How To Test a Lens
tak przetestuj jak napisane, a nie z rączki na podwórku, druga rzecz to weś drugi obiektyw który posiada taka samą ogniskową i porównaj wyniki, dodatkowo od siebie dodam ze takie testy warto tez sprobowac w kilku roznych warunkach swiatla, zarowe, dzienne, zachmurzone, fluorescencyjne , z praktyki wiem ze af roznie moze zaskoczyc przy roznym swietle. Dodatkowo pamietaj o zmianie F wzgledem sprawdzenia gdzie zachodzi FF/BF . Zrób kilka zdjeć aby mieć rozstrzał czy to niejest przypadkiem wina akurat jednego ujęcia AF rzecz mylna, czasem płata figle.
Podsumowując:
- Ustaw solidny statyw solidny!
-wydrukuj karte testową
-wykonaj zdjęcia zgodnie z instrukcją
-wykonaj serie zdjęć(ja bym wykonal dla jednego ujęcia około 10 , daje ci to zawsze łatwy % miernik, 5 zdjęć to 50%) w różnych warunkach oświetleniowych, na różnych F, z wężyka (to ważne to niweluje każde poruszenie)czyli 10xf1,8 , 10xf2,0 10xf2,2 itd. do 6,3 ja bym pewnie robił ale to zależy już od ciebie
-wykonaj zdjęcia porównawcze na LV do tych powyżej również to samo 10xf1,8 itd
-pożycz (jeżeli nie masz własnego) inny obiektyw o pokrywającej się ogniskowej i wykonaj powyższe zdjęcia znowu i porównaj je (błąd może wynikać nie tylko z obiektywu ale i z matrycy, mozliwe ze twój obiektyw jest ok ale juz aparat niekoniecznie)

Niestety jedno zdjęcie ruszających się dzieci i to jeszcze w pewnym stopniu pod słońce nie jest żadnym wyznacznikiem. To co ci opisałem to wieloletnie doświadczenie a nie wymysł i widzimisię .