Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 76

Wątek: >> TAMRON 28-75, jak sprawdzic...

Bywalec
    Miasto
    Opolskie

Domyślnie

Czy jest przyjęta jakaś odległośc (może względem ogniskowej) od przedmiotu podczas sprawdzania obiektywu ?
    Spotykam sie z róznymi samplami, różne odległości przy różnych ogniskowych. Jaką odległość od przedmiotu należy zachowac np. przy sprawdzeniu Tamrona 28-75? Np. przy 28 mm. odległość 1 m. jest wszystko ostre a z odległości 50-70 m. mydło.

Domyślnie

Co sie tyczy Tamrona 28-75 to mogę wam powiedzieć że przy moim 300D robi przeciętne zdjęcia, może inaczej, nie zachwycają jakością, ale dzisiaj pożyczyłem od znajomego jego puszkę też 300D, strzeliłem parę fotek i wrzuciłem na kompa, gdy zobaczyłem zdjęcia mało z krzesła nie spadłem, rewelacja ostre jak żyleta. Teraz nie dziwię się że jest tyle zwolenników i przeciwników tego obiektywu. Spasować go tylko z odpowiednią puszką i nie trzeba nic lepszego. Po tym doświadczeniu nie pozostaje mi nic innego jak spróbować skalibrować mojego Canonka pod te konkretne szkło, ciekawe co z tego wyjdzie, a może ktos juz jest po takim zabiegu to by sie podzielił spostrzeżeniami.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jachoo
    Co sie tyczy Tamrona 28-75 to mogę wam powiedzieć że przy moim 300D robi przeciętne zdjęcia, może inaczej, nie zachwycają jakością, ale dzisiaj pożyczyłem od znajomego jego puszkę też 300D, strzeliłem parę fotek i wrzuciłem na kompa, gdy zobaczyłem zdjęcia mało z krzesła nie spadłem, rewelacja ostre jak żyleta. Teraz nie dziwię się że jest tyle zwolenników i przeciwników tego obiektywu. Spasować go tylko z odpowiednią puszką i nie trzeba nic lepszego.
    A moglbys podrzucic jakies zdjecie ze swojej puszki i Tamrona, ale tak by exif mozna bylo zobaczyc?

Domyślnie

Zarzuce jakieś zdjęcia jak tylko wrócę z nad morza. Maja 300-ta siadła i pojechała do serwisu, chyba migawka jeszcze nie wiem, stąd pożyczony sprzęt w moich rękach. Sprzęt mi siadł 2 dni przed wyjazdem, dobrze że było skąd pożyczyć.

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

ja mam wrażenie, że moj tamron z kolei mydli do f 4. Wg mnie ostrzy często przed obiekt, ale czy może być FF ok 1.5m przy odl.5-6m?? to z pleneru a dzis jak "testy" porobiłem to wskazuje na BF przy 28mm i 50mm a przy 75mm jest oki. czy to możliwe??

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekb
    ale czy może być FF ok 1.5m przy odl.5-6m??
    może i tak często się zdarza z 350D/300D na 28 i 2,8

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

jeśli tak to można cos zrobić? jak skalibruje pudło to sie pozmienia z innymi szkłami przecież.

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekb
    jeśli tak to można cos zrobić? jak skalibruje pudło to sie pozmienia z innymi szkłami przecież.
    Egzemplarze wysyłane do Tamrona w celu kalibracji z 350D wracały często z tym samym problemem więc wątpie aby dało się coś zrobić. Można wymienić puszkę na 30D/20D (FF występuje tam rzadziej choć wciąż się zdaża) albo lepiej na 5D Inna opisana na forum metoda to ostrzenie na 75 i zoomowanie do 28 w celu zrobienia zdjęcia. Ostrość będzie ok i nawet ekspozycja pseudo spot się Tobie nastawi

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

A moim zdaniem zdjęcia gazet na 2.8 / 75mm pokazują poważny błąd obiektywu. Prawa strona ma poważny problem z ostrością / kontrastem. Wystarczy spojrzeć na najostrzejsze miejsce po lewej a potem odszukać najostrzejsze po prawej. Znacznie gorsza jakość... Moim zdaniem do wymiany.. Ale to już zależy od Ciebie...
    Canon 50D + 24-105 + 70-200 + 430EX
    Dysk sieciowy jako magazyn na zdjęcia - polecam

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ten "poważny błąd" widoczny jest moim zdaniem przy powiększeniu 1:1, wiec nie ma co sobie głowy zawracać .
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów