową
    -wykonaj zdjęcia zgodnie z instrukcją
    -wykonaj serie zdjęć(ja bym wykonal dla jednego ujęcia około 10 , daje ci to zawsze łatwy % miernik, 5 zdjęć to 50%) w różnych warunkach oświetleniowych, na różnych F, z wężyka (to ważne to niweluje każde poruszenie)czyli 10xf1,8 , 10xf2,0 10xf2,2 itd. do 6,3 ja bym pewnie robił ale to zależy już od ciebie
    -wykonaj zdjęcia porównawcze na LV do tych powyżej również to samo 10xf1,8 itd
    -pożycz (jeżeli nie masz własnego) inny obiektyw o pokrywającej się ogniskowej i wykonaj powyższe zdjęcia znowu i porównaj je (błąd może wynikać nie tylko z obiektywu ale i z matrycy, mozliwe ze twój obiektyw jest ok ale juz aparat niekoniecznie)

Niestety jedno zdjęcie ruszających się dzieci i to jeszcze w pewnym stopniu pod słońce nie jest żadnym wyznacznikiem. To co ci opisałem to wieloletnie doświadczenie a nie wymysł i widzimisię .
    Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Cytat Zamieszczone przez wd40 Zobacz posta
    Mam problem z tytułowym obiektywem.
    Na zdjęciach pudełka filtru masz lekki back focus. Z kolei na zdjęciu dzieciaków jest FF. Zrób jeszcze raz zdjęcie czegoś nieruchomego na dalszych odległościach. Ruszające się dzieciaki to nie jest dobry pomysł. Problem powinno dać się rozwiązać przez mikrokalibrację AF w body. Mój egzemplarz ostrzy bez zastrzeżeń. Nie wymagał żadnej kalibracji.
    poczytaj:
    Mikroregulacja AF – Precyzyjna korekta AF | Testowisko

Coś już napisał

Dzieci to tylko przykład. Mam kilka fot osób, które stały w bezruchu i ostrość zaczyna się wyraźnie przed nimi, wnioskuję po trawie, chodniku. Fakt, że część tych zdjęć była robiona ze słońcem naprzeciwko, ale poza kadrem. Albo ostrzone było na oko a ostrość została na czubku nosa.
    Tak, tam był BF bo wtedy bawiłem się ustawieniami mikroregulacji, przykład powyżej oczywiście dla tych samych ustawień.
    W wolnej chwili zrobię tak jak tu piszecie, dzięki wielkie za wskazówki.

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

Cytat Zamieszczone przez wd40 Zobacz posta
    Dzieci to tylko przykład. Mam kilka fot osób, które stały w bezruchu i ostrość zaczyna się wyraźnie przed nimi, wnioskuję po trawie, chodniku. Fakt, że część tych zdjęć była robiona ze słońcem naprzeciwko, ale poza kadrem. Albo ostrzone było na oko a ostrość została na czubku nosa.
    Tak, tam był BF bo wtedy bawiłem się ustawieniami mikroregulacji, przykład powyżej oczywiście dla tych samych ustawień.
    W wolnej chwili zrobię tak jak tu piszecie, dzięki wielkie za wskazówki.
    nie rozumiesz, to ze ktos stoi nie znaczy ze sie nie rusza, druga rzecz to ty sam się poruszasz, drasz lekko zawsze ,oddychając czy cos, dlatego test przeprowadza się w sposób jak opisałem wyżej, a to też tylko test i nic więcej
    Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Coś już napisał

Ok, witam ponownie po dłuższej przerwie.
    Test zrobiłem najlepiej jak się dało, na statywie, w różnych warunkach i ze źródłem światła z różnych stron. Przedstawiam poniżej link do zdjęć, wszystkie zrobione na 1.8, tam, gdzie nie mam tablicy zrobiłem też crop do punktu, w który celowałem - centralny AF. Numery cropa odpowiadają numerom oryginału. Pierwsza połowa zdjęć z danej sceny ostrzona z bliższego końca skali AF, druga z dłuższego. Sam obiektyw był ustawiony na +1 w konfiguracji AF.
    Dobrą duszę, która znalazła by chwilę na zapoznanie się proszę o wypowiedzenie się.

Link dropbox

Coś już napisał

Podbiję.
    Wiem, że dałem dużo materiału, ale chciałem zrobić testy jak najlepiej. Może przedstawić to w korzystniejszej dla Was formie?

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

daj se spokój z testami, porób jakieś portrety czy co tam najchętniej focisz, jak będziesz widział problem to dopiero wróć do tematu.
    W ogóle takie testy robi się na odległości 50xogniskowa czyli w tym wypadku 2,5metra. Statyw, dobre warunki, tablica testowa i jedziesz, a nie wychodzisz na dwór i strzelasz co popadnie po kilka kilkanaście strzałów..
    SONY

Coś już napisał

Polecono mi zrobić takie testy więc zrobiłem : )
    W nietestowych warunkach wychodzi mi jak napisałem wyżej: frontfocus. Przykłady pokazałem jak wyglądają, podobnie jest w innych sytuacjach, tzn określiłbym, że 1/3 zdjęć jest z ostrością nie tam gdzie chciałem. Robiąc zdjęcia ludziom, "portrety" czy pozowane pstryki, na 3 strzały każdy jest trafiony inaczej, liczę przy tym, że jeden będzie celny.

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Jeden test dla mnie warto zrobic. Postaw aparat na statyw ustaw cos powiedzmy 2metry przed obiektywem. Wyostrz normalnie spustem i pstryknij (mozesz zrobic nawet 3 foty czy 5 ile chcesz i za kazdym razem przeostrz) i to samo zdjecie zrob na liveview. Jesli roznica miedzy LV a normalnie pstryknietym zdjeciem jest duza tzn ze cos jest zle i obiektyw nie trafia. Jesli masz duze roznice miedzy tymi 3ma 5ma fotami normalnie ostrzonymi to tez slabo, af niepowtarzalny i mozesz to zglaszac na gwarancji

tapnięte z tela
    SONY

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów